Beşibiryerde lezzetlerle sarmalanmış spagetti bolonez

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Umamili bir makarna yapacağız. Geçen haftaki yazımızı okumadıysan umami nedir bilmiyor olabilirsin. Kısaca hatırlatalım. Ağzımızda acı, tatlı, tuzlu ve ekşiyi fark etmemize neden olan tat tomurcukları var ya? İşte 5. bir tadın daha olduğunu keşfediyor ve Japonca “güzel tad” anlamına gelen “Umami” kelimesiyle isimlendiriyor. Umami parmesan gibi yıllanmış peynirlerde, domates, domates salçası, ketçap, mantar, et ve et suyu, balık ve balık suyu, yenilebilir deniz yosunları, deniz ürünü sosları, turşu ve soya sosu gibi fermente ürünlerde kendini gösteriyor.

Bu yazımızda Japonya’dan çıkıp dünyayı saran asla GDO’lu ürün kullanmayan Kikkoman Soya Sosu’yla makarna keyfine umamili bir lezzet ekleyeceğiz. Daha hafif bir tadı tercih eden veya günlük diyette az tuzlu tercih eden ya da tuz alımını azaltmak isteyenler için Kikkoman Less Salt Soya Sosu’nu üretti.

Bu tuzu azaltılmış sos ile sağlıklı ve lezzetli bir makarna tadını deneyimleyeceksiniz. Tuzunun azaltılmış olması orijinal Kikkoman Soya Sosu’nun lezzetinden bir kayıp yaratmıyor ve eşsiz aroması bozulmadan kalıyor.

Malzemeler:

  • 1 paket spagetti
  • 1 tutam tuz
  • 1 litre kaynar su 

Bolonez sos için: 

  • 300 gram kıyma
  • 1 soğan
  • 1 havuç
  • 2 domates
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 kepçe makarna haşlama suyu
  • 1 kaşık kikkoman Less salt soya sosu (tuzu azaltılmış)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • YouTube’a bağlı bir cihaz
  • 2 geleneksel Japon müziği
  • Barış Manço konserinden bir şarkı

Ağzınızı sarıp sarmalasın, damağınızda arz-ı endam etsin diye içinde umami olan 5 malzemeden bir makarna tarifi verelim. Başrolde tuzu azaltılmış Kikkoman Soya Sosu var. Ve karşınızda Japon İmparatorluk Sarayı’nın resmi tedarikçisi Kikkoman Less Salt Soya Sosu ile spagetti bolonez. Zeytinyağını tavada kızdırın. Fakir gencin tektaş pırlantası boyutlarında doğradığınız soğanı ve rendelenmiş havucu tavaya alın.

YouTube’u açın Sakura (Japon Kirazı) Classical Kodo Music boyunca soğanın rengini soldurun. Parçanın sonuna geldiğinizde kıymaya kıyabilirsiniz. Kıyma suyunu bırakıp tane tane oluncaya kadar kavuracağız. Bu kavrulmada Japon kardeşler Yoshida Brothers’ın ‘Moyuru’ parçası bize eşlik edecek. Parçanın ortalarına doğru umami kaynağı domates ve domates salçasını dansa davet edebilirsiniz.

(Bu sırada bir tutam tuz attığınız kaynamış suya spagettileri atıp pişirmeyi unutma. Pişirme suyudan bir miktarına da ihtiyacımız olacak) Parçanın sonuna doğru karabiberini at ve sahneye tuzu azaltılmış Kikkoman Soya Sosu’nu davet et. Şimdi geldik püf noktasına; spagettinin suyundan bir kepçe alıp sosun üstüne boca edeceğiz. Bu suyla bütün malzemeleri birbirine bağlayıp ayrılmaz bir bütün olmasını sağlayacağız.

Suyunu süzdüğün spagettilerden bir sarmalı tabağa koy. Üstünü bolonez sos ile mühürle. Kağıt inceliğinde parmesan parçacıklarından bir tül çok yakışacaktır. Çatalına doladığın soslu makarnayı damağında dolandırabilirsin. İşte tuzu azaltılmış sağlıklı bir lezzet deneyimi. Kikkoman Soya Sosu fermantasyon işleminde yaklaşık 300 farklı aroma bileşeni ortaya çıkıyor.

Bu aromalar vanilya, meyve ya da kahveyi andırırlar. Her ne kadar yaklaşık 300 bileşen, küçük miktarlarından dolayı tek tek tespit edilemese de birleştikleri zaman, Kikkoman Soya Sosu’na, olağanüstü ve belirgin aromasını veriyorlar. Bir çatal spagetti bolonezle beşibiryerde umami ve yüzlerce aromayı damağında çevirirken, Barış Manço’nun Japonya konserinde söylediği ‘Kara Sevda’ şarkısı uygun olacaktır.

Helal olsun diyeceğiniz bir tavuk şiş

Soya soslu tavuk zamanla neredeyse sofralarımızın geleneksel bir tadına dönüştü. O halde tavuk ve soya tadını birlikte sevenlere yeni bir öneride bulunalım. Kikkoman ’ın glüten intoleransı olanlar için ürettiği Kikkoman Glütensiz Tamari Soya Sosu bu yemekte başrolde olacak.

Türkiye’de glüten hassasiyeti olan insan oranının yüzde 5-6 civarında olduğu düşünülüyor yani yaklaşık 4-5 milyon kişide glüten proteinine karşı intolerans var. Glüten vücudumuzda bazı sorunlar yaratıyor. Ayrıntılar konusunda google size yardımcı olacaktır. Kikkoman Tamari Soya Sosu alkol içermez, helal gıda gereksinimi olanlar için de uygundur ve GDO’lu hiçbir ürün kullanılmamıştır.

Kikkoman Glütensiz Tamari Soya Soslu Tavuk Şiş

Malzemeler:

Lahana salatası:

  • 1/2 lahana
  • 2 havuç

Salata sosu:

  • 1 çorba kaşığı bal
  • 3 çorba kaşığı portakal suyu
  • 3 çorba kaşığı pirinç sirkesi
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam tuz

Tavuk şiş

  • 650 gram tavuk göğsü sosu:
  • 1/2 şili biberi
  • 1 tutam şeker
  • 1 tatlı kaşığı glütensiz nişasta
  • 100 ml Kikkoman Glütensiz Tamari sos
  • YouTube’a bağlı bir cihaz
  • La Musica Japonesa adlı parça

Tavuk göğsünü kuşbaşı doğrayın. Bir kabın içine Kikkoman Glütensiz Tamari Soya Sosu’nu koyun. 1 tutam şeker ve glütensiz nişastayı ilave edin. İnce ince kıydığınız Şili biberini (kurutulmuş kırmızı biber de olur) de kaseye bırakın. Sos kabına tavukları da atıp karıştırın. Buzdolabında yarım saat kadar beklerken biz salatamızı yapalım.

Lahanaları çatala gelecek şekilde kıyın. Havuçları da aynı çatalın yolcusu olacak şekilde inceltip doğrayın. Salatamıza ferah bir sos hazırlayacağız. Bir kabın içine bal, zeytinyağı, portakal suyu, sirke (mümkünse pirinç sirkesi) ve tuzu koyup çırpın. Salata malzemesinin üzerine döküp bir miktar karıştırın. Tavuk şişleri ateşten geçireceğiz Tavukları şişlere geçirin.

Demir tavanız ya da ızgaranız varsa şahane olur. Yoksa tavaya ince bir tabaka zeytinyağı sıvayıp tavukları arzu ettiğiniz kıvamda pişirin. Diğer seçenek 200 derecelik fırında fırınlamak tercihinize kalmış. Glütensiz Tamari Soya Sosu hem glüten intolaransı olanlar için hem de helal gıda arayanlar için doğru bir lezzet alternatifidir.

Sosuyla aromalanmış salatayı tabağa yatırın. Nar gibi kızarmış ızgara şişleri bu yatak üzerine yerleştirin. Servis sırasında Youtube’tan La Musica Japonesa uygun olacaktır. Kikkoman Glütensiz Tamari Sos ile sağlıklı ve helal yiyecekler hiç bu kadar güzel olmamıştı. Afiyet olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder