Sabanur Kıraç Farklı siyasi görüşler arası aşk/evlilik yürütmenin 8 yolu
HABERİ PAYLAŞ

Farklı siyasi görüşler arası aşk/evlilik yürütmenin 8 yolu

Haberin Devamı

Bugünlerde insan kendini ne kadar zorlarsa zorlasın ülkenin içinde bulunduğu durumu görmezden gelemiyor. Her gün birbiri ardına gelen acılı haberler, siyasi belirsizlikler, haksızlığa uğrayan insanlar ve kurumlar, hayatlarımıza kaldığımız yerden devam etmemizi dahi engelliyor. Tabii herkes “Ateş en çok düştüğü yeri yakıyor” diyerek şehit aileleriyle empati kurmaya çalışıyor ama ne mümkün?! İşin özünde sadece şehit haberlerinin düştüğü haneler değil tüm ülke alevler içinde. Git gide bölünüyor ve en kötüsü de büyüyen tehlikenin farkına varmıyoruz. Ülkedeki karışıklıklar devam ettikçe insanlar önce siyasetçileri sonra da kendiyle aynı siyasi görüşte olmayanları suçluyor. Daha dün yediği içtiği ayrı gitmeyenler, bugün karşılaşmamak için yollarını değiştiriyor. Seçimler yaklaştıkça “Kime oy vereceksin” sorusu dostlukların bitmesine neden oluyor. Bu durum tabii ki aşk hayatlarımızı da etkiliyor. Bizimle aynı görüşte ve inanışta olmayan kimseye tahammülümüz kalmamışken farklı siyasi görüşlere sahip biriyle aşk yaşamak mümkün mü? O özel kişiye, daha önce sormayı bile aklımıza getirmediğimiz soruları sorup aldığımız cevaplara katlanma şansımız var mı? Farklı görüşlere sahip insanlar bu kaos içinde birlikte kalmayı ve sadece aşklarına odaklanmayı becerebilir mi?

Bir ilişki yazarı olarak bu tip bir ilişkinin sonu ne olur, özellikle de ülke bu haldeyken nerelere varır inanın bilmiyorum. Tabii ki hala gerçek aşkın üstesinden gelemeyeceği sorun olduğunu düşünmüyorum. Eğer farklı siyasi görüşlerinize rağmen ilişkinizi gerçekten yürütmek istiyorsanız size verebileceğim birkaç öneri var. Elbette fedakarlık etmeden zorlukların üstesinden gelmeyi bekleyemezsiniz. Eğer siyasi görüşlerinizden vazgeçmeden aşkınızın peşinden koşmak istiyorsanız işte şu önerileri deneyebilirsiniz...

1- Onu neden sevdiğinize odaklanın
Her şey süt limanken, ortada bir seçim yok, kaos yok, şehit haberleri yokken siyaset konuşmak aklınıza bile gelmemiş olabilir. Şimdi her şey allak bullak olup siyasi tartışmasız anımız geçmezken sizinle aynı görüşte olmayan sevgiliniz gözünüze git gide daha çok batıyor olabilir. Sırf bu nedenle ondan uzaklaştığınızı da hissediyor olabilirsiniz. Ülkenin bu durumunun tüm suçunu onun omuzlarına yüklemeden önce onu neden sevdiğinizi kendinize hatırlatmanızı öneririm. Bu insanla bir arada olmanızın bir nedeni vardı. Onu sevmenizin hatta ona aşık olmanızın da öyle... Bu duygulara odaklanın.



2- Onunla siyaset konuşmayın
Görüşlerini biliyorsunuz ve ona katılmıyorsunuz. Siyasi konuları açarak tek yapacağınız şey birbirinizi sinirlendirmektir. Eminim siyaset tartışabileceğiniz pek çok arkadaşınız vardır. Sevgiliniz yerine onlarla konuşmayı deneyin. Ve bunu yaparken sevgilinizin aynı odada olmamasına da dikkat edin. Onunla tamamen zıt görüşleri paylaştığınızı bile bile bu konuda onun önünde başka biriyle tartışmanız ona dışlandığını veya ona laf sokmaya çalıştığınızı hissettirebilir.



3- Yapılan yorumları kişisel algılamamaya çalışın
Oldu ki konu açıldı ve tartışma başladı. Unutmayın ki karşı olduğu şey siz değilsiniz, sizin savunduğunuz siyasi görüşler. Eğer söylediği her şeyi kişisel olarak algılarsanız bir süre sonra gerçekten kişisel olan konularda da birbirinize saldırmaya başlayabilirsiniz. Ve lütfen kiminle olursa olsun siyaset konuşurken asla konunun dışına çıkıp kişilik haklarına saldırmayın.



4- Ortak noktalarınıza odaklanın

Zıt düşüncelerinize takılmak yerine ortak fikir ve noktalarınıza odaklanın. Onunla yapmayı sevdiğiniz şeyleri hatırlayın ve onların üzerine gidin. Siyaset tartışmak dışında yapabileceğiniz binlerce şey var. Ve evet sevişmek de bunlardan biri. Eğer onun siyasi fikirlerini duymak istemiyorsanız konuyu açmayın veya değiştirin. Ona olan ilginizi arttıran veya var eden şeylere odaklanmaya devam edin.



5- Birbirinizi ikna etmeye çalışmayın
Eğer ikiniz de zıt konularda fanatik duygulara sahipseniz bu ilişkinin geleceği için çok umutlu değilim. Ama eğer aileden miras kalan üzerine fazla kafa yormadığınız bir siyasi görüşünüz varsa aşka siyaset karıştırmadan önünüze bakabilirsiniz. Ancak bu durum bile birbirinizin siyasi görüşünü değiştirmeye çalışmanız için yeterli değildir. Belirli bir yaşa kadar belirli şeylere inanmış kişilerin fikirlerini değiştirmek çok zordur. Üstelik bunu ilişki içinde yapmaya çalışırsanız olay sidik yarışına da dönebilir. Yani “Neden ben onun partisini destekleyecekmişim, o benimkini desteklesin” modunda bir karmaşanın içine düşmek istemezsiniz. Eğer “Nasılsa zamanla onun fikirlerini değiştiririm” diyerek başlıyorsanız bu ilişkiye, ya o kişiden ya da bu fikirden hemen uzaklaşın.




6- Sinirlerinize hakim olun/Saygısızlık etmeyin

Sırf sizinle aynı fikirlere ve görüşlere sahip değil diye birine saygısızlık etme hakkına sahip değilsiniz. Bu kişi eşiniz ya da sevgiliniz olsa bile! Onu aptallıkla ya da cahillikle suçlayarak tek yapacağınız ilişkinize zarar vermek, onu kendinizden uzaklaştırmak ve büyük ihtimalle mevcut fikirlerine daha sıkı bağlanmasını sağlamaktır. Zorla güzellik olmaz. Fikirlerinizi açıkça ve saygı çerçevesinde anlatabilir ve savunabilirsiniz. Belki yeterince açık olursanız size hak vereceği noktalar oluşturabilirsiniz. Ve belki de onu yeterince açık yüreklilikle dinlerseniz mevcut düşüncelerinin kaynağını anlayabilir ve hatta siz de ona hak verebilirsiniz.



7- Onu suçlamayın
Sizden farklı fikir ve görüşlere sahip olduğu için ya da istemediğiniz bir partiye oy verdiği için ülkede ters giden her şeyi onun omuzlarına yıkmaya hakkınız yok. Pek çoğumuzun siyasi görüşü ailesel ve çevresel etkilenmeler sonucunda oluşur. Yıllar boyu gelen öğrenilmiş ve tekrar edilmiş fikirleri bir saniyede değiştiremezsiniz. Ve değişmediği için de kimseyi suçlayamazsınız.



8- Önceliklerinizi belirleyin
Birlikte olduğunuz kişinin siyasi görüşünün sizin için ne kadar önemli olduğunu iyi düşünün. Bu konu görmezden gelebileceğiniz bir şey mi? Belirli partileri destekliyorsa sorun değil ama o düşman olduğunuz partiye sempatisi varsa asla olmaz bu iş mi diyorsunuz? Yoksa bu devirde aşkı bulmuşken on sarılmak gerek diye düşünenlerden misiniz? Karşınızdaki kişiye yüklenmeden, ona saldırmadan, boş yere ilişkinizi zedelemeden önce bu kararı kendi içinizde verin. Çünkü içten içe siyasi görüşünü sıkıtı ettiğiniz biriyle beraber olduğunuz sürece gözünün üzerinde kaşı var diye kavga çıkarttığınızı fark edebilirsiniz.

8

Sıradaki haber yükleniyor...
holder