Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Varikosel hakkında her şey...
HABERİ PAYLAŞ

Varikosel hakkında her şey...

Varikosel çocuk sahibi olmayan erkeklerde sık görülüyor. Ama üzülmeye gerek yok çünkü tedavisi başarıyla yapılıyor. Önemli olan varikosel ameliyatının uzman kişiler tarafından mikrocerrahi yöntem ile yapılmalısı. Yoksa sonuçlar üzücü olabilir. İşte merak ettikleriniz...

[[HAFTAYA]]

SORU:

Yeniden ameliyat olmalı mıyım? 2009’da sol varikosel ameliyatı oldum. 2011’de yeniden ameliyat olmam gerektirdiğini öğrendim. Bir başka doktor “Çocuğun olmazsa gel” dedi. Ben ne yapacağım?

CEVAP

1)Varikosel teşhisi sadece elle yapılan muayene ile konulmalıdır. Doppler ultrason ile birçok kişide hatalı olarak varikosel saptanarak gereksiz ameliyatlar yapılmaktadır. El muayenesinde saptanamayan varikosel ameliyat edilmemelidir; fayda sağlamaz.

Haberin Devamı

2)Varikosel saptanan kişiye öncelikle tüp bebek, ICSI, aşılama gibi yardımlı üreme yöntemleri önerilmemelidir. Varikosel sperm hücresinin kromozomal yapısını bozarak eşin yumurtasını dölleme gücünü azaltmakta; dölleme gerçekleşse dahi düşük olma ihtimali artmaktadır.

3)Varikosel cerrahisinin teknik açıdan en başarılı ve komplikasyon ihtimali en düşük yöntemi mikrocerrahidir. Diğer operasyon tekniklerinde ise hidrosel riski yüzde 40’a, atardamar hasarı yüzde 5’e kadar çıkmaktadır.

4)Varikosel nüks etmez, yapılan cerrahi girişim yetersiz kaldığında bu ifade hatalı olarak kullanılır. Mikrocerrahi dışındaki ameliyat yöntemlerinde uygulanan teknikler dolayısı ile yetersiz cerrahi ve sonucunda nüks oranı yüzde 40’a kadar yükselebilmekte ve komplikasyon oranları belirgin olarak artmaktadır.

5)Mikrocerrahi varikosel operasyonu basit bir cerrahi girişim değildir! Mikrocerrahi teknik sadece bu konuda özel eğitim almış ve deneyimli ellerde başarılıdır. Her yöntem gibi mikrocerrahinin de yetersiz ve hatalı uygulamaları çok önemli komplikasyonlara, hatta organ kaybına dahi yol açabilir. Sperm kaliteleri veya spermiyogram neticeleri daha da bozulan hatta sıfıra kadar inen bu hastaların bazıları düzeltici mikrocerrahiden fayda görmekteyse de bir kısmına maalesef yardımcı olunamamaktadır.

Haberin Devamı

6)Bilinçsiz ve yetersiz uygulanan mikrocerrahi teknikle varikosel ortadan kalkmayabilir, atardamar ve lenfatik kanal hasarları sonucu hidrosel ve organ kaybı gibi ciddi komplikasyonlar görülebilir; uygulanan teknikten daha fazla tekniğin uygulandığı kalite ve başarı önem taşımaktadır. Varikosel ameliyatı olacakların konuyu araştırmalarını ve kendilerini bu konuda eğitimli ve tecrübeli uzmanlara ameliyat ettirmelerini öneririm.

7)Varikosel ağrı nedeni de olabilir. Ağrının geçeceği garanti edilemezse de mikrocerrahi yöntem ve ağrıya yönelik operasyon tekniklerinin uygulanması ile birçok vakada ağrı ortadan kalkmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder