Rıza Sönmez ile Teselli veren Tarifler İyileştiren makarna: Glütensiz Penne All’arrabbiata
HABERİ PAYLAŞ

İyileştiren makarna: Glütensiz Penne All’arrabbiata

Karantina günlerinde panik halinde, market rafında bulabildiği makarnayı alıp eve getirenler bir sürprizle karşılaşmış olabilirler. Alınan ürün glütensiz makarna olabilir. Bakın bu belki de sizin için iyi bir tesadüftür. Türkiye’de glüten hassasiyeti olan insan oranının yüzde 5-6 civarında olduğu düşünülüyor.

Yani, Türkiye’de yaşayan, yaklaşık 4-5 milyon kişinin glüten proteinine karşı intoleransı var ama sadece 10 bin kadarına tanı konulmuş. Bu da glüten hassasiyeti olduğunu bilmeden, kendinde başka hastalıklar olduğunu düşünen milyonlarca insan olduğu anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Eklem romatizması, kısırlık, osteoporoz, karaciğer yetmezliği, anemi, migren, depresyon, kronik yorgunluk, şizofreni, reflü, alerjiler, cilt döküntüleri, ülseratif kolit, crohn hastalığı, diyabet, huzursuz bacak sendromu, iyileşmeyen vücut ağrıları, iyileşmeyen baş ağrıları, irritabl bağırsak sendromu ve tüm otoimmün hastalıkların glütenden kaynaklanabileceği söyleniyor. Dr. Ümit Aktaş tüm bunları ‘Büyük Taklitçi Glüten Hassasiyeti’ olarak tanımlıyor.

‘Büyük taklitçi glüten hassasiyeti'ni nasıl anlayacağız?

İyileştiren makarna: Glütensiz Penne All’arrabbiata

Gıda intoleransı, tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu olarak tanımlanır. Besindeki bir madde kişinin sindirim sistemi tarafından doğru bir biçimde sindirilemez ya da parçalanamazsa sindirim sistemini tahriş eder ve hasarlara yol açar.

Glüten hassasiyetini tanımlayan güvenilir bir test bulmak kolay değil. Yukarıda saydığım hastalıkların herhangi birinden muzdaripseniz iki-üç hafta glütenli gıdaları tüketmeyin. Sonra normal yemek alışkanlıklarınıza dönün. Glütenin vücudunuzdaki etkilerini görmenize yardımcı olacaktır.

Şikayetleriniz için de mutlaka bir gastroenteroloji doktoruna danışın. O halde, hazır elimizde glütensiz makarna varken bu tesadüfü taçlandıralım ve glütensiz penne all’arrabbiata yapalım. İtalyanca’da; arrabbiarsi-kızmak, arrabbiare-kızdırmak, arrabbiatokızdırılmış, all’arrabbiata-kızgın usül anlamlarına geliyor. Arabica kahve çekirdeği gibi sanmayın yani, bu Arapların pennesi değil.

Damaklarda vizesiz İtalya turu

İyileştiren makarna: Glütensiz Penne All’arrabbiata

Kaynar suya bir tutam tuz koyup makarnayı paketinde yazıldığı sürede diri kalacak şekilde pişirin. Unutmayın, İtalyan usulü makarnaların biraz dişe gelmesi lazım. Damağımızı kızdıracak sosu hazırlamaya başlayın. Makarnanın ruhunu sarıp sarmalayacak sarımsağı tahtanın üzerine yatırıp bıçağın yanı ile ezip zedeleyin. Kırmızı acı biber, çatalımıza kırmızı bir dokunuş verip, damağımızı ince bir yakıcılıkla sıvayacak. Bu tekerlemeyi tamamlamak için tavaya zeytinyağını koyup kızdırın. Sarımsak ve biberi kavrulmaya bırakın.

Haberin Devamı

Mevsiminde doğranmış konserve domatesi de tavayla buluşturalım. Ortaya çıkacak buharlı ‘cozzz’ sesi sarımsak ve biberin bedensel bütünlüğünü kavrulmaktan kurtaracaktır. Domates eriyip sos kıvamına gelirken bir kaşık glütensiz soya sosu katarak hem tuzunu hem de umami tadını verin. “Umami de nedir ki?” derseniz posta.com.tr’de yayınlanan önceki yazılarım size yardımcı olacaktır.

Çekirdeği çıkarılıp, kıyılmış birkaç siyah zeytin bu aşamada sahne almalıdır. Bakın şimdi, sıra püf noktasına geldi. Yarım kepçe makarna suyunu tavaya döküp sos malzemelerini birbirine bağlarsanız, vizesiz bir İtalya turunu damağınızda gezdirirsiniz. Makarnanınızın düdüğü çalmaya başladığında da suyunu süzüp tavaya alın.

Haberin Devamı

Bu kadar kızgınlık yeter. YouTube’u açın, Tree Tenors 1994’ün ‘La Traviata’ aryası boyunca malzemeleri çevirin. Servis sırasında kıyılmış maydanoz ya da fesleğen ve parmesan peyniri rendesinden bir tül uygun olacaktır. İtalya’nın Parma bölgesine has bir peynir çeşidi olan parmesan, şimdilerde ülkemizde de üretiliyor. Afiyet de olur cennet de.

MALZEMELER:

  • 1 paket penne glütensiz makarna
  • 350 gram doğranmış domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet chili ya da kırmızı acı biber
  • 4-5 adet siyah zeytin
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kaşık glütensiz soya sosu
  • 1 kepçe makarna suyu
  • 1 kaç dal maydanoz ya da fesleğen
  • 1 tül parmesan peyniri
  • YouTube’a bağlı bir cihaz ve ‘La Traviata’ aryası
Sıradaki haber yükleniyor...
holder