Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yerine dönüyorsa...
HABERİ PAYLAŞ

Yerine dönüyorsa...

Birçok sağlıklı erkekte yumurtalar zaman zaman kasığa çıkabilir. Testisler sadece soğukta ve baskı altındayken bu durum oluşuyorsa ve kısa sürede aşağı iniyorsa ameliyat gerekmez. Yine de bir uzmana başvurun.

SORU: Yumurtalıklar kasığıma çıkıyor

Yumurtalıklarımın ikisi de kasıklarıma çıkıyor. Doktor “5-6 yaşında olsan ameliyat ederdik ama yumurtalıkların normal boyda sorun olacağını zannetmiyorum” dedi. Acaba bu durum kısırlığa yol açar mı?

CEVAP

Yumurtaların kasığa zaman zaman kaçması yani retraktil testis denilen durum birçok sağlıklı insanda da görülebilmektedir. Eğer sadece soğukta veya baskı altında bu durum oluşuyor ve testisler kısa sürede geri aşağıya iniyorsa erişkin bir insan da bu durum mutlaka ameliyat gerektirmez. Öncelikle uzman bir androloji laboratuvarında spermiyogram tahlili yaptırıp bir üroloji uzmanına danışmanızı öneririm.

Haberin Devamı

SORU: İltihap yüzünden mi spermim sarı renkte?

18 yaşındayım, spermim sarı geliyor. Testte vücudumda iltihap yüksekti. Sarı gelmesinin nedeni bu olabilir mi?

CEVAP

Menideki görünüm ve kıvam değişiklikleri bazı sorunların belirtisi olabilirse de her zaman bir hastalık belirtisi olmayabilir. Bu durumun aydınlatılması için spermiyogram ve mikrobiyolojik tetkikler gerekebilir. Öncelikle bir üroloji uzmanına başvurarak muayene olmanızı öneririm.

SORU: Ne kadar süre beklememiz gerekiyor?

3 yıllık evliyiz. 9 aydır korunmuyoruz. Haziran’da eşime sperm tahlili yaptırdık. Sperm sayısı ve sperm hareket oranları düşük çıktı. Varikosel teşhisi konuldu. Mikrocerrahi yöntemle varikosel ameliyatı oldu. Çocuk sahibi olabilmemiz için ne kadar süre beklememiz lazım? Bu tedavi sonrası çocuk sahibi olabilir miyiz?

CEVAP

Mikrocerrahi varikosel operasyonu sadece bu konuda özel eğitim almış ve deneyimli ellerde başarılıdır. Her yöntem gibi mikrocerrahinin de yetersiz ve hatalı uygulamaları çok önemli komplikasyonlara, hatta organ kaybına dahi yol açabilir. Mikrocerrahi ve diğer eski teknikler ile yapılan başarısız varikosel operasyonları sonrasında varikoseli devam eden veya komplikasyonlardan dolayı sorun yaşayan, hidrosel ve testisin dumura uğraması gibi ciddi sorunlar ile karşılaşan birçok hasta ile karşılaşmaktayım. Sperm kaliteleri veya spermiyogram neticeleri daha da bozulan hatta sıfıra kadar inen bu hastaların bazıları düzeltici mikrocerrahiden fayda görmekteyse de bir kısmına maalesef yardımcı olunamamaktadır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder