Sabanur Kıraç - Anne Etkinlikleri Kendi çocukluğumuzdan esinlenen oyunlar
HABERİ PAYLAŞ

Kendi çocukluğumuzdan esinlenen oyunlar

Ben çocukken ne tabletim vardı ne de telefonum. TRT dışındaki ilk kanalın açıldığı günü hatırlayacak yaştayım! AVM’lerde gezip, oyuncakçılarda “Bende bundan var, bundan da var, bundan da...” diyebilecek kadar oyuncağım da yoktu. Gerçi AVM de yoktu desem yeridir! E ben ne yapardım? Sokakta top oynardım, koltuğu uzay gemisi yapardım, saç fırçasını mikrofon, tencereyi davul, sayılı oyuncağımı dizer onlarla sohbet ederdim. Ve çooook eğlenirdim. Bence şimdiki çocuklar hem çok şanslı hem çok şanssız! Şanslılar çünkü her şeyleri var. Şanssızlar çünkü bizim kadar eğlenemiyorlar. O zaman şanssızlıklarını şansa çevirelim. Bizim çocukluğumuzdaki eğlencelerden esinlenip onlara yeni kapılar açalım. İşte bu haftanın yazısının çıkış noktası tam da bu!

Haberin Devamı

Haftanın Evde Yapılacak Çocuk Etkinliği Önerisi

Kağıt Havlu Rulosundan Mikrofon Yapımı

Kendi çocukluğumuzdan esinlenen oyunlar

Hangimiz saç fırçasını mikrofon yapıp ayna karşısında kendi klipimizi çekmedik ki? Bu dünyanın görüp görebileceği en detone sese sahip olsam da çocukluğum kendimi Sezen Aksu zannederek geçmiş olabilir! Hayali oyunlarımın en renkli görüntülerini de bu şekilde vermiş olabilirim. Şimdi sıra aynı fırsatı çocuklarımıza yaşatmakta. Biliyorum teknoloji gelişti ve sokaklarda bile pilli mikrofonlar satıyorlar ama hiçbiri bu hafta bizim yapacağımız mikrofon kadar şirin değil bence!

Kendi çocukluğumuzdan esinlenen oyunlar

İhtiyacımız olan malzemeler şöyle:

  • Boş bir kağıt havlu rulosu
  • Renkli keçeler
  • İstediğiniz renk bir grapon kağıdı
  • Strafor top
  • Siyah şönil yoksa herhangi bir renkşçönil ve kaplamak için siyah yün
  • Makas
  • Silikon tabancası ve stick yapıştırıcı

Kendi çocukluğumuzdan esinlenen oyunlar

İlk olarak rulomuzu istediğimiz renk keçeyle kaplayalım. Strafor topumuzu da grapon kağıdıyla kaplayalım. Ben mikrofonumuzu süslemek için üstüne bir ayıcık kafası yapmayı seçtim ama siz isterseniz çiçeklerle veya başka bir hayvan ile süsleyebilirsiniz. Kablo görüntüsü için şönilimizi de siyah yün ile kaplayalım.

Kendi çocukluğumuzdan esinlenen oyunlar

Rulomuzun iki ucuna farklı bir renkte keçe ile şeritler yapıştıralım. Üzerine topumuzu koyalım. Silikonla sabitleyelim. Topun ortasına da ince bir şerit keçe yapıştırıp üzerini küçük parçalarla süsleyelim. Yaptığımız ayıcığı yapıştıralım. Küçük bir dikdörtgen parça ile “açma-kapama” tuşu yapalım.

Kendi çocukluğumuzdan esinlenen oyunlar

Son olarak rulomuzun altına yuvarlak bir parça kesip yapıştıralım ve kablomuzu içinden geçirelim. İşte mikrofonumuz hazır! Bol müzikli ve eğlenceli oyunlar dilerim!

Haberin Devamı

Haftanın Anne Etkinlikleri Önerisi

Ponponlardan Duvar Süsü Yapımı

Kendi çocukluğumuzdan esinlenen oyunlar

Bu hafta çocuklarımızın odası için sevimli mi sevimli bir duvar süsü yapacağız. Yapması çok kolay ama aynı zamanda da çok eğlenceli. Umarım siz de severek yaparsınız.

Kendi çocukluğumuzdan esinlenen oyunlar

İhtiyacınız olan malzemeler:

  • Bir daireye ihtiyacımız var ister ahşap kullanabilirsiniz isterseniz de kartondan kesebilirsiniz.
  • Renkli yünler ben yeşil, gri, beyaz ve sarı renkleri kullandım
  • Ponponları yapmak için uygun fiyata satılan ponpon yapıcılardan kullanabilirsiniz yada bir çatal kullanabilirsiniz
  • Oynar gözler
  • Renkli keçe parçaları
  • Silikon Tabancası
  • Makas

Kendi çocukluğumuzdan esinlenen oyunlar

İlk olarak renkli ponponlarımızı yapıyoruz. Ben alt kısmı yeşil olarak kullandım. Çim efekti olsun diye. Açık ve koyu yeşiller yaptım. Üste ise civ civ yapmak için sarı, tavşanlar için de beyaz ve gri ponponlar yaptım. Bu ponponları daireme bağladım. Sonra da civcivlerin gagalarını, tavşanların kulaklarını ve çiçekleri keçeden kestim.

Kendi çocukluğumuzdan esinlenen oyunlar

Son olarak kestiğim parçaları ponponlara silikonla yapıştırdım. Hepsi bu! Çok sevimli olmadı mı?

Haftanın Çocuk Kitabı Önerisi

Yeni Nesil İsim - Şehir /Bi Kutu Oyun/ Danışmanı: Gülşah Mutlu

Kendi çocukluğumuzdan esinlenen oyunlar

Bu hafta size bir kitap yerine bir kutu oyunu önereceğim. Annem ve babam ben küçükken ayrıldıkları için onların boşanmasından önce biriktirdiğimiz her pozitif anının bende yeri büyüktür. O anılardan birinin baş kahramanıydı İsim Şehir oyunu. Ailecek elimizde kağıt kalemler eğlenerek oynardık. Annem ve babam benim kadar eğlenir miydi bilmiyorum. Arada kazanmama izin verirler miydi emin değilim. Ama bende bıraktığı his hepimizin eşit şartlarda olduğuydu. Yani o oyun içinde kendimi ailenin en küçüğü gibi hissetmediğimdi. Tüm dikkatlerin o anda kaldığı; telefon ya da televizyon gibi dış uyaranlarla bölünmediğimiz gerçek bir aile anıydı aklıma ve kalbime kazınan. Bir çocuk için ne kadar değerli, ne kadar çok kazanımı olan bir anı düşünsenize! Şimdi bu tür bir anıyı kendi çocuklarımızla yaşamak için harika bir fırsat var önümüzde. Bi Kutu Oyun tarafından çıkartılan danışmanlığını Okul Öncesi Öğretmeni Gülşah Mutlu’nun yaptığı Yeni Nesi İsim- Şehir oyununun her eve girmesi gerektiğine inanıyorum. Sadece çocuğumuzla kaliteli zaman geçirmek, onun kelime dağarcığını, algısını, ilgisini ve dikkatini geliştirmek için de değil üstelik. Kendi çocukluğumuzdan bir parçayı onunla tekrar yaşayabilmek için de! Yeni Nesil İsim – Şehir kağıt kalemle oynanmıyor. Kutunun içinden çıkan kartlarla oynanıyor. Üstelik 5 yaştan itibaren de rahatlıkla oynanabiliyor. Aile zamanını renklendirmenin dışında çocuğa bir dolu fayda sağlıyor. İşte tüm bu nedenlerden tüm ailelere şiddetle tavsiyemdir!

Haberin Devamı

Haftanın Anne/ Çocuk / Etkinlik Sayfası Önerisi

@gulkaynakdetoks/ Gül Kaynak

Kendi çocukluğumuzdan esinlenen oyunlar

Hayatımda ilk kez kiloya değil sağlıklı olmaya kafayı taktığım bir dönemdeyim. Sanırım bu yüzden de hayatımın en fit dönemini geçiriyorum. En amiyane tabirle “Bu kafaya gelmek” kolay olmadı. Zayıflamaya sadece “Düşük Kalorili Beslenme” olarak baktım yıllarca. Her yediğimden önce keyif alıp sonra vicdan azabı çektim. Ta ki Gül Kaynak’ı keşfedene kadar. Onu ve sayfasını takip etmek ilk önce bakış açımı değiştirdi. Kilo almamak için yediklerimi dengelemeye çalışmak yerine sağlıklı olmak için beslenmeyi öğrendim. Çünkü bedenimdeki her organ değil her hücre sağlıklı olduğunda vücudum istediğim şekle girebilecek diye düşünmeye başladım. Yani basenlerimi küçültmek yerine karaciğerime, mideme ya da bağırsaklarıma iyi davranayım ki enerjim, sağlığım yerinde olsun demeye başladım. Şimdi böyle yazınca felsefe yapıyormuşum gibi geliyor. Gül Kaynak’ın sayfasını incelerken ilk hissettiğim benim de buydu. Ama onu takibe alıp paylaşımlarını okudukça bu fikir bilinç altıma işlemeye başladı. Henüz yoğunluktan ondan danışmanlık alma kısmına geçemesem de sadece sayfasını takip ederek bile belli bir farkındalık seviyesine geldim. İşte tam da bu yüzden bu efsane kadını ve sayfasını sizlerle de paylaşmak istedim. Gül Kaynak’ı kişisel olarak tanımıyorum. Henüz tanışmadık. Ama aynı okuldan/ekolden mezunuz. O da benim gibi bir Tarsus Amerikan Lisesi mezunu. Üzerine Boğaziçi Üniversitesi’nden çift anadal ile mezun olmuş. Kurumsal hayatta çalışırken aldığı kilolarla savaşmak için gönlünü ve zekasını koyduğu Detoks- Sağlıklı ve Alkali Beslenme dünyasına da böyle dahil olmuş. Tanıdığınız tanımadığınız tüm ünlüler, iş insanları ve hatta siyasetçiler onun danışanı. Çünkü o bu alanda bir güven markası. Hayranlık duyulacak bir kariyer, bilgi birikimi ve karakter. Çocuklarımıza bırakacağımız en iyi miraslardan birinin sağlıklı beslenme olduğunu düşünüyorum. Her konuda olduğu gibi bu konuda da öğretmenin yanı sıra uyguladığımızı da göstermenin faydası var. O yüzden önce kendiniz sonra çocuğunuz sonra da gelecek için sağlıklı beslenmeye önem verin. İşe, bu yolda size destek olacağına inandığım bu harika sayfayı takiple başlayabilirsiniz.

https://www.instagram.com/gulkaynakdetoks

Sıradaki haber yükleniyor...
holder