Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tüp bebekten önce...
HABERİ PAYLAŞ

Tüp bebekten önce...

Haberin Devamı

Pek çok çift çocuk sahibi olamayınca tüp bebeğe başvuruyor. Acele etmeyin, bazen tüp bebek yöntemine gerek kalmadan, daha ucuz ve kolay yöntemlerle bebek sahibi olabilirsiniz

SORU: Sertleşme için ilaç verildi ama...

68 yaşındayım, sertleşme sorunu yaşadığım için üroloğa gittim. Bana pahalı olan bir ilaç önerdi ve 3 ay boyunca kullanmamı tavsiye etti. Ama bir daha doktora gidemedim. Bundan sonrası için nasıl bir kullanım söz konusu olmalı? CEVAP İleri yaşlarda olan hastalar için sertleşme sağlayıcı ilaçlar belirli bir süre değil, yaşam boyu kullanılmak üzere verilir. Burada dikkat edilecek husus kişinin ihtiyacına göre tedavi yapılmasıdır. Eğer tek sorununuz sertleşmede sıkıntı yaşamak ise 68 yaşında her gün kullanılacak bir ilacı tavsiye etmem.

[[HAFTAYA]]

SORU: Tüp bebek öneriyorlar

28 yaşındayım, karım da 26 yaşında. 2 yıllık evliyim. Çocuk sahibi olamadık. Tüp bebek tedavisi için doktora gittik. Ama spermlerim zayıfmış. Çocuk sahibi olmanın tüp bebekten başka bir tedavisi yok mu? CEVAP Kısırlık tedavisinde yurdumuzda tüm ileri tetkik ve tedaviler uygulanmaktadır. Ama denetim yetersizliği nedeniyle kalite kontrolü ve tedavinin basamaklı yapılması ilkelerine uyulmayabilmektedir. Birçok tetkik ve tedavi çoğu zaman gerekli kalitede gerçekleştirilmemektedir. Veya gereksiz yere istenmekte, yapılmaktadır. Ayrıca ticari amaçlar nedeniyle çiftlerde gereken tetkik ve basit tedaviler denenmeden, pahalı yöntemlere başvurulmaktadır. Bu da ciddi anne ve çocuk sağlığı komplikasyonlarına yol açabilecek tüp bebek denemelerine ilk adım olarak başlatılabilmektedirler.

Şans artıyor

Çok kolay ve ekonomik çözümler denenmeden ve bilhassa erkek tarafı tedavilerle en uygun hale gelmeden tüp bebek yöntemine geçilmemelidir. Bu taktirde başarı oranları düşmektedir. Mikrocerrahi, endoskopi ve ilaç tedavileri birçok çifti tüp bebeğe gerek kalmadan çocuk sahibi yapabilmektedir. En azından tüp bebek uygulamasına daha sonra hâlâ gerek duyulacak ise de bu pahalı yöntemdeki hamilelik şansı, ön tedaviler ile belirgin olarak artmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder