Rükzan Sağır Hollywood setinde silahlı ölümü Türk filmlerinin atış eğitmeni analiz etti: Zarar verme niyetiniz yoksa 'Boş' dense bile kimseye silah doğrultulmaz
HABERİ PAYLAŞ

Hollywood setinde silahlı ölümü Türk filmlerinin atış eğitmeni analiz etti: Zarar verme niyetiniz yoksa 'Boş' dense bile kimseye silah doğrultulmaz

Alec Baldwin’in geçen hafta görüntü yönetmenini sette vurarak öldürmesi dünya medyasının manşetlerinden düşmüyor. Düşecek gibi de değil. Böyle bir kazanın nasıl yaşanabileceğini bir bilenden öğrendim. ‘Dağ 2’, ‘Börü’ gibi projelerde atış eğitimi veren, dünya standartlarını Türk setlerine uygulayan güvenlik profesyoneli Ahmet Pınar’la kısaca söyleştik.

Hollywood setinde silahlı ölümü Türk filmlerinin atış eğitmeni analiz etti: Zarar verme niyetiniz yoksa Boş dense bile kimseye silah doğrultulmaz

“ABD’DE GERÇEK SİLAH KULLANILIYOR”

Setlerde neden gerçek silah kullanılır?

ABD’de setlerde yüzde 90 gerçek silah kullanılıyor. Çünkü silah mevzuatı onlarda daha esnek ve silahlar ucuz. Gerçek silahlarda ‘blank’ dedikleri mermileri kullanıyorlar. Yani ‘sahte mermi’. ‘Blank’, mühimmatın ismi. ‘Prop gun’ dedikleri de sette kullanılan ama ateşlenmemesi gereken silahlar. Yani silah gerçek, kurusıkı değil. İçine gerçek mermi koyarsanız ateşler. Örneğin bizdeki kurusıkı silahların içine gerçek mermi koyamazsınız. Buna müsait değiller.

Haberin Devamı

Alec Baldwin’e ‘boş’ diye verilen silahın içinde gerçek mermi olduğu ateş edilince anlaşılıyor…

Tahminen bu sahneden önce bu silahla bir sebeple ateş edildi, sonra içinde kalan mermiler sahte mermilerle değiştirilmedi. Görüntü yönetmeni tam kameraya doğru ateş etmesini istediği için etmiştir.

“YÖNETMEN DE HATALI OLABİLİR”

Gerçek ateş etme kapasitesindeki bir silah insana doğrultulur mu?

Doğrultulmaz. Bu evrensel bir güvenlik kuralıdır. “Dolu değil” dense bile her silaha doluymuş gibi davranılmalı. Birine zarar verme amacınız yoksa kimseye doğrultulmamalı. Hedefinizi ve onun arkasında ne olduğunu her zaman bilmelisiniz. O nedenle oyuncu hatalı. Görüntü yönetmeni kendisine doğru ateş etmesini istediyse, bu, onun da hatasıdır. “Şu tarafa ateş et, ederken ben çekiliyorum. Boş yere et” demeliydi.

Hollywood setinde silahlı ölümü Türk filmlerinin atış eğitmeni analiz etti: Zarar verme niyetiniz yoksa Boş dense bile kimseye silah doğrultulmaz

Görüntü yönetmeni Halyna Hutchins, Alec Baldwin’in ateşlediği silahtan çıkan mermiyle 42 yaşında öldü.

Silahçının sorumluluğu peki?

Gerçek mermilerin içinde neden unutulduğu ya da değiştirilmediği onun ihmali.

“ALEC BALDWIN KOLAY YIRTAMAZ”

ABD’de set güvenliği sendikası, sorumluluğun filmin aynı zamanda prodüktörü olan Baldwin’de olduğunu söylüyor. Sette sendikadan kimse olmadığı için.

Haberin Devamı

Bu sendika sistemi ABD’de var. Bir çatışma sahnesinde mutlaka güvenlik denetçisi olmalıydı.

Hollywood setinde silahlı ölümü Türk filmlerinin atış eğitmeni analiz etti: Zarar verme niyetiniz yoksa Boş dense bile kimseye silah doğrultulmaz

Mühimmattan sorumlu ‘silahçı’ Hannah Gutierrez-Reed, deneyimsizdi.

Alec Baldwin sadece finansör. Film bütçesini yönetmesi için parayı verdiği kişilerin işgüzarlığı, işi ucuza kapatma niyeti olabilir mi?

Hayır. Bu şekilde yırtamaz. Çünkü prodüktörün işi parayı vermekle bitmez. Aynı zamanda kontrol mekanizmasıdır. İşin yapılmadığını görmek ve yaptırmak zorundaydı.

Neden teknolojik efektler kullanılmıyor?

Film çekmek bütçe işi. ABD’de silah ve mermiler, efekt yaptırmaktan daha ucuza geliyor. Üstelik hiçbir CGI teknolojisi gerçeği kadar iyi olamaz. Görüntü yönetmeninin tercih şansı varsa gerçeğini tercih eder.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder