Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yeniden üretilmesi çok zor
HABERİ PAYLAŞ

Yeniden üretilmesi çok zor

Haberin Devamı

Testis tümörü nedeniyle ameliyat olup kemoterapi ve radyoterapi görecek erkek baba olmak istiyorsa tedaviden önce spermlerinin dondurulmasını istemeli. Dondurma işlemi yapılmazsa sayı olarak sıfıra düşen spermlerin yeniden üretilmesi çok zor.

SORU: Çocuğum olur mu?

Spermiyogram testi yaptırdım. Sonuç sıfır çıktı. Onkoloğum “İleride ne olur bilinmez” dedi. Üroloğum “Kemoterapi gördüğünüz için çocuğunuz olma ihtimali yok” diye konuştu. Siz ne diyorsunuz?

CEVAP

Testis tümörlerinde cerrahi tedavi ile testisin alınması, daha sonra kemoterapi veya radyoterapi uygulaması yapılmadan önce ileride çocuk sahibi olmak isteyebilecek bir erkekte ilk yapılması gereken sperm alınarak dondurulmasıdır. Bu işlemin sizde neden yapılmadığını anlayamadım. Ama kemoterapi sonrası sperm sayınız gerçekten sıfıra indiyse ileride tekrar sperm üretilmesi çok düşük bir ihtimal olacaktır. Bu durum kemoterapide uygulanan ilaçlar ve dozlarına veya radyoterapinin yer ve dozajına göre değişiklikler gösterebilir.

SORU: Sertleşmiyor

Yaşım 80. Sertleşme oluyor ama çabuk sönüyor. 6 yıl önce prostat ameliyatı oldum. Tansiyon ve kolesterol ilaçları kullanıyorum. Hiç sertleşme sağlayıcı haplardan almadım. Hangi tip sertleşme haplarını kullanabilirim?

CEVAP

80 yaşında cinsel yaşamı sürdürme istek ve başarınız sağlıklı bir insan olduğunuzu ortaya koyuyor. Yaşınız itibarı ile kendinizi bu gibi ilaçlarla zorlamamanızı, doğal olarak olanı kadarıyla idare etmenizi öneririm. Eğer ısrarlı iseniz gerekli tetkikler yapılarak düşük doz ve uygun ilaçlar ile desteklenmeniz mümkündür.

SORU: Sık idrara çıkıyorum

4 yıldır, sürekli idrara çıkma isteğim var. Tedavi gördüm, geçmiyor. Doktor “Mesaneden kaynaklanıyor” diyor. İyileşme şansı yok mu?

CEVAP

Sürekli idrar yapma hissi ürolojideki birçok farklı hastalıktan kaynaklanabilir. İdrar tahlili ile başlayıp, ultrason ve daha ileri görüntüleme tetkiklerini kullanmak, gerekirse mesaneye idrar kanalından girerek tetkik etmek gibi endoskopik yöntemler kullanarak nedeni saptamak ve sebebe yönelik tedavi uygulamak gereklidir.

SORU: İktidarsızlık başlangıcı olabilir mi?

27 yaşındayım. Penisimde küçük sivilce gibi şeyler çıktı. Sekse isteğim bitti. Torba etrafında kaşıntılar var. Bu AIDS veya iktidarsızlık başlangıcı olabilir mi?

CEVAP

Bu bir cilt hastalığı olabilir ve isteksizliğiniz de büyük ihtimal ile bu hastalık nedeniyle duyduğunuz kaygıdan kaynaklanmaktadır. En kısa zamanda bir dermatoloji uzmanına başvurarak tanı ve tedavinizi yaptırınız, her şey düzelecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder