Rıza Sönmez ile Teselli veren Tarifler Yoğurtlu kuru fasulye
HABERİ PAYLAŞ

Kuru fasulye her daim özel bir muamele, saygı bekler. Madem törenle ağırlanmak istiyor bizde saygıda kusur etmeyelim, hususi bir yemek yapalım.

Kuru fasulyeyi bildiğiniz gibi pişireceğiz fakat yoğurtla duvaklayacağız. Kurufasulyeleri akşamdan ıslatın. Arada suyunu değiştirirseniz iyi olur. Temiz içme suyu koyarak haşlayın.

Dikkat edin patlamasın fasulyeler çünkü başında beklemeni sever. Az ilgi görürse patlayıverir. Parça etleri yıkayıp, kasaptan kalan izleri sil. Tencereye su ile etleri koyup, ateşe sür. Etler pişerken kefini bırakacaktır, kaşık marifetiyle ayır.

Haberin Devamı

Yumuşamaya başladığında tuzunu verip, haşlanmış kuru fasulye ile buluştur. YouTube’dan Konya Türküleri albümünden “Şu Fasulye” türküsü boyunca birlikte pişir.

Diğer tarafta yoğurtlu duvağını hazırlayacağız. Bir tencereye yoğurdu, yumurtayı ve zeytinyağını koyup kısıp ateşe süreceğiz. Burası çok önemli; sürekli hep aynı yöne doğru karıştıracağız.

Saat yönünde çevirmenizi öneririm, eğer güney yarımkürede yapacaksanız saat yönünün tersine çevirin. Yoğurdu yemeğe alıştırmak için, etin suyundan azar azar ilave edilir.

Pişen yoğurt, kabarmaya başlayıp kaynadığında etli fasulyenin üstüne yavaş yavaş ilave edilir ve aynı yönde karıştırılmaya devam edilir.

Bu sırada Resul Dindar’dan “Gelin Havası” adlı türküyü dinlemek uygun olacaktır. Türkünün yarısına gelindiğinde ocaktan alınır. Bir tavada tereyağını kızdırıp, karabiber ve haspir baharatı serpilmelidir.

Haspir yoksa, zerdeçal, hatta safran da konulabilir. Yüz görümlük niyetine, tereyağlı sos tabakların üstünde gezdirilmelidir. Afiyet de olur cennet de.

Malzemeler:

2 su bardağı kuru fasulye

250 gram kuşbaşı et

4 su bardağı süzme yoğurt

1 yumurta

1 çay bardağı zeytinyağı

Sos için

2 kaşık tereyağı

1 tutam haspir

1 çay kaşığı karabiber

1 tutam tuz

Konya yöresinden bir türkü

Karadeniz yöresinden bir türkü

KURU FASULYE EŞLİKÇİSİ NAR KOMPOSTOSU

Geldi nar işte nar vakti hem de şahane narlar var yemeye doyulmayan. Bİr nar hoşafı-kompostosu kuru fasulyenin yanına iyi gelir. Nar ki mücevher kutusudur doğanın.

Haberin Devamı

Berekettir, kır olgun bir narı etrafa saçılır, dölleyiverir toprağı. Her yer nar her yer sonbahar.

4 narı al 4 kaşık şekere yar edeceğiz onları. Narı açıp büyük tanelerini ayır. Hurdalarını (küçüklerini) bir beze koyarak tencereye sık. Narın yari şekeri de dahil et. Nar suyu kadar suyu ona “kuma” et.

Kısık ateşte saç saça baş başa gelip, koyulaşıncaya kadar kaynat. Al ocaktan, ortalık duruluncaya berkemal oluncaya kadar bekle. İri nar tanelerini hurdalarını görsün ibret alsın diye içine at. İçi yanmış taneciklerin yüreğini soğutmak için buz ilave et.

Hatta gerekli buluyorsan bir bardak da soğuk su içir ki rahat içimli bir hoşaf-komposto olsun. Baharat da olsun istiyorsan, biraz tarçın veya 1 diş karanfil koyabilirsin. Yalnız yenilip içilmez bunlar, dostlarını da çağır çünkü insanın boğazına dizilir mazallah. afiyet olsun.

Malzemeler:

4 nar

4 çorba kaşığı şeker

1 çubuk tarçın veya 1 diş karanfil

Buz

Sıradaki haber yükleniyor...
holder