Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Vücutta kalmasın
HABERİ PAYLAŞ

Erkek çocukta torbaya inmeyen yumurta ileride sorun yaratır.

Çünkü süre uzadıkça vücutta kalan yumurta sıcak nedeniyle zarar görür, bu ısı da sperm hücrelerini etkiler. Ayrıca yüksek kanserleşme riski taşır.

Hiç sperm yokmuş

Yeni evliyiz. Eşim 26, ben 23 yaşındayım. Çocuk istiyoruz. Korunmuyoruz, olmuyor. Doktora gittik. Eşimde sperm yokmuş. Kullanması için eşime ilaçlar verildi, gerekirse varikosel ameliyatı olacağını söylendi. Yol gösterin.

Hormon bozukluğu olmadan spermiyogramında sperm hücresine rastlanmayanlarda ilaç tedavileri kullanılmaz, sperm kanalllarında tıkanıklık olup olmadığı, daha sonra biyopsi ile testiste sperm üretimi incelenmelidir. Erkek kısırlığı konusunda deneyimli üroloji uzmanına başvurun.

Haberin Devamı

Alışkanlık mı?

24 yaşındayım ve bekarım. Günde 3- 4 defa mastürbasyon yapıyorum. Acaba alışkanlık mı yoksa benim bir rahatsızlığım mı var?

Durumunuzun bir hastalıktan kaynaklandığını düşünmüyorum. Genç ve sağlıklı bir erkeksiniz. Düzenli bir cinsel yaşama ihtiyacınız var, o kadar. Tabii bu konuyu da ancak kendiniz çözebilirsiniz, evlenmeniz çare olabilir!

Oğluma zararı olur mu?

Sorunum 11 yaşındaki oğlumla ilgili. Sağ testisi indi, problem yok. Ama sol testisi hâlâ inmedi. Acaba bunun oğluma bir zararı dokunur mu?

Doğumdan sonra ilk 1 ay içinde torbaya inmeyen yumurtaların ilaç veya ameliyat ile 1 yaşından önce indirilmesi gereklidir. Bu süre uzadıkça vücut içinde kalan yumurta vücut ısısının torbaya göre daha sıcak olması nedeniyle zarar görür. Yumurtaların iki işlevi vardır; 1-Sperm yani döl hücrelerini üretmek, 2-Testosteron yani erkeklik hormonunu üretmek. Bu ısı fazlalığından öncelikle ileride ergenlikte sperm üretecek olan hücreler etkilenir. Geçen zaman içinde bu etki artar ve yumurta ileride hiç sperm üretemeyecek hale gelir.

Sizin oğlunuz 11 yaşına geldiğine göre çok geciktiğinizi söyleyebiliriz. Ayrıca bu vücut içinde kalan yumurtalar yüksek kanserleşme riski de taşıdığından bir an önce bir üroloji uzmanına başvurmalısınız. Tabii çocuğunuz bu yaşa gelene kadar sizin bunu neden merak etmeyip şimdi sorduğunuzu veya daha önce başka sebeplerden gittiğiniz doktorların bu durumu neden fark etmedikleri de merak uyandıran hususlar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder