Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yaşam kaliteniz düşmesin
HABERİ PAYLAŞ

Yaşam kaliteniz düşmesin

Haberin Devamı

Prostat 40’lı yaşlardan sonra erkeklerin başına bela olmaya başlıyor. Bu hastalıkta erken teşhis çok önemli. PSA adı verilen kan tahlilini her 6 ayda bir aksatmadan yaptırın ve yılda bir kez üroloğa giderek muayene olun ki yaşam kaliteniz düşmesin

SORU: Testislerimde sivilce gibi bir şey oluşuyor


29 yaşındayım. Cinsel hayatım düzenli değil. Kız arkadaşım boşalırken kızardığımı söylüyor. Nedenini merak ediyorum. Bir de uzun yıllardır testislerimde sivilce gibi bir şey var. Sivilce kadar ama çok sert ve beyaz. Bu ne olabilir? CEVAP Tamamen normalsiniz. Cilt yapısı ve bünyeye göre orgazm sırasında kızarmanız gayet doğal bir durum. Elinize gelen beyaz sivilcemsi yapı da büyük ihtimal ile zararsız bir yağ bezesi fakat bunu görmeden kesin olarak söylemek imkansız.

SORU: Prostat için ne yapabilirim?

48 yaşındayım. Bababamı prostat kanserinden kaybettim. Fark ettiğimizde çok geçti. Bu hastalık ailemde olduğuna göre ne yapmalıyım? CEVAP Prostat kanseri erkeklerin ileri yaşlarda yaşam sürelerini ve kalitelerini etkileyen en önemli nedenlerden biridir. 60 yaşındaki erkeklerde yüzde 30, 70 yaşındaki insanların yüzde 40’ında kanser başlangıcı olacak kadar bozulmuş hücrelere rastlanır. Batı ülkelerinde trafik kazalarında ölen belirli yaşlardaki erkekler tarandığında 70 yaşındakilerin yarıya yakınında bir kanser odağı saptanmıştır. Prostat kanseri erken aşamalarda yakalandığında tamamıyla tedavi edilip vücuttan yok edilebilir ve hastalıktan eser kalmaz. Ama geç teşhis edilirse ve bu hastalık kemiklere yayılırsa sadece durumu idare edici, hastalığı yavaşlatıcı tedaviler yapılır. Batı ülkelerinde 40-45 yaşından itibaren PSA denilen bir tetkikle her 6 ayda bir tarama yapılarak, kanser başlangıcı olup olmadığı araştırılır. Kadınların meme taraması yaptırdığı gibi erkeklerin de bu kan testini yaptırmasını yaşam boyu ve düzenli olarak yaptırmalarını öneririm. Prostatın ürolog tarafından düzenli olarak 6-12 ayda bir muayenesi de prostat kanserinin tanısında yeterli olmasa da PSA tetkikine destek olan ek bir tanı yöntemidir.

SORU: İktidarsızlığın tedavisi var mı?


İlerleyen yaşlarda iktidarsızlık tedavilerinde ne tür yöntemler uygulanıyor? İlaç mı veriliyor yoksa daha kesin çözümvar mı? CEVAP İleri yaşlarda, örneğin 65-70 ve daha ileri yaştaki erkeklerin iktidarsızlık sorunlarında psikolojik faktörün giderek azaldığını görüyoruz. Genç hasta grubunda psikolojik faktörü önemle değerlendirirken ileri yaşlarda daha ziyade damar hastalıklarına bağlı sertleşme bozuklukları ortaya çıkıyor. Bu hastaların cinsel yaşam ihtiyaçları tedavi yöntemini belirlemede önemli rol oynamaktadır. Genellikle bu yaşlarda çok daha seyrek cinsel ilişki hedeflendiğinden mutluluk çubuğu da denilen penis protezini son çare olarak öneriyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder