Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yaşını geçirmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Yaşını geçirmeyin

Erkek çocuklar doğumdan sonraki ilk haftalarda iyi takip edilmeli. Çünkü testisler torbaya ininceye kadar uzun bir yol kateder. Testislerden bir ya da ikisi torbaya inmezse çocuk 1 yaşına gelmeden, yani geç kalınmadan ilaç ya da ameliyatla indirilmeleri gerekir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Eşim baba olacak mı?

Eşim 28 yaşında. 2 yıldır evliyiz. Doğuştan bir testisi yok. Şikayeti de yok. Kanser riski var mı? Sperm sayısı yeterli olmadığından çocuğumuz olmuyor, tedavi edildikten sonra bu sorun da ortadan kalkar mı? Yaşı itibariyle geç kalınmış mı?

Haberin Devamı

CEVAP Testisler böbrek seviyesinden torbaya kadar uzun bir yol kat ederler. Doğumdan sonra en geç birkaç hafta içinde torbada olduklarından emin olmak gerekir. Eğer torbaya her ikisi veya biri inmezse mutlaka bir yaşına varmadan ilaç veya ameliyatla inmelerini sağlamak çok önemlidir. Bu gerçekleşmez ise bu testislerdeki döl hücresi üretimi zarar görür ve kısırlık bir süre sonra kaçınılmaz olur. Bu nedenle yeni doğan erkek çocuklara çok dikkat edilmelidir. Bu şekilde vücut içinde kalan testislerde kanserleşme riski de yüksektir. Kısırlık açısından tedavi için öncelikle muayene etmem ve gerekli tetkikleri yaptırmam lazım. Bunlar olmadan herhangi bir yorum yapmam böyle karmaşık bir durumda yanıltıcı olabilir.

SORU: Kanallarımı bağlatmıştım ama...

40 yaşındayım. 7 ay önce vazektomi operasyonu geçirdim. Eşimle ayrılacağız. Yeniden baba olmak isteyebilirim. Acaba bu mümkün mü?

CEVAP Vazektomi ameliyatı bir daha çocuk sahibi olmak istemeyen erkeklere uygulanan basit bir yöntemdir. Sperm taşıyan kanallar bağlanarak menide döl hücresinin olmaması sağlanır. Fakat bu durumun geri çevrilmesi istenir ise bu ancak mikrocerrahi teknik ile yapılacak özel bir ameliyat ile mümkün olabilmektedir. Bu ameliyatın kısa zamanda ve bu konuda deneyimli bir cerrah tarafından yapılması halinde başarı şansı artar.

SORU: En yeni erkek doğum kontrol yöntemleri neler?

26 yaşındayım, yakında evleneceğim. Bir süre çocuk istemiyoruz. Prezervatif ve tüpleri bağlatma yöntemi dışında erkek için kullanılan doğum kontrol yöntemleri var mı? Nelerdir?

Haberin Devamı

CEVAP Erkeklerde de kadınlar gibi ağızdan alınan haplar veya cilt altına yerleştirilen implantlar ile sürekli vücuda ilaç salınımının sağlanması ile uzun süreli doğum kontrolü konusu gündemdedir.

SORU: Zararı olur mu?

22 yaşındayım, sporcuyum. Hormon testosteron arttırmak için normal durumda kullanılır mı?

CEVAP Herhangi bir hormon kullanmanızı kesinlikle önermem. Tıbbi kullanımda sadece az olan hormonu yerine koymayı hedefleriz. Gereksiz yere alınan hormonlar vücuttaki hormon üretim dengelerini tamamen bozarak hayati tehlikelere neden olabilir. Örneğin; daha fazla kas yapmak için dışarıdan alınan yüksek doz erkeklik hormonunun testisler küçülttüğü ve ileride hormon yetersizliğine neden olabildiği bilinmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder