Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Vücudunuzu zorlamayın
HABERİ PAYLAŞ

Vücudunuzu zorlamayın

Haberin Devamı

Cinsellikte önemli olan sayı değil, ilişkinin kalitesi. Yaşananlardan siz ve eşiniz tatmin oluyorsa sorun yok. Kaliteli cinsel yaşam yerine sayısal performansı hedeflerseniz sorunlarınız büyür. Vücudu zorlamanın anlamı yok.

SORU: Sadece 1 kez birlikte olabiliyorum

40 yaşında, 3 çocuk babasıyım. 16 yıldır evliyim. Hiçbir sağlık sorunum yok. Sadece eşimle beraber olduğum zaman penisim gecede sadece bir defa birleşmeye hazır oluyor. Bir gece içinde ikinci kez beraber olamıyorum. Bu beni ve eşimi etkiliyor. Bir ara mavi haplardan kullandım. O zaman beraberliğimiz 3- 4 defaya çıkıyordu ama şimdi o bile etki etmiyor, normal mi?

CEVAP

Hepsi tamamen normal, keyfinize bakın. 16 yıllık evli iken aynı gece 2 defa yapamamak da çok normal, kendinizi neden zorluyorsunuz? Birçok insan bunu bir övünç, erkeklik meselesi olarak gördüğünden kaliteli cinsel yaşam yerine sayısal performansı hedeflemektedir.

Performans göreceli bir kavramdır. “Bir kez temas kurduktan sonra ikincisini kuramıyorum” diye gelenler var. Ama bu kişi 50 yaşında ve 15 senedir evli ise, aynı gece 2 defa ilişki kurma beklentisi ve zorlaması içinde olması için bir neden yoktur.

Kısa sürede birden fazla ilişkide bulunmak hem kişinin fiziki hem de psikolojik durumu ile ilgilidir. Birincide başarılı ve tatmin edici bir ilişki gerçekleştiren erkek bir süre istirahatten sonra istiyor ise ve sertleşme oluşuyor ise ikinci birleşmeye geçmeli. Bu durum oluşmuyor ise zorlamada bulunmamalıdır.

Tıpkı kişinin açlık, uyku gibi diğer fiziki ihtiyaçlarına benzer şekilde vücudu cinsel ihtiyaçlarını da gerekli ölçüde karşılamasını ayarlayacaktır. Vücudu zorlamak, gereğinden fazla zorlu egzersizde olduğu gibi hem fiziksel hem psikolojik açıdan sıhhatli değildir.

Paniğe kapılmayın

Bu tip performans kaygıları genellikle kişinin kendi isteğinden çok kendini eşine ve kendine ispatlamak gibi arzulardan doğar ve performans anksiyetesi denilen duruma yol açarak olumsuz etkiler gösterebilir. Yanlış inanışlar sertleşme sorununda çok büyük bir etken oluşturuyor.

Abartılı ereksiyon öyküleri abartılı ereksiyon beklentileri erkeklerin başına bela oluyor. En ufak bir teklemede diyelim ki o gün alkol almış veya iş yerinde tartışması olmuş biri ilişki kurarken son derece doğal olarak sorun yaşayabiliyor, muhtemelen o akşam canı sevdiği yemeklerden dahi yemek istememiş olabilir.

Ama kişi bunu ‘Eyvah ben iktidarsız oldum’ diyerek büyük bir sorun haline dönüştürüyor ve işte gerçek sorun o aşamada başlıyor, bizim performans anksiyetesi yani performans evhamı dediğimiz durum ortaya çıkıyor. Yani gerçekte var olmayan bir sorun bile var hale geliyor.

SORU: Testislerimden biri sarkık, neden?

Sağ testisimin soldakine göre daha aşağıda ve sürekli sarkık. Mastürbasyon sırasında yukarı çıkıyor ama yine de soldakinden daha aşağıda.

Testisteki bu sarkıklık ileride erken boşalmaya, menide soruna ya da sperm sayısında azlığa sebep olur mu?

CEVAP

Testisteki sarkıklığın erken boşalma ve cinsel faaliyetle hiçbir ilgisi yoktur. Bu gibi bilgilerin nereden elde edildiğini merak etmeye başladım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder