Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yumurtada arama yapılır
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtada arama yapılır

Haberin Devamı

Menisinde hiç sperm olmasa da bazı erkeklerin yumurtasından ameliyat ile sperm elde edilebilir. Bu arama bilinçli yapılmalı, yumurtaya zarar vermemeli. Çünkü yanlış işlem erkeklik hormonu üretimini azaltıp iktidarsızlığa yol açabilir.

SORU: Eşimle ilişkiye giremiyoruz

1 aydır evliyim ve eşimle hiç ilişkiye giremedik. Ereksiyon halinde olan penisim birleşme anında sönüyor, ilişki gerçekleşmiyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sertleşme sağlandıktan sonra ani kaybı çoğunlukla erken boşalma veya psikolojik faktörlere bağlıdır ve bu durumlar günümüzde başarı ile tedavi edilebilmektedir, bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Sperm nasıl aranır?

40 yaşında, 6 yıllık evliyim. Çocuğum olmuyor. Daha önce muayene oldum. Spermimde hücre çıkmadı. Çocuk sahibi olmam ancak yumurtanın içinden alınacak spermlerle mümkünmüş. Bu doğru mudur?

CEVAP

Sadece yumurtasında hiç sperm olmayan erkeklerin çocuk sahibi olma imkanı henüz yoktur. Menisinde hiç sperm olmasa da yumurtasından ameliyat ile sperm elde edilebilen erkeklerde mikroinjeksiyon tekniği ile dölleme sağlanabilmektedir.

Bu şekilde çocuk sahibi olan birçok hastam bulunmaktadır. Yumurtada sperm aranması yumurtaya zarar vermeyecek şekilde ve tercihen mikrocerrahi yöntem ile yapılmalıdır. Bu şekilde yumurtanın çeşitli bölümlerinde dokuya zarar vermeden sperm aranabilir.

Bilinçsiz arama sorun yaratır

Bilinçsizce yapılacak girişimler yumurtanın iç dokusunu azaltır ve içerideki kan dolaşımını bozarak yumurtanın küçülmesine ve erkeklik hormonu üretiminin azalmasına neden olarak iktidarsızlığa yol açabilir.

Yumurtada bulunan ve sperm hücresinin olgun haline ulaşmamış hallerdeki döl hücrelerinin ise belirli bir olgunluk aşamasına- uzamış spermatiderişmeden mikroinjeksiyon yönteminde dahi dölleme sağlayamadıklarını bimekteyiz. Şimdilik sadece yumurtasında hiç hücre olmayanlar çocuk sahibi olamıyor, ancak ilerleyen teknoloji ve kök hücre çalışmalarının gelişmesi ile bu sorun da ortadan kalkacaktır.

Vücudun kök hücresi elde edildiğinde bu sperm hücresine farklılaştırılarak yumurtasında dahi hiç sperm hücresi olmayanların çocuk sahibi olabilecekleri umulmaktadır.

SORU: Kısırlıkla ilgisi var mı?

17 yaşındayım. Acaba sperm renginin koyu veya sarımtırak renkte olmasının kısırlıkla bir ilgisi var mı?

CEVAP

Meninin rengi, miktarı gibi fiziki özellikleri bir uzmana kişinin durumu ile ilgili bazı ipuçları verebilir. Gerçeği öğrenmenin en kolay yolu ise androloji bölümü olan bir laboratuvarda meni tahlili yaparak sonuçlarını bir üroloji uzmanı ile birlikte değerlendirmektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder