Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Zaman içinde azalıp artabilir
HABERİ PAYLAŞ

Zaman içinde azalıp artabilir

Haberin Devamı

Cinsel organın eğrilmesine neden olan peyroni genetik nedenlere ya da yaşanan travmaya bağlı olabilir. Ayrıca iltihabi durumlarda ve şeker hastalarında sıkça görülebilir. Ama sabit kalmaz, zamanla eğrilik azalabilir ya da artabilir.

SORU: Spermim azaldı

3 aydır spermim çok azaldı. 21 yaşındayım ve ortalama 5-6 günde bir mastürbasyon yapıyorum. Bu nasıl eski haline döner?

CEVAP

Ejakülasyonda normal olarak 1.5 cc ve üstünde bir miktar boşalır. Boşalmalar arasındaki sürenin uzaması, bazı kişilerde meni keselerinin daha büyük olması ve daha fazla salgı yapması sonucu bu miktar artabilir, nadiren 8-10 cc’ye kadar çıkabilir. Bu durum kadında herhangi bir ağrı veya rahatsızlık nedeni olmaz. Vajinanın esnek yapısı 10 cc dahi olsa bunu çok kolaylıkla tolere edebilir. Meninin fazla hacimde gelmesi de daha fazla yorgunluk yapmaz. Bu bir hastalık veya sorun değildir.

SORU: Cinsel organımda eğrilme var, neden?

29 yaşındayım. 2-3 yıldır cinsel organımda sağa doğru eğiklik var. İlişki sırasında sorun yok ama giderek artıyor. Doktora gitmeye çekiniyorum. Ne yapmam gerekir?

CEVAP

Biz bu duruma tıp dilinde peyroni diyoruz. Penisin sertleşen bölümlerini sınırlayan kılıfın üzerindeki kireçlenmiş plaklar nedeniyle oluşan bir hastalık. Bu genelde ağrı ve penisin eğriliğine neden oluyor. Orta yaşlı erkeklerin yüzde 5 ile 1’ini etkileyen bir durum. Genelde 40-60 yaş arasında görülüyor. Genetik bazı nedenlerle de oluyor. Travmaya bağlı olabiliyor, iltihabi durumlarda ya da şeker hastalarında sıkça görülüyor.

Bu gelişen bir durum sabit bir durum değil. Eğilme başladıktan sonra aylar içinde giderek arıyor ve daha sonra belirli bir noktada sona eriyor, bazı vakalarda bir süre içinde bu eğrilik kendiliğinden gerileyebiliyor, hatta tamamen düzelebiliyor. Sorun ne tarafta ise kamış o tarafa doğru eğiliyor. Eğim belirli bir dereceyi aştığında ise hasta cinsel ilişki sağlayamaz ve çok ağrı çeker duruma geliyor.

Destek tedavisi çok anlamlı değil

Tedavide bir süre destek (ilaç) tedavisi ile bekleme süresi koyuyoruz. Hastalığın ilk ortaya çıkışından itibaren yaklaşık 1 sene bekliyoruz. Bu sürede ilerleyici bir özelliği olan hastalık genellikle son halini almış oluyor. Eğer fazla bir kalıcı şekil bozukluğu varsa düzeltici bir ameliyat yapmak gerekiyor. Destek tedavisi çok anlamlı bir tedavi değil. Hastaların yüzde 10-20’sinde eğrilikte azalma görüyoruz. Yüzde 60’ında da ameliyat gerektirebilecek eğrilikte artma görülüyor.

Bu durum sertleşme sorunu ile birlikte de seyredebiliyor. Hem sertleşme sırasında belirginleşen ağrı ve kıvrılma hem de kireçlenmenin penisin esnekliğini ve sertleşme özelliğini bozması sonucu sertleşme bozukluğu ortaya çıkıyor ve kişi cinsel ilişkiye giremez hale geliyor. Tedavisinde bazı özel yöntemler kullanılıyor. Kamışın damarlarından alınan yamalar o bölgeye çıkarılarak konuluyor. Bunda tek sorun var penis boyunda yaklaşık 1 santim kadar bir kısalma olabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder