Saadet Algan Enerji tasarrufu için neler yapabiliriz?
HABERİ PAYLAŞ

Enerji tasarrufu için neler yapabiliriz?

Yıllardır konuşulan, doğa dostu pek çok kurumun son 5 yıldır bağıra bağıra anlatmaya çalıştığı ‘kaynakların doğru tüketimi’ ve ‘kaynakların daralması’ mevzusu 2020 pandemi dönemiyle ateş topu gibi düştü gündemimize.

Pandemi sebebiyle başlarda pek öncelikli olmasa da artık hepimizin önemsemesi, dikkat etmesi ve duyarlı olması gereken, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik, kaynak kullanımı ile ilgili yazılarımla bundan sonra sık sık sizlerle neler yapabileceğimizi konuşacağız.

Bu konuda kolektif bilincin ne kadar fayda sağlayacağı konusunda hemfikirizdir ve ben eğer bir kişide bile bu farkındalığı sağlayabiliyorsam çok mutlu olurum çünkü kelebek etkisine çok inananlardanım.

Haberin Devamı

İlk olarak 6-12 Ocak Enerji Tasarrufu haftası olduğu için buradan başlayalım istiyorum.

Bugün, tüm dünya, sanayiden, teknolojiye, ulaşımdan, iletişime, gıdadan, inşaata, savunmaya varana kadar her konu enerji ile hayat buluyor.

Düşünsenize, evinizde kullandığınız elektrikli ev aletlerinden, üretime tüm dünya enerji ile var oluyor.

Kaynaklarımızı tasarruflu kullanmayı öğrenmek için en doğru alan enerji gibi geliyor bana.

Pekiyi enerji tasarrufu için bizler bireysel olarak neler yapabiliriz, nasıl fayda sağlayabiliriz?

  1. Gereksiz aydınlatmadan kaçınmalıyız. Evimizde enerji tasarrufu özellikli ampul kullanarak, kullanmadığımız odaların aydınlatmalarını kapatarak işe başlayabiliriz.
  2. Mümkünse açın perdelerinizi güneş enerjisinden faydalanın gün boyu. Çok şükür ki henüz mevsim geçişleri sert olsa da tüm gün odalarınızı aydınlatacak kadar gün ışığını coğrafya olarak sahibiz.
  3. Prizlerde kullanmadığınız elektrikli ev aletlerini tutmayarak fayda sağlayabilirsiniz.
  4. Çamaşır ve bulaşık makinalarınızı tam anlamıyla dolmadan çalıştırmayarak, daha az çalıştırarak büyük oranda enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  5. Yakın zamanda beyaz eşya alacaksanız enerji tasarrufu özellikli modelleri tercih edebilirsiniz.
  6. Oda sıcaklığınızı 1 derece bile azaltmanın büyük oranda fayda sağladığını biliyor muydunuz? Kaldı ki 21-22 derecenin üzerindeki oda sıcaklığı sağlık anlamında da doktorların tavsiye etmediği bir durum olduğundan böylece sağlığınızı da korumuş olursunuz.
  7. Kullanmadığınız odalarınızın kaloriferini kapalı tutarak enerji tasarrufuna fayda sağlamış olursunuz.

Evlerimizde atacağımız ufacık adımlarla büyük fayda sağlayabiliriz. Yarınımızı, gelecek nesilleri ve dünyayı önemsiyor olmak bile insana kendini iyi hissettiriyor.

Geri dönüşüm, sürdürülebilirlik, kaynak kullanımı bilinci ve tasarrufun öneminin farkına varan, bu doğrultuda hareket eden ve farkındalık yaratmak için çalışan herkese buradan ayrıca teşekkür ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder