Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tüp bebek yapmadan önce...
HABERİ PAYLAŞ

Tüp bebek yapmadan önce...

Haberin Devamı

Varikosel erkeğin baba olmasını engelleyebiliyor. Çünkü sperm hücrelerinin yapısını bozuyor. Kadın hamile kalsa bile düşük vakası daha sık görülüyor. Çiftleri tüp bebeğe yönlendirmeden önce varikosel mikrocerrahi yöntemle tedavi edilmeli...

SORU: Düşükler varikoselle mi bağlantılı?

2013’te evlendik ama korunmadık. Eşim 2015’te varikosel ameliyatı oldu. 6 ay sonra gebe kaldım bebek yaşamadı. 2 kere tüp bebek denedik. İlk deneme tuttu ama o da düşükle sonuçlandı, yine kürtaj oldum. Bu düşükler varikoselle ilgili mi?

CEVAP

Varikoseli olan hastalarda spermiyogramdaki bozuklukların haricinde başka kısırlık etkenlerinin de olabileceği bilinmektedir. Spermiyogram değerlerindeki bozukluğa ek olarak hatta bazen bu değerler normal olmasına rağmen varikoseli bulunan hastaların normal yol ile de tüp bebek gibi yardımlı üreme yöntemleri ile netice alamadıkları görülmektedir.

Varikoseli olanlarda sıklıkla spermlerin içindeki DNA parçlanma oranı artmakta, spermin yumurtayı döllemesi ihtimali azalmakta, döllenme olsa dahi erken düşük vakaları sık görülmektedir.

Bu nedenle varikoseli olanlar aşılama ve tüp bebek gibi yardımlı üreme tekniklerine yönlendirilmemeli, önce mikrocerrahi varikosel ameliyatı ile sağlıklı sperm üretmeleri sağlanmalıdır.

SORU: Neden ilgim kalmadı?

25 yaşındayım. Cinsel isteksizlik ve ereksiyon olamama sorunum var. 5-6 aydır durum böyle. Karşı cinsel ilgi duymuyorum. Ne yapabilirim?

CEVAP

Cinsel istek azalması ile sertleşme sorunu esasında tamamen iki ayrı sorundur. Önce bu konuda öncülük eden sorunun hangisi olduğunu kesin olarak anlamak yapılacak tetkikler ve tedavinin başarısı için şarttır.

Sertleşme sorunu veya performans sorunu yaşayan birçok erkek bu durumu kendilerinden dahi saklamaya çalışmakta, giderek cinselliklerini bastırarak esasında fizyolojik olan sorunlarını psikolojik bir sarmal içine gömebilmektedirler.

Cinsel istekte azalma veya cinsel isteksizlik libido eksikliği olarak adlandırılır. Libido eksikliği psikolojik veya fizyolojik sorunlar neticesinde ortaya çıkar.

Hormon dengesizliği sorun yaratabilir

Depresyon ve birçok diğer psikolojik sebeplerden ortaya çıkması halinde libido eksikliğinin tedavisi de psikolojik yöntemler ile yapılmalıdır. Ama bu tanıya ulaşmadan önce mutlaka fizyolojik sebepleri tekik etmek gereklidir.

Beyindeki bazı merkezleri etkileyen kazalar, bazı beyin ameliyatları libidoyu azaltabilir. En sık rastlanan libido azalması nedeni ise hormonlarda çeşitli nedenler ile azalma ve hormonlar arası dengelerdeki bozulmalardır.

Yaşın ilerlemesi ile erkeklik hormonunu normal olarak azalması çok sık rastlanan bir durum olup tedavisi ile hem libido artışı sağlanabilir hem de yaşlanan erkeklerin yaşam enerjisi artar. Beynin hipofiz bölümündeki çok ufak kistler de prolaktin hormonu sağlayarak testosteron hormonunu azaltarak libidoyu etkileyebilir.

Tüm bu durumların detaylı hormon tetkikleri ile saptanması ve hormon tedavilerinin çok bilinçli olarak yapılması gereklidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder