Rükzan Sağır Robot komedyenin stand-Up'ına gider misiniz?
HABERİ PAYLAŞ

Robot komedyenin stand-Up'ına gider misiniz?

Bugünlerde en iyi komedyenler çağın gerisinde kalmakla suçlanıyor. Madem öyle, robot komedyenlere hazır olun. Bilim insanları harıl harıl espri üreten robot geliştirmeye çalışıyor. Hatta stand-up yapan Jon isimli bir robot var. İzledim ve gayet eğlendim. Jon, absürt komedi yapıyor. Örneğin “Bana bakıp bir vadiden geldiğimi tahmin edebilirsiniz, Silikon Vadisi’nden” gibi ‘soğuk’ espriler yapıyor ve izleyicileri güldürüyor. Kahkahayı, odadaki gürültüyü algılıyor, buna göre esprilerin zamanlamasını ayarlıyor. Aslında Jon veri bankasına işlenmiş esprileri seslendiriyor. Yani şu haliyle robotlar kendi kendine espri geliştiremiyor. Ama zaten insanlar da artık komedyenlere robot gibi davranmıyor mu? Sevdikleri türden espriler yapılmasını beklemiyor mu?

Haberin Devamı

Robot komedyenin stand-Upına gider misiniz

KİŞİYE ÖZEL MİZAH DÖNEMİ

Bilim insanları da robotların insanları güldürebilmesi için onlara insanların seveceği şakalar yüklemeye çalışıyor işte… Mizah, makine beyninin çözmekte en zorlandığı şey. Ama kişiye özel espri konusunda insanlardan daha iyi durumdalar… Robot komedyen ihtiyacının temelde iki büyük gerekçesi var:

  • İnsanların yalnızlığını giderecek sohbet robotlarına mizah yeteneği kazandırmak.
  • İnsanların mizah anlayışını ölçülebilir bir veri haline getirmek. Böylece bir insanın dünyayı nasıl algıladığını, tercihlerini ve zayıflıklarını öğrenmek...

'ALTIN KIZLAR DA SEX AND THE CITY KADINLARI DA DOĞAL'

1980’lerin efsanevi dizisi ‘Altın Kızlar’ ile 2000’lerin efsanevi dizisi ‘Sex and the City’ (SATC) kadınlarının yaşları dünyada polemik yarattı. Çünkü 53-54 yaşlarındaki Altın Kızlar büyükanne gibi görünürken, 55-56 yaşındaki SATC kadınlarına ‘orta yaşlı’ gözüyle bakıyoruz. SATC, 24 yıl önce de ‘orta yaş’ kadınının hikayesini anlatıyordu. Aynı oyuncular bugün 50’lerinde de ‘orta yaş’ kadınını anlatıyor. Bu nasıl olabiliyor? Estetik Cerrahi uzmanı Op. Dr. Asu Burhanoğlu’na sordum. Şöyle yanıtlar aldım:

Robot komedyenin stand-Upına gider misiniz

  • Altın Kızlar döneminde de estetik vardı, ama yeni olan her şey gibi estetik işlemler de çok abartılıydı. O dönem estetik, Altın Kızlar’ı gençleştirmez, yapaylaştırırdı. Ayrıca ne kadar işlem olursa olsun o yıllardaki beslenme ve hareketsizlik de iyi yaşlanmaya engeldi.
  • 40 yıl önce estetik yaptıran orta yaş kadınlarına, ‘kötü kalpli üvey anne’, ‘yuva yıkan hafif kadın’ gözüyle bakılıyordu. Bugün ise tam tersi, ‘özbakım bilinci’ yüksek, kendine saygısı olan insanlar olarak görülüyorlar. SATC kadınları, bunu temsil ediyor.

Robot komedyenin stand-Upına gider misiniz

SÜREÇ 30’LARDA BAŞLIYOR

  • Bilinçli yaşlanmanın sosyal, kültürel ve ekonomik temelleri var. Daha önce kadınların beğeni kaygısı, evlenip çocuk yapınca neredeyse bitiyordu. Bugün aile kavramları, değer yargıları değişti.
  • Estetik hiçbir zaman yaşlanmaya karşı tek bir faktör olmadı. Toplumsal dönüşümün bir sonucu ve parçası oldu, onunla şekillendi. İşlemleri kararında yapmayı, ifadenin korunmasının önemli olduğunu zaman içinde anladık, artık 30’lu yaşlardan itibaren ‘orta yaşı’ uzatmaya yönelik müdahaleler yapılıyor.
  • Dolayısıyla Altın Kızlar kendi döneminin olağan ileri yaş kadınları, SATC ekibi de bugünün doğal orta yaş kadınları…
Sıradaki haber yükleniyor...
holder