Rıza Sönmez ile Teselli veren Tarifler Şehrin lezzet kazanları kaynıyor
HABERİ PAYLAŞ

Şehrin lezzet kazanları kaynıyor

1. DURAK

Geçen hafta gastronomi açısından hareketli ve heyacanlı geçti. Haftaya, Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerinin eğitmen şefi Önder Şahan’la hazırladıkları menüyle başladık.

Baharatlı bir bal kabağı çorbası, yalın soslu bir salata, piliç yapraklarına sarılmış dana jambonlu ana yemek ve iki öğrencinin uluslararası bir yarışmada yorumlayıp takdir topladığı tatlı vardı. Önder Şahan aslında Londra’da Tas, Haz, Haze adlarında toplamda 22 lokantası olan bir girişimci.

Haberin Devamı

Aynı zamanda Doclands Academy London’un kurucu ortağı. Birikimlerini Türkiyeli öğrencilere aktarmak için ayda bir gün kendi imkanlarıyla gelip ders veriyor. Öğrencilerin derse ilgisi yüksek ve ortaya koydukları menü çok başarılı. Bu arada Maltepe Üniversitesi benim de okulum. Orada ‘Yemek Kültür ve Toplum’ adlı bir ders veriyorum.

Şehrin lezzet kazanları kaynıyor

2.DURAK - KONUŞAN RESİMLER

Yapı Kredi Bomontiada’daki bir etkinlik. ‘Konuşan Resimler- Bu Toprakların Ozanlarıyla Bağımız Var’ın galasına katılıyoruz ama öncesinde Bomontiada’da Kiva’ya girip Antep Mutfağı’ndan kuru dolmamızı yiyoruz. Sanatçı Ebru Ceylan’ın sanat yönetmenliğini yaptığı etkinliğin galası…

Ressam Ebru Ceylan; Neşet Ertaş, Aşık Veysel, Nesimi gibi ozanların resimlerini yapmış ve onlar için metinler hazırlamış. Ünlü sanatçıların seslendirdiği metinleri resimlerin karışısına geçip kulaklıklardan dinleyebiliyorsunuz.

3.DURAK - MANZARA EŞLİĞİNDE ‘DIŞARLIKLI KÖFTE’

Georges Hotel Galata’nın teras katında açılan Lokanta 24’teyiz. Sayım Çınar dostumuzun davetine Kamil Çevikalp de katıldı. Lokanta 24’ün muhteşem bir manzarası var. Geleneksel mutfağımızdan hareket edip modern rafine arayışlar içine girmişler. Sonuçlar çok başarılı.

Kereviz salatası, ahtapot, köy biberi ezmesi üzerinde kuzu uykuluk, kaya balığı ızgara, süt reçeli tekniğiyle yapılmış sütlaç müthiş ama bir tabağı anlatmadan geçemeyeceğim. Elazığlı bir kadının içli köfte tarifinden ‘Dışarlıklı köfte’ yapmışlar.

Maydanozu zeytinyağı ile muamele edip çıkardıkları sıvı, zümrüt yeşili bir deniz gibi tabağı kaplıyor. Bu tabloda ‘Dışarlıklı Köfte’ adeta bir ada gibi duruyor. Süzme yogurt, sahile çarpan suların köpükleri ve sarımsak filizlerinden ağaçlıklar var. Ve tabii önünüzde uzanan mis gibi İstanbul...

Haberin Devamı

4.DURAK - İNCİLİ EKİPTEN İNCELİKLER

Hürriyet İncili Gastronomi Rehberi Ödül Töreni’ndeyiz. Geceyi El􀅆n Yüksektepe sunuyor ve ‘4 İncili’lerin ödüllerini takdim ediyor. Geçen yıl Bodrum Maça Kızı, Mikla ve Neo Lokal ‘5 İnci’ye layık bulunmuşken, 2020’de iki lokanta daha ödülleriyle onlara eşlik ediyor.

İzmir Urla’dan OD Lokantası ve bu yıl 25. yılını kutlayan Sunset. Beyoğlu Balık Pazarı’ndaki Üç Yıldız Şekerlemecisi (reçellerinizi mutlaka buradan alınız) ve Bursa Yavuz İskender Kebap da özel ödüllere layık görüldü. Ödül töreninde Nicole’dan ayrılan Aylin Yazıcıoğlu’na bir şıklık yapıldı.

Nicole ‘4 İnci’ aldı ama incileri kazandıran Aylin Yazıcıoğlu işletmeden ayrılmış. Sahneye çağrılıp emeklerinin altını çizildi. Bu incelikten ötürü İncili Rehber ekibini kutluyorum.

Haberin Devamı

SON DURAK - NİCE YILLARA OT DERGİ

OT Dergi’nin İstiklal Caddesi Suriye Pasajı’ndaki 8. Yıl Partisi. Edebiyat ve mizah dünyasının yıldızlarının katıldığı partide, Meşhur ‘Baruthane Pilavcısı’ da tezgah açmıştı.

Yolunuzu mutlaka Baruthane Pilavcısı’na düşürün lezzeti de markalaşma çabası da takdire değer. Pilav arabasının yanında bir de baklava tezgahı vardı. Tatlı yedik tatlı konuştuk. Nice nice yıllara OT.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder