Rıza Sönmez ile Teselli veren Tarifler Pişirilmiş marul mu dediniz? Ummadığın zerzevat baş yarar
HABERİ PAYLAŞ

Pişirilmiş marul mu dediniz? Ummadığın zerzevat baş yarar

Salata yapmaktan başka işe yaramaz deyip, hor gördüğümüz zerzevatlar bizi utandırıyor. Bakalım neler oluyor bitkilerin dünyasında?

Kuzu etli marul yemeği mesela... Ya da “Pişmiş marul mu? Yok daha neler?” deme. Manisa dolaylarında etli marul yemeği yaparlar. Marul gibi gevrek ve hassas bir zerzevatın canını çıkarmadan pişiren Manisalılar’ın marifetine şahit olacağız.

Sen şaşırmaya devam ederken, bol taze sarımsak ve bol taze soğanlı yoğurtlu bir kuzu etiyle bu bahsi nihayetlendireceğiz. İnsan şaşıran bir varlıktır dostum! Demedi deme, afiyetle ye...

Haberin Devamı

Taze sarımsağın yoğurtla hemhal olması: ŞİVEYDİZ

Nohutu geceden ıslayıp biri iki defa suyunu değiştirin. Tencereye yıkanmış eti koyup kendi suretinizin yansımasını göreceğiniz kadar suyla ateşe sürün. Üstünde kefi biriktikçe kevgir marifetiyle köpüğü alıp atın.

Nohutu da tencereye atıp kalpleri yumuşayıncaya kadar ateşin harında bırakın. Taze sarımsak ve taze soğanı yeşilinden ayırın. Sap kısımları serçe parmağınızın kökten ikinci boğumu ölçüsünde doğrayın. Soğan ve sarımsak saplarını etin üstüne serip yumuşayıncaya kadar pişirin.

Yoğurdun içine yemeğin suyundan azar azar katıp aynı yöne çevirerek ılınmasını sağlayın. Un, yumurta ve zeytinyağını ilave edip karıştırmaya devam edin. Homojen bir kıvam elde edince ateşe sürün.

Kaynamış yoğurdu etin üstüne dökerek karıştırdıktan sonra tuzunu karabiberini verin. Tavada kızdırdığınız tereyağını naneyle köpürtüp yemeğe karıştırın. YouTube’u açın ‘Kara Üzüm Habbesi’ türküsü omuzlarınızı harekete geçirecektir. Servisi bu türkü eşliğinde yapın. Afiyet de olur cennet de.

KUZU ETLİ MARUL YEMEĞİ

Tencereye zeytinyağını koy. Tepesi atıp kızıncaya kadar ateş üstünde beklesin. Sudan geçirip temiz pak ettiğin eti, bir bütün soğanla tencereye sür. Soğanla kuzu etinin istenmeyen kokularını süzeceğiz.

Etin rengi dönüp, iştah açıcı rayihalar salmaya başladığında biraz sıcak su ilave et. Bir yandan marul, yeşil soğan ve dereotunu iri parçalara böl, koy kenara. Et, suyunu çekip pişince “Bir beraberliğimizin daha sonuna geldik” deyip soğanı çıkar.

Haberin Devamı

Tereyağını tencereye koy, YouTube’tan Özay Gönlüm’ün yorumladığı Manisa Türküsü ‘Ateş attım samana, bak dumana dumana’ boyunca kavur. Yeşillikleri kırkyama yorgan gibi etin üstüne ser.

Kapat kapağı, aç YouTube’u. Nedime Birses’in taş plak kaydından ‘Manisa’nın üzümü’ boyunca yeşillikler suyunu bıraksınlar. Tencereye yarım kepçe sıcak su ilave et, yöremizden üç türkü boyunca tıkırdat...

‘Of aman aman nalbandım’, ‘Ayşem geliyor Ayşem’, ‘Efeler geliyor dört atlı’ uygun olacaktır. Limon suyunda çırptığın un ve tuzlu sosunu da bu hengameye kat. ‘Armut ağacı armut ağacı başımın tacı’ türküsü sonunda tıkırdaması bitsin.

MALZEMELER:

Yarım kilo kuşbaşı kuzu eti

1 büyük göbekli marul

1 baş soğan

1 demet yeşil soğan

Yarım demet dereotu

1 çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

Yarım limon

1 tatlı kaşığı un

1 tutam tuz

Manisa yöresinden 6 türkü

Bu tarif 1929 doğumlu Cevahir Altınkuş’tan alınmıştır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder