Sadık Gültekin’le Doğru Tercih ‘Bilinçdışı’ nelere kadir?
HABERİ PAYLAŞ

‘Bilinçdışı’ nelere kadir?

1950 yılında bir İngiliz şilebi, Portekiz’den aldığı ürünleri İskoçya’ya götürür. Yükünü boşalttıktan sonra, şilepte çalışan denizcilerden biri, unutulan ürün kaldı mı diye geminin soğuk hava deposuna girer…

***

Onun içeride olduğunu fark etmeyen bir başka denizci, kapıyı dışarıdan kapatır. Soğuk hava deposunda mahsur kalan denizci var gücüyle bağırmasına, çelik duvarları yumruklamasına rağmen kimseye sesini duyuramaz. Kapıyı içeriden açmaya çalışır, başaramaz!

***

Boş şilep, yeni yük almak üzere Portekiz’e doğru yeniden yola koyulur. Depoda mahsur kalan denizci, ölmeyecek kadar yiyecek bulur. Ancak dondurucu soğuğa fazla dayanamayacağının da farkındadır. Çakısıyla geminin çelik duvarlarına kendisini bekleyen ölüm sürecini yazmaya başlar…

Haberin Devamı

***

Günbegün soğuğun uyuşturucu etkilerini, el ve ayaklarının nasıl duyarsızlaştığını, donan burnunu, buz gibi havanın dayanılmaz yakıcılığını çelik duvarlara kazır!

***

Şilep Lizbon’a demir attığında soğuk hava deposunun kapısını açan miço, zavallı denizcinin cesediyle karşılaşır. Duvarlara yazdığı acılı sonunu okur. Bu kez şaşırma sırası miçodadır, soğuk hava deposunun derecesi 19'u gösteriyordur! Peki, bu denizci nasıl ölmüştür?

***

Şilebin İskoçya’ya götürdüğü ürünlerin zaten 18 derecede taşınması gerekiyormuş. Şilep yükünü boşalttıktan sonra soğutma sistemi kapatılmış. Kendi haline bırakılan deponun sıcaklığı üstelik bir derece de yükselmiş! Biçare denizci donarak ölmemiş, donduğunu sandığı için ölmüş!

***

Bernard Werber’in kaleme aldığı bu güzel hikaye, bilinçdışının insana neler yaptırdığını gösteriyor. Donacağına inanan bir insan, asla donulmayacak hatta üşünmeyecek bir yerde donarak ölmüştür! Zor zamanlar yaşadığımız şu günlerde, en iyisi zihnimizi şaşırtalım ve olumlu düşünelim. Güzel günlerin hayalini kurup zihindışımızı kandıralım!

DERS ALINACAK AÇIKLAMALAR!

Jack Ma (Alibaba’nın Kurucusu): Çeşitli işlere başvurdum, 30 kez reddedildim. Polislik için başvurdum, ‘İyi değilsin’ dediler. Beş kişiydik, 4’ü işe girdi, bir tek beni almadılar. KFC, Çin’e ilk geldiğinde 24 kişi başvurdu, 23 kişi kabul edildi, 1 kişi reddedildi. O reddedilen kişi bendim. Harvard’a başvurdum, 10 kez geri çevrildim.

Haberin Devamı

‘Madem beni almıyorsunuz, ben de bir gün burada öğretmenlik yaparım’ dedim, dediğimi yaptım! Mark Zuckerberg (Facebook’un Kurucusu): Eski ABD Başkanı J. Kennedy, NASA’ya ziyarete gittiğinde, elinde süpürge ile duran bir temizlikçiye burada ne yaptığını sorar. Temizlikçi “Başkanım, Ay’a adam gönderilmesine yardımcı oluyorum!” der.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder