Saadet Algan Vaka sayısı neden arttı?
HABERİ PAYLAŞ

Vaka sayısı neden arttı?

Mayısın son haftası açıklanan ve hepimiz için sürpriz olan, ancak ekonomik anlamda gerekliliğini tartışamayacağım bir terim girdi hayatımıza. 1 Haziran itibarıyla ‘yeni normal‘ hayatımıza döndük.

1 Haziran itibarıyla vaka sayısı 827 iken, tam 13 gün sonra, yani 14 Haziran'da Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca vaka sayısının 1.562 olduğunu açıkladı. Bu demek oluyor ki 14 günde 2 katına çıkmış.

Son olarak bu sayıya 16 Mayıs’ta ulaşılmış ve ondan sonra da vaka sayısı düşüşe geçmişti. Bu demek oluyor ki, yeni normal hayatlarımızda, eski tedbirsiz durum vuku bulmuş.

Haberin Devamı

Sosyal medya hesabımda beni takip eden ve durumun vahametinin ve öneminin farkında olan arkadaşlara sordum: Sizce vaka sayısındaki artışın sebebi "Artık ne olursa olsun" dememiz mi, yoksa sosyal mesafe ve tedbir kurallarına uymamamız mı? Sonuç neredeyse yarı yarıyaydı.

Benim gözlemlediğim ve zaruri dışarı çıktığımda gördüğüm tablo şuydu: İnsanlar evde vakit geçirmekten o kadar sıkılmış ki, normal hayata duyulan özlemle, işi olan da olmayan da, dışarıda yemek yemek, gezmek, alışveriş yapmak için kendini dışarıya atmış.

Bir ekonomist olarak açıkçası buna ihtiyaç olduğunu zaten daha önce dile getirmiştim. Pek çok restoran ve mağaza bir anda pandemi sebebiyle kapatmak zorunda kaldı ve çalışanların maaşı, kira gibi sabit giderler birikti.

Bunun yanında pek çok hızlı tüketim ve gıda sektöründe olan firma, stoklarında bulunan malları eritemedikleri için ciddi zarar ettiler.

Normalleşirken herkesin aslında tek özlediği ve hayıflandığı konu, eski hayat ile özgürlükler..

Ancak, "Şu ana kadar olmadıysa hiç olmaz" veya "Aman ne olacaksa olsun" düşüncesiyle hareket etmek müthiş bir hata olur. Asıl şimdiden sonrası çok çok önemli. Covid-19 ‘un aşısı veya ilacı bulunmadığı sürece bizi bu virüsten koruyacak tek şey, bireysel tedbirlerimizi azami seviyede tutmak. Özellikle market alışverişi yaparken veya eve gelen kargoları kabul ederken, hijyen kurallarına uyarak yaşamamız gerekiyor.

Pandemiden önceki hayatımıza belki hiç dönemeyeceğiz ama o dönemde yaptığımız hataları öğrenip düzeltmek için şahane bir fırsat yakaladık.

Haberin Devamı

Pandemi öncesi kaç kişi el hijyenine dikkat ediyordu mesela? Veya kaç kişi markette her şeye dokunmadan alışveriş yapıyordu?

Alacağımız dersleri aldık, şimdi uygulama zamanı... Yeni normal hayatımızda, "Aman ne olursa olsun" demeden, sosyal mesafe ve maske kuralına uyarak devam etmeliyiz.

Dilerim yarın açıklanan vaka sayısında azalma olur...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder