Rükzan Sağır Yapay zeka namına tutuklusunuz!
HABERİ PAYLAŞ

Yapay zeka namına tutuklusunuz!

Polis kapınızı çaldı ve cinayetten tutuklandığınızı söyledi. İşlemediğinize emin olduğunuz bu cinayetin tek bir tanığı çıktı. Bu tanık ise bir insan değil. Bir yapay zeka. Ne yapardınız? İşte ABD’de 65 yaşındaki Michael Williams’ın başına tam olarak bu geldi. Williams, 11 ay hapishanede yattı. Chicago’da yaşanan bu olayda Williams, ırkçılık karşıtı eylemler sırasında otostop çeken birini aracına alınca hayatı değişti. Araçtaki bu kişi başka bir araçtan açılan ateşle vuruldu. Williams, yolcuyu hastaneye götürdü. Ama yolcu öldü. Üç ay sonra kapıya gelen polisler Williams’ı katil zanlısı olarak tutukladı. Çünkü yapay zekaya sahip ses alıcısı ShotSpotter sensörleri, öyle buyurmuştu. Başka hiçbir delil veya tanık yoktu. Williams’ın masumiyetini ajans Associate Press’in haberi kanıtladı. Haber, bu yapay zekanın hatalı kararlar verebildiğini ortaya çıkarınca Williams serbest kalabildi.

Haberin Devamı

14 milyon sesi ayırt edebilen bu sistem ABD’de 110 kentte var. Şimdiye kadar 200 davada kanıt olarak kullanıldı. Bu olay tek başına, yapay zekanın tehlikelerine karşı ciddi bir örnek. Daha bu hafta Birleşmiş Milletler, yapay zekanın insan hakları açısından yıkıcı etkileri olabileceğine dair bir uyarı yayınladı. Gelecek geldi. Bilim kurgu filmleri izlemiyor artık onları yaşıyoruz. Görünen o ki yasalarla düzenlenene kadar şu an yapay zeka, sıradan bir insana göre daha çok hak sahibi.

DOKTOR EVDE

Hastalar, salgın riskinden korkup hastanelere kontrollere gitmeye çekindiği için sağlıkçılar onları evde ziyaret etmeye başlamıştı. Bu durum pandemi bitince de yaygınlaştı. Yeni bir sektör doğdu: ‘Günübirlik sağlık’. Son birkaç yıldır vitamin takviyesi gibi basit işlemler için eve çağrılan sağlık uzmanları artık neredeyse hastaneyi laboratuvarına kadar eve taşıyor. ABD’de bunun öncülüğünü ‘Same Day Health’ şirketi yapıyor.

Yapay zeka namına tutuklusunuz

Hizmet, akıllı telefon uygulaması üzerinden çalışıyor. Kişiye özel tedavi planı çıkarılıyor ve uygulanıyor. Doktorlar hastaları uygulamadan takip ediyor. Ayrıca evde COVID-19 testi, antikor testi, idrar ve kan testleri de yapılıyor. Türkiye’de de benzer hizmetler başladı.

Haberin Devamı

HİKAYE TÜCCARLARI

Kim Kardashian, her yerini kapattığı MET Gala kostümüyle şıklık yerine anti-şıklığın da en etkilisini sergilediğini gösterdi. Ama bu kostüm, sadece bir kostüm değildi. Kim Kardashian, bir reality şov cambazı. Medya araçlarını en etkili kullanan isim. Eğlence dünyasının tutkalı. Boşanma aşamasında olduğu Kanye West de son aylarda böyle yüzünü kapatarak gezmeye başlamıştı. Albüm tanıtımı için bir imaj çalışması yaptı. Kim de bu albüm projesinin bir parçası. Çünkü bu çift bir hikaye satıcısı.

Yapay zeka namına tutuklusunuz

Artık kimse TV’den reality şov izlemiyor. Onlar da hikayelerini dünya kameralarının önüne taşıdı. Onların bu hali Rene Magritte’in ‘Aşıklar’ tablosunun mizanseni gibi. Aşkın imkansızlığını anlatan 1928 tarihli tablodaki ‘ayrılsak da beraberiz’ mesajını her ayrıntısıyla yaşatıyorlar. Ne kadar yakın olursa olsun birbirini gerçekten iyi tanıyamadıklarını fark eden çiftlerin ve zihindeki sevgili ile gerçek sevgili arasındaki çatışmanın sembolü olan bu eseri günümüze uyarlıyorlar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder