Rükzan Sağır İstismar mı hayata hazırlık mı? 2 yaşındaki çocuğu markete gönderiyorlar
HABERİ PAYLAŞ

İstismar mı hayata hazırlık mı? 2 yaşındaki çocuğu markete gönderiyorlar

Japonya’da 30 yıldır yayınlanan Hajimete no Otsukai isimli bir TV şovu var. Benim de Netflix’te yayınlanmasıyla haberim oldu. ‘Old Enough’ (Büyüdüm Artık) ismiyle yayınlanan programda 2-5 yaşındaki çocuklar markete tek başına giderken, toplu taşımada görüntüleniyor. Ailelerinin onlara verdiği görevi yerine getiriyorlar. 2 yaş 9 aylık Hiroki, marketten annesinin istediklerini alıyor örneğin.

Karşıdan karşıya geçerken trafiği kontrol ediyor. Sarı bir bayrak sallayarak sürücülerin kendisini görmesini sağlıyor. Baharatı almayı unutunca annesi onu yeniden markete yolluyor. Bir başka bölümde 3 yaşındaki Ritsuki otobüse binip babasının berberinden ceketini alıyor.

Haberin Devamı

İstismar mı hayata hazırlık mı 2 yaşındaki çocuğu markete gönderiyorlar

‘KIRILGAN OLMASIN’

Bazı çocuklar bu görevleri yaparken ağlıyor, korkuyor. Çocukları bir ekip gizlice izleyip kaydediyor. Çocuklar durumun farkında değil. Ama başlarına bir şey gelmemesi için önlemler alınıyor. Bölgedeki tehlikeli insanlar bile belirleniyor. E ama ne olursa olsun bu apaçık çocuk istismarı değil mi?

Kaç yıldır yayında olduğuna göre ekmek peynir gibi satan bir format! Aileler bunu çocukların özgüven kazanması, hayata hazırlanması, bağımsızlık duygusuyla tanışması, kontrol altında yaşamaya alışmaması için normal bulduklarını söylüyor. Çok korumacı ailelerin çocukları kırılgan hale getirdiğine inanıyorlar.

İstismar mı hayata hazırlık mı 2 yaşındaki çocuğu markete gönderiyorlar

'KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI’

Çocuk ve Genç Psikiyatristi Doç. Dr. Veysi Çeri’ye sordum. “6 yaşından önce çocuklara bu tür sorumluluklar yüklemek travmatik olur. Bir bebekten 5 kiloluk ağırlığı kaldırmasını bekleyemezsiniz. Fiziksel olarak müsait değildir. Büyüyünce kaldırabilir. Ruhsal olarak da her yükün yaşı vardır.

Çocuğun dünyaya güven duymasını sağlamak isterken ailesi tarafından terk edilmişlik, yalnızlık duygusuna sürüklüyor olabilirsiniz. Ayrıca çocukların tepkileri, o deneyimleri yaşarken oluşan mimikleri bile kişilik haklarına girer. Çocuk tepkileri toplumsallaştırılamaz. Bunların yayınlanması istirmardır. Çocukların tepkilerini güven kapasitesini artırmak adı altında afişe etmek istismardır” dedi.

Haberin Devamı

BİR BEN DEĞİLİM HERHALDE…

  • Ortak olunca diğer hissedarların homurdanmasına tepki olarak “Al şu parayı konu kapansın” diyerek Twitter’ın tamamını almaya kalkan Elon Musk’ın her sorununu parayla çözerek ‘dünyanın en zengin insanı’ unvanını sonuna kadar hak ettiğini düşünen,
  • Jennifer Lopez ile Ben Affleck’in 18 yıl sonra yeniden evlenmeye hazırlanması, Britney Spears’ın yeniden hamile kalması, Lindsay Lohan’in ekranlara dönmesi, düşük belin moda olmasıyla geri gelen 2000’ler ruhundan ince kaş akımının gelmemesini uman…
  • Brooklyn’in milyarder eşi Nicola Peltz’in soyadını alması sonrası Victoria Beckham’ın sürekli soyadını belirtip paylaşım yaparak kayınvalideliğe entrikalı bir giriş yapmasını çok eğlenceli bulan…
  • 33 bin yıldır birlikte yaşadığımız ancak son aylarda saldırganlaştığı iddia edilen köpeklerin huyu suyunun pandemide sahiplenip sonra terk eden insanlar ve hayvan sevgisini istismar ederek rant sağlayan derneğimsi şirketlerin doğalarına müdahale etmesi yüzünden değiştiğine inanan…
Sıradaki haber yükleniyor...
holder