Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Üretim ergenlikte başlıyor
HABERİ PAYLAŞ

Üretim ergenlikte başlıyor

Haberin Devamı

Erkeklerdeki sperm üretimi süreklidir ve ergenlikte başlar, hayatın sonuna kadar da hiç durmadan devam eder. Spermler kadınlardaki yumurtalar gibi belli sayıda değildir ve bitme tehlikesi yoktur. Bu yüzden korkmanıza gerek yok...

SORU: Üst üste ilişkiye giremiyorum

40 yaşındayım. İlişiki sırasında çabuk boşalıyorum. Ayrıca 1 kereden fazla da ilişkiye giremiyorum.

CEVAP


Erken boşalma sorun. Fakat 40 yaşında biri için bir kerede üst üste ilişkiye girememeyi sorun olarak görmüyorum. Bu fiziksel, psikolojik bir performans olup vücut ihtiyacına ve gücüne göre hareket eder, zorlamanın faydası olmaz. Tabii ki genel sağlık kurallarına dikkat eder, kötü alışkanlıklardan uzak durur, kilonuza dikkat ederseniz tüm beden performanslarında bir miktar artış sağlayabilirsiniz. Bu konu anti-aging (yaşlanmaya karşı tedavi programları) olarak son yıllarda gündemde. 30’lu yaşlardan sonra herkesin dikkat etmesi gereken belli konular vardır.


[[HAFTAYA]]


SORU: Nereye başvurayım?

14 yaşında kabakulak geçirdim. Kısır olmaktan korkuyorum böyle birsey var mı? Eğer varsa bundan sonra bir şey yapabilir miyim?

CEVAP


Ergenliğe girdiği dönemden sonra kabakulak geçirenlerin üçte bir kadarında virüsün yumurtayı da etkilemesi sonucu kabakulak orşiti görülür. Bu durumda yumurta şişer, ağrılı ve çok belirgin bir tablo ortaya çıkar. Bu durumun gerçekleştiği hastaların üçte bir kadarında da bu durum her iki yumurtayı da etkileyebilir. Eğer ergenlikte geçirilen kabakulak orşiti her iki yumurtayı da etkiler ve erken dönemde gerekli tedavi yapılmaz ise yumurtanın içindeki sperm üreten hücreleri bozarak kısırlık sebebi olabilir.

SORU: Acaba biter mi?

16 yaşındayım. Çok mastürbasyon yapıyorum. Bu yüzden spermlerimin biteceğini, baba olamayacağımı söylediler. Acaba bu doğru mu?

CEVAP


Erkekte sperm üretimi süreklidir ve ergenlikten yaşamın sonuna dek sürer. Kadındaki yumurtalar gibi belirli sayıda olmadığından bitme tehlikesi yoktur. Spermler testislerin içindeki birçok kompartmanda eş zamanlı olmayan bir düzende ve yaklaşık 72 günlük sürede imal edilir ve ilk oluşuma başlamalarından yaklaşık 90 gün sonunda vücut dışına atılırlar.

SORU: Yanma var

2 aydır idrar yollarımda yanma şikayetim var. Doktora gittim. Tahliller temiz çıktı. Ama yanma geçmiyor. Antibiyotik içmem gerekli mi?

CEVAP
İdrar yolları infeksiyonları geniş bir konudur, böbreklerde, idrar kanallarında, mesanede değişik nedenler ile görülebilir. Yanma belirtisi idrar yolu infeksiyonu olduğunu göstermez ve bu durumda antibiyotik almanın da yararı olmaz. Bir üroloji uzmanına başvurarak daha detaylı tahlil ve tetkikler yaptırmanız gerekecek. Gerekirse sistoskopi denilen ve mesaneye girilerek içerinin göz ile incelenmesini içeren tetkik de yapılmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder