Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yeterince iyi yapılmadıysa...
HABERİ PAYLAŞ

Yeterince iyi yapılmadıysa...

Varikosel önce elle yapılan muayeneyle tespit ediliyor. Ardından gerekiyorsa ameliyat kararı veriliyor. Operasyon sonrası varikosel tekrarlamaz, sadece yeteri kadar iyi yapılmadıysa sorun belirginleşebilir.

Belimde ağrı var

23 yaşında kızım. 3 aydır belimin sağından başlayan bir acı duyuyorum. Bir üroloğa başvurdum. Ultrason ve idrar tahlili istedi. Ultrasonda sol böbrek normal. Sağ böbrek için yazılanları size gönderiyorum. Yorumlar mısınız?

Böbrek havuzunun çıkışında bir damar baskısı olduğu anlaşılıyor. Eğer ağrı, iltihap, böbreğe zarar verme gibi durumlar ortaya çıkar ise ameliyat ile düzeltebileceğimiz bir durumdur. Şikayetler çok hafif ve katlanılabilir ise, yani yaşam kalitenizi bozmuyorsa yılda 1 ultrason çekilerek üroloğunuz tarafından takip edilebilir.

Haberin Devamı

Varikosel tekrarlanır mı?

28 yaşındayım. 4 ay önce varikosel ameliyatı oldum, spermim düzeldi. 3 hafta önce testisimin sağındaki yumurtalıkta elle fark edilir şekilde büyüklüğe, sol tarafta ise varisleşmeye rastladım. Varikosel ameliyattan sonra tekrarlar mı?

Varikosel ameliyattan sonra tekrarlamaz. Bu ameliyatın yetersiz olması halinde durumun zamanla belirginleşmesidir. Mikrocerrahi teknik uygulanmadığı taktirde bu durum sıkça görülebilir. Sperm değerlerindeki değişiklikleri kendiniz anlayamazsınız ancak bu konuda uzmanlaşmış androloji laboratuvarlarında yapılacak tetkikler sonucu değerlendirme yapılabilir. Varikoseliniz ameliyata rağmen devam etmekte ise deneyimli ellerde düzeltici mikrocerrahi varikosel ameliyatı yaptırabilir ve bundan fayda görebilirsiniz.

Hiç sperm gelmiyor

25 yaşındayım. Bu yaşıma kadar olan mastürbasyon tecrübelerimin hiçbirinde sperm gelmedi. Çok korkuyorum. Ne yapmalıyım?

Ejakülasyon yani boşalma sırasında meni gelmemesi normal değil. Buna aspermi denir. Meniyi oluşturan salgının büyük kısmı prostatın arkasında bulunan vesiküla seminalis adlı bir çift meni kesesinden kaynaklanır. Vesiküla seminalislerin veya boşaltım kanallarının doğuştan eksik olması ya da tıkanması buna sebep olabilir. Nörolojik hastalığı olanlarda ve bazı şeker hastalarında ise meninin dışarıya boşalmak yerine arkaya yani idrar kesesine boşalması nedeni ile meni gelmeyebilir. Boşalma sırasında meni gelmemesi mutlaka bir ürolog tarafından değerlendirilmeli, ilaç veya ameliyatla tedavi edilmelidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder