Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tüp bebekten denemeden tedavi olun
HABERİ PAYLAŞ

Tüp bebekten denemeden tedavi olun

Pek çok çift çocuk sahibi olamayınca aklına hemen tüp bebek geliyor. Bazen tüp bebek yöntemine gerek kalmadan, daha ucuz ve daha kolay yöntemlerle normal yoldan bebek sahibi olunabiliyor.

SORU: İşe yarar mı?

Erken boşalma problemim var. Piyasada satılan geciktirici kremler işe yarar mı? Yan etkileri var mı?

CEVAP

Dıştan penise sprey sıkarak boşalmayı geciktirme yönteminde sadece cildi uyuşturan bir madde kullanılmaktadır. Bunu krem olarak eczaneden çok daha ucuza alabilirsiniz. Bu ilaçlar sadece hassasiyeti giderir ve bazı kişilerde bir miktar fayda sağlar. Geciktirici özelliği olan prezervatiflerde de bu madde mevcuttur. Yeterli olmadığı taktirde bir üroloji uzmanı ile görüşmelisiniz.

Haberin Devamı

SORU: Tüp bebekten başka çaremiz yok mu?

4 yıllık evliyim. Çocuk sahibi olamadık. Spermlerim zayıfmış. Çocuk sahibi olmanın tüp bebekten başka bir tedavisi yok mu?

CEVAP

Kısırlık tedavisinde tüm ileri tetkik ve tedaviler uygulanmaktadır. Ama denetim yetersizliği nedeni ile kalite kontrolü ve tedavinin basamaklı yapılması ilkelerine uyulmayabiiyor. Birçok tetkik ve tedavi çoğu zaman gerekli kalitede yapılmıyor. Veya gereksiz yere istenmekte, yapılmaktadır. Ayrıca ticari amaçlar nedeni ile çiftlerde gereken tetkik ve basit tedaviler denenmeden, pahalı yöntemlere başvurulmaktadır. Bu da ciddi anne ve çocuk sağlığı komplikasyonlarına yol açabilecek tüp bebek denemelerine ilk adım olarak başlatılabilmektedirler. Çok kolay ve ekonomik çözümler denenmeden ve bilhassa erkek tarafı tedaviler ile en uygun hale gelmeden tüp bebek yöntemine geçilmemelidir. Bu taktirde başarı oranları düşmektedir. Mikrocerrahi, endoskopi ve ilaç tedavileri birçok çifti tüp bebeğe gerek kalmadan çocuk sahibi yapabilmektedir. Tüp bebek uygulamasına daha sonra hâlâ gerek duyulacak ise de bu pahalı yöntemdeki hamilelik şansı, ön tedaviler ile belirgin olarak artmaktadır.

SORU: Büyütür mü?

22 yıldır evliyim. Eşimle seks hayatımız sorunsuz devam ediyor. Benim sorunum penisimin ufak olması. İnternetten bazı kremlerin ve pompaların penisi büyüttüğünü okudum. Bunlar doğru mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Bahsettiğiniz krem, pompalar vs. tamamen faydasız şeylerdir. 22 yıllık mutlu bir evliliğiniz varken durumunuzu neden şimdi sorun olarak gördüğünüzü anlamak zor. Psikolojik destek almanız faydalı olabilir.

SORU: İsteğim azaldı

15 yıldır bel fıtığım var. Cinsel isteğim azaldı, sertleşme sorunu yaşıyorum. Doktora gittim, sorun çıkmadı. Fıtığın sonucu olabilir mi?

CEVAP

Bel fıtığı sinirsel kayıplara neden olacak kadar ciddi olmadığı sürece sertleşmede herhangi bir bozulmaya yol açmaz. Ancak çok şiddetli veya ameliyat gerektiren bel fıtıklarında veya omurgada hasara yol açan darbelerde sertleşme problemi yaşanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder