Rükzan Sağır Gidiyor 21. yüzyılın kraliçesi
HABERİ PAYLAŞ

Gidiyor 21. yüzyılın kraliçesi

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, dünyanın en güçlü kadın lideri konumuna geldiği 16 yıllık görevi boyunca iddialı bir stil ortaya koymadı. Tam tersi, stilini ilgi çekici kılan ‘sıradanlığı’ oldu. Alman modacı Guido Maria Kretschmer, “Pantolonceket takımlarını yeniden moda yapana kadar giydi. Güçlü kadını temsil eden takım giymek yine moda oldu” diyor. Hep aynı kalıpta takımların farklı renklerini giyen Merkel, bunu aslında ‘zaman kazanmak’ için yapmıştı. Her gün kendisinden ‘kadın olduğu için’ beklenen farklı giyinme ezberini bozmuş; kıyafet provalarıyla zaman kaybetmek istememişti. Oysa bu tavrı, onun imza stili oldu. Tarzıyla ilgili 2019’da Zeit gazetesine “Yüzlerce gün aralıksız koyu renk takım giyen bir erkek için problem yok. Ama ben bir ceketi iki haftada dört kez giyince neden problem oluyor?” demişti.

Haberin Devamı

KENDINE HAS BIR CAZİBE

Dişi enerjisini masada kullandığı zamanlar da oldu. Bazı anlaşmaları kadınlığın getirdiği uzlaşmacı, dostane enerji sayesinde daha kolay yaptı. Almanya’nın EMMA dergisinden Kadın Hakları Aktivisti yazar Alice Schwarzer, “Günün sonunda bizler kadınız. Merkel, rahat tarzıyla cilveli bir intibaya izin vermedi. Ama kendine has, güven verici bir cazibesi vardı” diyor. Merkel, göçmen düşmanı Avrupa’nın kapılarını göçmenlere açık tutan yapıcı tavrıyla siyasette kadın varlığını sonuna kadar hissettirdi. Buna stili de dahil. Kadınların liderlik rollerini kraliçelikle eşleştiren dünyaya, 21’inci yüzyılda nasıl kraliçe olunacağını gösterdi.

GÖÇMENLERİN İSİM ANNESİ

2015-2016 göçmen krizinde Merkel sayesinde Almanya’ya sığınabilen birçok göçmen ailenin çocuklarına onun adını verdiğini biliyor muydunuz? Almanya’da bugün yaşları 5-6 olan birçok kız ve erkek çocuk arasında Angela, Angie, Merkel, hatta Angela Merkel isimlerine rastlanıyor.

GARSONA YARDIM ETMEK GÖRGÜSÜZLÜK MÜDÜR? YANIT: EVET

Sıklıkla restoranlarda servis personeline kaba davrananlar yüzünden başkası adına utandığımız olur. Hatta “Bir insanı tanımak için garsona nasıl davrandığına bakın” diye bir ölçü bile var hayatlarımızda. ‘Görgü Kuralları’ yayınlayan bir sosyal medya sayfası garsona yardım etmenin görgüsüzlük olduğunu yazınca ortalık karıştı. Zarafet Akademi Kurucusu Görgü Uzmanı Gökhan Dumanlı’ya sordum. Dünyadaki görgü standartlarını şöyle açıkladı: “Servis yapan garsona yardım etmeye çalışmak garsonun işine müdahale etmektir. Yani bu davranış görgü kurallarına aykırıdır. Yardıma ihtiyacı olduğunu hissettiğimiz zaman “Yardımcı olmamı ister misiniz?” diyerek teklifte bulunabilirsiniz. Bu insanlar bu işin uzmanı. Yardım etme düşüncesinin biraz daha alt metinlerine inersek burada garsonun işini küçümseme gibi bir eğilim doğduğunu bile görebiliriz. Karşımızdakine ‘Sen çok zor bir iş yapıyorsun, bak seni anlıyorum ve sana yardım ediyorum’ gibi bir his geçirebiliriz.”

Haberin Devamı

Gidiyor 21. yüzyılın kraliçesi

Gökhan Dumanlı, görgü ve zarafet konularında her yaş grubuna özel kitapların yazarı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder