Sabanur Kıraç Mutlu ilişkilerin sırrı
HABERİ PAYLAŞ

Mutlu ilişkilerin sırrı

Haberin Devamı

İlişkilerde iyi olanların olmayanlara göre farklı yaptığı 10 şey

Bazı insanların diğerlerine göre daha uzun soluklu ve mutlu ilişkiler yaşadığını fark etmişsinizdir. Hatta belki de zaman zaman onlardan neyinizin eksik olduğunu da sorgulamışsınızdır. Evet, bazıları ilişkilerde daha iyidir. Bazılarının kıskanılacak kadar uzun ve mutlu ilişkileri olur. Ve yine o bazıları istedikleri kişiyi tavlamakta ve ellerinde tutmakta diğerlerine göre çok daha başarılıdır. Bu ne onların dış görünüşlerinden ne de sahip olduğunu sandığınız şeytan tüyünden kaynaklanır. Hayır ilişkilerde iyi olmak doğuştan gelen bir kabiliyet de değildir. Bu konuda başarılı olan insanların belirli başlı bazı davranış şekilleri vardır. Eğer siz de o davranışları benimserseniz onlar kadar uzun ve sağlıklı ilişkiler yaşayabilirsiniz.

O yüzden “Neden benim ilişkilerim hep böyle olmak zorunda” diye söylenmeyi bırakın ve ilişkilerde iyi olanların ortak özelliklerine bir bakın.

1. Sevgilileriyle birlikte olmak isterler ama onlara ihtiyaçları/bağımlılıkları yoktur

İyi ilişkiler yaşayan insanlar birbirlerine bağımlı değildir. Her bir bireyin kendine özel hayatı, sorumlulukları ve hayalleri vardır. Yani ilişkinin bitmesi onları üzebilir ama yerle bir etmez. Böylece karşı taraf da tüm dünyayı omuzlarında taşıyormuş gibi hissetmez. İki kişinin sorumluluğunu aynı anda taşımak zorunda kalmaz. Üstelik “Ne yaparsam yapayım bana geri döner, dönmek zorunda çünkü bana ihtiyacı var” diye düşünmedikleri için sevgililerini paspas gibi kullanmazlar. İlişkilerde başarılı olan insanlar birlikte oldukları kişiyi sevdikleri için o ilişkidedirler, onlarsız yaşayamayacaklarını düşündükleri için değil...

2. Sorunlarına sahip çıkarlar İlişkilerde iyi olmaları sorunsuz olmaları demek değildir

Herkesin hayatında ters giden bir şeyler vardır. İyi ilişkiler yaşayanlar yaşamayanların aksine sorunlarının üzerini örtmez, onları çözmeye çalışırlar. Bunu yapabilmek için de öncelikle sorunlarını kabullenirler. Suçu başkasının üzerine atmazlar. Canları sıkkınken veya bir şeye kızdıklarında başka bir şeyi bahane edip kavga çıkarmazlar. İlişkilerde iyi olmaları robot olmaları anlamına gelmez. Onların da sorunları, güvensizlikleri ve kötü huyları vardır. Ve bunların farkındadırlar ve onlara sahip çıkıp kabullenirler.

3. İlişki içinde büyürler ama sevgililerini değiştirmeye çalışmazlar

Biriyle birlikteyken ondan yeni şeyler öğrenebilirler. Karşılarındaki kişi sayesinde büyüyebilir, gelişebilirler. Kötü olan yönlerini törpüleyebilir, farklı davranış biçimleri benimseyebilirler. Ama bu durum asla onlara “Ben değiştim hadi sen de değiş” deme hakkını vermez. Sevgililerini değiştirmek için çaba göstermezler. Onlarda hoşlanmadıkları şeyler varsa bunu iletişimle çözmeye çalışırlar. Sevgililerini başka birine dönüştürmeye çalışarak değil!

4. Hem almayı hem vermeyi bilirler Sağlıklı ilişkiler iki tarafın da mutlu olduğu ilişkilerdir

Bunun içinde karşılıklı alma-verme ilişkisi kurulması gerekir. İyi ilişkiler yaşayanlar asla bencil değildir. Hep ben, hep ben demezler. Aldıkları kadar vermeyi de iyi bilirler! Ne sadece alıcı olacak kadar bencildirler ne de sadece verici olacak kadar kendilerini kullandırırlar.

5. Önemli olan konuları konuşurlar Küçük ve önemsiz şeyleri büyük sorunlar haline getirmezler

Saçma sapan konuları günlerce ya da saatlerce konuşmaya çalışmazlar. Ama eğer önemli bir konu varsa onun da üstünü örtmezler. Böylece ilişkileri veya duygularıyla ilgili iletişime geçtiklerinde “Yine konuşuyor işte” izlenimini vermezler. Bu da konuştukları zaman dinlenmelerini sağlar. Böylesine sağlıklı bir iletişimde de her türlü sorun çözülebilir. Ayrıca iletişimin çift taraflı bir eylem olduğunu iyi bilirler. Sadece kendileri konuşmaya çalışmaz karşılarındakine de söz hakkı tanırlar. Bir sorunla karşılaşınca bencilce o sorunun kendileri üzerindeki etkisine odaklanmak yerine karşılarındakine de ne hissettirdiğini sorarlar. Konuşmayı ve iletişim kurmayı bilirler. Bunu sadece kötü zamanlarda değil mutlu zamanlarda da başarırlar.

6. Haklı olduklarını kanıtlamaya çalışmak yerine sorunu çözmeye odaklanırlar

Kendilerini tanrı ya da peygamber olarak görmezler. Hiçbir insan her zaman haklı olamaz. Daha da önemlisi her zaman haklı olmak gurur duyulacak bir şey değildir. Çünkü gerçek değildir. Yola “Ben hep haklıyım” diyerek çıkarsanız egonuza yenik düşüp asıl soruna asla odaklanamazsınız. “Ben demiştim, ben haklıyım” demek yerine ortadaki sorunu çözmeye çalışan insanlar sağlıklı ilişkiler yaşarlar.

7. Geçmişe takılıp kalmazlar

Sağlıklı ilişkiler yaşayanlar geçmişte değil bugünde yaşar. Daha önce başlarına gelen iyi ya da kötü şeyleri baz alarak yeni bir ilişkiye atılmazlar. Geçmişi geçmişte bırakırlar. Bunu ilişki içinde de uygularlar. Yani sevgililerinin yaptığı bir hatayı sürekli onun yüzüne vurmazlar. Geçmişi sürekli deşmezler. Böylece anın keyfini çıkarıp geleceği inşa edebilirler. Herkes hata yapar. Bunu iyi bilirler. Kendilerine ve sevgililerine hata yapma şansı verirler. Bir soru olduğunda dünyanın sonu gelmiş gibi davranmazlar. Ve bu soruna takılıp kalmazlar. Sevgililerinin yaptıkları hataları sürekli yüzlerine vurmazlar. Kin tutmaz, geçmişe takılıp kalmazlar. Böylece ilişkileri büyüyebilir, güzelleşebilir.

8. Kırılmaktan korkmazlar hatta buna izin verirler

Kendilerine camdan yapılmış muamelesi yapmazlar. Her kırılacak her an terk edilecekmiş gibi diken üzerinde olmazlar. Anı yaşarlar. Mutlu olmaya da mutsuz olmaya da şans tanırlar. Kırılmamak için duvarlar örmezler. İnsanlara kalplerini açmaktan korkmazlar.

9. Taklitçi değillerdir

Mutlu ve sağlıklı ilişkiler yaşayanlar başkalarına özenip onları taklit edenler değildir. Kendileri olmayı iyi bilirler. Çünkü taklitler ve oyunlar sadece insanları bir yere kadar götürür. Eninde sonunda insan kendi gibi davranmak zorunda kalır. Ve eğer ilişkinin başında başka biri gibi davranıp sonunda ortaya başka biri olduğunuz çıkarsa o ilişki asla yürümez. Sevgililerinin de farklı bireyler olduklarını iyi bilirler. Her konuda kendileri gibi davranmalarını beklemezler. Onların başka ihtiyaçları, başka duyguları olmasına saygı duyarlar hatta bu yönlerini severler. Birlikte oldukları kişinin farklılıklarına saygı ve sevgi duymayı iyi bilirler.

10. Fedakarlık yapmaya takıntılı değillerdir

Evet mutlu ilişkilerde insanlar sevgilileri için fedakarlık yaparlar. Ama bunu görev haline getirmezler. Sadece gerektiği zaman ve gerektiği kadar fedakarlardır. Tüm hayatlarını sevgililerine adayıp kendilerini hiçe saymazlar. “Senin için kendimden vazgeçtim, saçımı süpürge ettim” demek için yaşamazlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder