Rükzan Sağır Küresel bir mesele: Yıldız Tilbe'ye kızmadan önce hayvanlar için yapılabilecekler!
HABERİ PAYLAŞ

Küresel bir mesele: Yıldız Tilbe'ye kızmadan önce hayvanlar için yapılabilecekler!

2016’dan bu yana vegan, yani hayvansal ürün tüketmeden yaşamaya çalışıyorum. Hayvanlar konusunda hariçten gazel okumayan, onlarla ortak yaşanabilir bir dünya için kendi hayatını değiştiren biri olarak diyeceklerim var. Sokak hayvanları konusundaki kontrolden çıkan tartışmalar sadece Türkiye’de değil tüm dünyada toplumsal huzur için büyük tehlike yaratmaya başladı. Köpeklerin saldırganlaşmasına en sert tepkiyi Yıldız Tilbe verdi. Saldırgan sokak köpeklerinin zehirli etle öldürülmesini istediğini söyledi.

Haberin Devamı

Yani bir erkek bir kadına tecavüz ettiği için tüm erkeklerin kısırlaştırılmasını istemek gibi bir şeydi söylediği. Bir insan şiddeti, vahşeti, üstelik günahsız canlılar için nasıl bu kadar rahat isteyebilir? Çünkü hayvanların acı çektiği, eziyet gördüğü görüntüler o kadar sık karşımıza çıkıyor ki!

Küresel bir mesele: Yıldız Tilbeye kızmadan önce hayvanlar için yapılabilecekler

90 MİLYAR İZLENEN CANİLİK

Bir köpeğin zehirlenip öldüğü görüntüyü hayal etmek hiç zor değil. Bu durum sosyal medya devlerinin ekmeğine yağ sürüyor. Hayvanlara eğlence amaçlı işkence edilen videolar normalleşti. TikTok’ta kedilerin bantlandığı bir trend bile yaşandı. Daha geçen ay Fransız futbolcu Kurt Zouma’nın evdeki kedilerini dövdüğü görüntüler Snapchat’ten ortaya çıktı.

TikTok’ta, adını vermeyeceğim üç etiketle yapılan istismar paylaşımlarının 90 milyardan fazla izlenme aldığını söyleyebilirim. Bunlar genellikle 50 Cent’in meşhur bir şarkısı eşliğinde hazırlanan videolar. Böylece bulunması ve beğenilme şansı artıyor. Zaten platform da popüler şarkıların daha çok kişiye ulaşmasını destekleyen bir algoritmaya sahip. Şikayet edilince bu içerikler kaldırılıyor.

İSTENİRSE ÇARE VAR

Ama! Hayvan hakları savunucusu örgüt PETA, bu videoların yayında kaldığı süre boyunca platformların gelir elde ettiğini savunuyor. Birçok ‘hayvansever’ tepki göstermek için bu paylaşımları yayıp sahibini hedef göstermek istiyor. Bu sırada oluşan ziyaretçi trafiği de yeni reklamlar çekmeye yetiyor. COVID-19 yazınca otomatik uyarı bildirimleri çıkaran sosyal medya yapay zekası, eziyet videolarını, nefret söylemlerini de yayınlanmadan çok kolay önleyebilir.

Haberin Devamı

Teknoloji yetmiyorsa bu videolar için denetim birimleri büyütülebilir. Bu tür paylaşım yapanlar cezalandırılabilir. Yani yeter ki istensin, çaresi var. Tepkinin adresini kişilere değil kurumlara yönelttiğimizde, işleyen bir yaptırım mekanizması talep ettiğimizde, kimse kolay kolay hayvanların zehirlenmesi için çağrıda bulunmaz…

100 YAŞINDA BİR İLHAM PERİSİ

60 yıl boyunca eşiyle kurduğu tekstil markasını büyütmekle uğraşan Iris Apfel, emekli olunca dünya yıldızına dönüştü! İç mimar eşiyle iç dekorasyona uygun kumaşlar tasarlayan Apfel, bol bol seyahat etti. Her ziyaret ettiği ülkeden kendine kıyafetler ve aksesuarlar aldı. Eşi benzeri olmayan bir gardırop oluşturdu.

Küresel bir mesele: Yıldız Tilbeye kızmadan önce hayvanlar için yapılabilecekler

Emekli olunca da tarzıyla New York’ta modacıların radarına takıldı. Bu kural tanımayan kadının kıyafetlerine sanat eseri muamelesi yapılıyordu. Apfel 84 yaşında dünya çapında tesadüfen bir ikona dönüştü. Bazı kıyafet ve aksesuarları müzede sergilendi. Moda dünyasında yeni bir sayfa açtı. Yaşsızlık ve zamansızlık akımını tetikledi. İsveç merkezli giyim devi H&M de bu yıl 100 yaşını kutlayan Apfel’i marka yüzü yaptı. Onun şerefine 36 parçadan oluşan yeni bir koleksiyon çıktı. Resmen onun öncülüğünde kendini yaşsız hisseden kadınlara özel moda kültürü oluşuyor.

Haberin Devamı

Küresel bir mesele: Yıldız Tilbeye kızmadan önce hayvanlar için yapılabilecekler

Sıradaki haber yükleniyor...
holder