Rıza Sönmez ile Teselli veren Tarifler Çılgın Bediş’in yönetmeninden mutfak cadısı
HABERİ PAYLAŞ

Çılgın Bediş’in yönetmeninden mutfak cadısı

Yönetmen Turgut Yasalar, ‘Çılgın Bediş’, ‘Leoparın Kuyruğu’, ‘Sis ve Gece’, ‘Şeytanın Pabucu’ filmlerinden sonra ‘Mutfak Cadısı’ adını verdiği kitabıyla karşımızda. ‘Mutfak Cadısı’ çocuklar ve ebeveynleri için bir yemek ve etkinlik kitabı. Yönetmenimiz ilhamını arkadaşlarının dokuz yaşındaki Samra adlı iklim aktivisti kızından alıyor.

Samra bir gün Turgut Yasalar’ın da olduğu topluluğa kek yapıyor ve Turgut Abi’nin kafasında bir ışık yanıyor. Samra, ilham verici arkadaşımızdır. ‘Dünyayı Harry Potter Kurtarmayacak’ yazılı bir afişle iklim grevine katıldığını söylersem daha iyi anlarsınız. Yönetmenimizin yazdığı Yılmaz Aysan’ın resimlediği ‘Mutfak Cadısı’ ve ‘Mutfak Cadısı Yaz Tatiline Çıkıyor’ kitapları Samra’dan alınan ilhamla kitap raflarında yerini aldı.

Haberin Devamı

Bu kitaplara sadece yemek kitabı demek eksik kalır. Bu yayınlar sekiz yaş üstü çocukların ebeveynleriyle birlikte kaliteli zaman geçirmeleri için bir rehberdir demek yerinde olur. Aynı zamanda kitapseverlerin kendi tariflerini ve deneyimlerini yazabilecekleri sayfalara sahip olduğu için kitapdefter de diyebiliriz.

Çılgın Bediş’in yönetmeninden mutfak cadısı

Bakalım bizi nasıl bir yolculuğa çıkarıyor? Kahramanımız Mutfak Cadısı, “Mutluluğu tatmanın tek çaresi, onu paylaşmaktır” diye düşünen biri ve hijyene çok önem veriyor. “Pekâlâ, hazırsan hemen ellerini yıka, önlüğünü giy ve pişirmeye başla!”

Riskler konusunda kitapseverleri uyarıyor. “Bıçaklar, ocaklar, fırınlar tehlikelidir. Mutlaka ebeveyninden yardım al, yanında onlardan biri yoksa asla tek başına yemek yapmaya kalkma.” ‘Mutfak Cadısı’nın macerası Bodrum’dan İstanbul’a gelirken başlıyor.

Efes Tapınağı’nı keşfedip karnında ziller çalmaya başlayınca. Yol üzerindeki çöp şiş lokantasına giriyorlar. ‘Meraklı Melahat’ çöp şişe bayılıyor “Şunun sırrı nedir, söyle lütfen?” diyerek aldığı sırrı bizimle paylaşıyor.

‘Mutfak Cadısı’ birçok sorunun cevabını arıyor ve paylaşıyor. Zeytinyağının tarihi ve mitolojisi nedir? Hangi mevsimde hangi balık yenir? Kışın domates yenir mi? Sebze ve meyveler hangi mevsimde güzeldir?

Babaannesinin pişirdiği portakallı kerevizli yer elması ile ön yargılarını kırıyor. Okuyucuya nohut, börülce, yeşil mercimek, barbunya başlıklı boş sayfalar bırakarak, hazırladıkları yemeklerin malzemelerini ve yapılışını yazıp resmini çizmelerini istiyor. Bir lezzet bulmacasının içine şifreli bir kelime gizledikten sonra annesinin sağlıklı yemekler defterini bizimle paylaşıyor. Kitap, yemek tarifleri verirken okuyucunun kendi tariflerini yazması için de yönlendiriyor.

Haberin Devamı

‘Mutfak Cadısı Tatilde’ kitabında da kahramanımız dolu dolu bir tatil geçirmemize rehberlik ediyor. Tatilde okunacak kitaplar konusunda bilgilendirdikten sonra kaliteli zaman geçirmemizin yollarını anlatıyor. Tatilin yalnızca deniz, kum, güneş ve dondurma olmadığını bize hatırlatıyor. Ev dondurması sorbe tariflerini, yazlık yemek reçeteleriyle taçlandırıyor. Plastik poşetlere karşı savaş açan ‘Mutfak Cadısı’, eski tişörtlerden pazar torbası yapımı konusunda aydınlanmamızı sağlıyor.

KIŞA HAZIRLIK OLMASA OLMAZDI

İmece usulü erişte, reçel, salça, turşu, elma sirkesi yapımını, meyve, sebze kurutma ile sonuçlandırıyor. Kuru bamya çorbası ve kuru patlıcan dolması tarifleriyle motive ettikten sonra okuyucunun kendi tariflerini not alması için önceki kitapta yaptığı güzelliği tekrar ediyor.

Haberin Devamı

‘Aman Dikkat Zehirlenme’ bölümündeki uyarılarına kulak asmakta da fayda var. “Alışveriş yaparken mutlaka etiketleri oku; tarihi geçmiş besinleri asla satın alma. Özellikle kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, salatalar, kremalı pastalar, tartlar, çikolatalar, sandviçler daha da çabuk Turgut Yasalar bozulur.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder