Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tüp bebekten önce...
HABERİ PAYLAŞ

Tüp bebekten önce...

Çocuğu olmayan erkeğin önce üroloji uzmanına ya da androloğa başvurması gerekir. Basit bir sorunsa tedaviyle çiftin doğal yollardan gebelik elde etmesi sağlanır. Çiftler ancak son çare olarak tüp bebek yöntemine başvurmalıdır

SORU: Bu sıvı neden geliyor?

28 yaşındayım, 2 yıldır ilişkiye girmedim. En ufak bir tahrikte penisimden damla halinde sıvı geliyor. Bu sıvı su gibi ama yapışkan. 3-4 yıldır sürüyor. Kız arkadaşımın elini tutar tutmaz iç çamaşırım sırılsıklam oluyor. Acaba bu durum uzun süren cinsel perhizden dolayı olabilir mi? Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Bu tamamen fizyolojik bir rekleks ile salgı bezlerinizin harekete geçmesinden oluşuyor. Gelen kayganlaştırıcı salgıdır, meni değil. Bu durum hastalık olmadığından herhangi bir tedavi de gerekmez. Limon görünce ağız sulanması da bu şekilde bir reflekstir. Tamamen insani ve normal bir durum, bir sorununuz yok. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterebileceği gibi aynı kişide de zaman içinde artabilir veya azalabilir. Örneğin; acılı ve baharatlı besinler tüm vücut salgılarını arttırıcı özelliğe sahiptir. Daha düzenli ve sık bir cinsel yaşam ile bu durumu azaltmanız mümkün olabilecektir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Nereye başvuracağım?

36 yaşındayım, 2 yıldır baba olamıyorum. “Çocuğum olmuyor” diyen bir erkeğin ilk önce nereye başvurması gerekiyor? Tedaviye eşimle birlikte mi gitmeliyim?

CEVAP

Üroloğa hatta bir androloğa başvurulması gerekiyor. Androloji iki kollu bir bilim dalıdır. Bir kolu kısırlık yani infertilite, diğer kolu da impotans. Yani erkeklik sorunlarıyla ilgilidir. Çiftler direkt tüp bebek merkezlerine değil, önce doktorlara başvurarak tedavi olmalıdır. Böylelikle birçok basit sorun tedavi edilir, doğal yoldan çocuk sahibi olunabilir. Tüp bebek gibi pahalı ve komplikasyonlu bir yöntem, sadece gerek duyulan çiftlerde ve son çare olarak uygulanmalıdır. Mesela yumurtasında kanser başlangıcı olan bir erkeğin sperm sayıları azalır ve bu kişi bir ürolog tarafından görülmeden tüp bebek uygulamasına girerse hayatı tehlikeye girer. Aynı şekilde basit bir girişim ile düzelecek bir sorun da atlanabilir.

Haberin Devamı

SORU: Penisimde eğrilik var

Penisim ereksiyon halindeyken sola doğru hafifçe bir yay çiziyor, biraz eğik duruyor. Bunun ilerleyen yıllarda yaşamımı ne derece etkileyeceğini bilemiyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Bu eğrilik cinsel ilişkiye engel değilse, ağrı yapmıyorsa ve zaman ile artmıyorsa hiçbir tedavi gerektirmez. Bu dediklerimin mevcut olması halinde ve sadece çok gerekli olan vakalarda ameliyat yapıyoruz.

SORU: Kısırlık tedavisi Türkiye’de yapılıyor mu?

34 yaşındayım, çocuk istiyoruz ama olmuyor. Acaba Türkiye’de yapılamayan kısırlık tedavisi var mı?

CEVAP

Her ameliyat ülkemizde başarı ile yapılabilmektedir. Hatta vaka çokluğu nedeniyle başarı oranları en ileri merkezlerin üzerinde gerçekleşebilmektedir. Hastalara düşen bu konuda gerçekten uzman olan kişilere ulaşmak, sadece maddi kaygı ile yapılan ticari uygulamalardan sakınmaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder