Rıza Sönmez ile Teselli veren Tarifler Yılbaşı için bir meze topik
HABERİ PAYLAŞ

Yılbaşı için bir meze topik

Yılbaşı yaklaşıyor. 2021 yılı pandeminin bütün sonuçlarıyla ortadan kalktığı, sağlığa ve sevince açılan bir sayfa olsun. Yılbaşı masamız rengarenk, lezzetli ve neşeli olsun. Şimdi size topik tarifi vereceğim. Bu meşhur Ermeni mezesi özellikle dini perhizlerde ve Noel’e birkaç gün kala yapılır, afiyetle yenilir. Topiği bilmeyenler açsın YouTube’u.

Sezen Aksu’nun ‘Yine mi Çiçek’ şarkısı topik hakkında bazı sırları bizimle paylaşacaktır. “Yine mi güzeliz, yine mi çiçek? hamdolsun taze mi bitti topik canın sağolsun”

Haberin Devamı

Yılbaşı için bir meze topik

ŞEFKAT GÖSTERMEZSEN TUTTURAMAZSIN TOPİĞİ

Nohutu akşamdan ıslat. Arada suyunu değiştirip, taze su ile kalbi yumuşayıncaya kadar pişir. Soğuk sudan geçirip serinlet. Ardından her birini parmaklarının arasından geçirip, kabuklarından ayır. Bu işlemi yaparken Müzeyyen Abla’dan ‘Beni canımdan ayırdı’ şarkısı isabetli olacaktır. Patatesleri haşlamıştın değil mi? Nohutu ve patatesi ayrı ayrı ezdikten sonra birbirlerine karıştır.

Müzeyyen Abla açıktı madem ‘Elbet birgün buluşacaktık’ şarkısı uygun olacaktır. Susamın değirmen görmüşü tahini lezzet ve kıvam vermesi için üstlerine saçıp, şeker, tuz ve tarçını da koydun mu tamamdır. İyice yoğur, topiğin dışı hazır.

İÇİ SENİ YAKAR DIŞI BENİ

Burada biraz gözyaşı dökeceğiz. Üç buçuk kilo soğanı soyup, ince hilaller şeklinde kıyacağız. Bir kilo kalıncaya kadar, ocakta canını çıkaracağız. Uçak kazasında kaybettiğimiz Onno Tunç’un, bir kardeşi vardır; Arto Tunç Boyacıyan. Onun ‘Benim Bir Gardaşım Var Dünyalara Bedeldir’ şarkısını dinlemeniz uygun düşecektir. Allah kardeşleri birbirinden ayırmasın. “Niye ağlıyorsun?” sorusunu “Ne ağlaması canım, soğandan...” diye savuşturabilirsiniz.

Soğanların tuzunu verip kısık ateşe sürün. Arada sırada karıştırarak soğanın rayihasını, baharını içinize çekin. Soğanın göğsüne önceden ıslattığınız dolmalık kuş üzümünü, fıstığı; baharatlardan tarçın, yenibahar, karabiber ve toz şekeri de koyun. Aktar dükkanı gibi kokmaya başladı mı? Onno Tunç’un “Sen ağlama dayanamam” şarkısı boyunca karıştırmanız teselli verecektir. Şarkının bitmesiyle ateşten alın, soğumaya bırakın.

Haberin Devamı

SANDIKTA TÜLBENTLERİN YOKSA STREÇ FİLME KALDIN

Şimdi burada yol çatallaşıyor. Eğer “Benim çeyizimde mermerşahiler, tülbentler var. Duruyor sandıkta ve dahi misk gibi kokuyorlar” diyorsan onları çıkar. “Yok artık çeyiz mi kaldı?” diyorsan, streç filmlere kaldın. Bez ile sarıp sarmaladığımız topikleri, içli köfte gibi pişireceğiz.

Streç filmlerle yapacaksan, pişirmene gerek yok. O da ayrı bir lezzettir. 12 adet topik yapacağız. İçini, dışını buna göre böl. Bezi veya streç filmi tezgaha ser. İçli köftenin dışının kalınlığını gözünün önüne getir. Bezin üzerine, o kalınlıkta topiğin dış çeperini sıva. Ortasına içi yerleştir. Bezi bohça gibi topladığında oldu topik.

Yılbaşı için bir meze topik

DIŞININ MALZEMELERİ

  • 3 su bardağı nohut
  • 4 patates
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İÇİNİN MALZEMELERİ

  • 3,5 kilo soğan
  • Yarım kilo tahin
  • 50 gram kuş üzümü
  • 50 gram çam fıstığı
  • 4 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1,5 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

OTANTİK VERSİYON

Ağzını bağladığın kumaşlı bohçaları, kaynar suya bırakıp iyice pişir. Buzdolabında bir gün dinlerdir. Üzerine zeytinyağı gezdir, limon sık ve birer fiske tarçın yağdırıp yiyebilirsin, pişirme suyunu, tahinli topik çorbası diye içebilirsin. Topiklerin üçünü kendinize saklayın. Geriye kalan dokuzunu, dokuz ayrı komşunuza dağıtın. Afiyet de olur, cennet de hatta çiçek de. Servis yaparken, Sezen Aksu’nun ilgili parçası uygun düşecektir. Komşulara dağıtırken, aşağıdaki bölümü mırıldanmanız önerilmez.

Haberin Devamı

“Gece çok genç, arzular şelale haber etsek o yare gelse Bomonti'den şereflendirse bizi olsak teyyare”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder