Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Bugünün bakış açısı ile geleceğin meslekleri seçilmez
HABERİ PAYLAŞ

Bugünün bakış açısı ile geleceğin meslekleri seçilmez

Meslek tercihi 20 yıl sonrası düşünülerek yapılmalı. Bazı meslekler 20 yıl içerisinde yok olacak. Bu meslekler arasında şimdinin vazgeçilmezi sayılan meslekler de var! Bilgi teknolojileri, yakın bir zamanda tüm meslekleri şekillendirecek rol üstlenecek. Hukukçulardan doktorlara, avukatlardan öğretmenlere tüm meslek grupları yeni yapıya kavuşacak.

Lise çağında çocuğu olan aileler doğal olarak çocuklarının geleceği ile ilgili kaygı duyuyor. Bir yandan sınav telaşı, diğer yandan çocuklarını beceri ve karakterlerine uygun mesleğe yönlendirme telaşı, aileleri ve gençleri içinden çıkılamaz bir kaosa sürüklüyor. Oysa tüm bunların çözümü, çocuğun özünü çok iyi anlamaktan geçiyor! Ilgi ve yeteneklerine uygun bir bölümü okumayan bir genç, dünyanın en iyi okulunda dahi okusa; ne okulunda, ne meslek hayatında, ne de genel yaşantısında kesinlikle mutlu olamaz!

Haberin Devamı

Meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, geleceğin düşünülmesidir. Bugünün bakış açısı ile bundan 20 yıl sonrasının meslekleri seçilemez! Günümüzün popüler meslekleri de bundan 20 yıl önce yoktu. Bugün ilkokula başlayan bir çocuk, 18 yıl sonra profesyonel çalışma hayatına başlayacak. Bundan 17 yıl önce bir genç kız “Ben makyaj yaparken internette videolarımı paylaşacağım, makyaj ürünlerini tanıtarak reklam alacağım, bu benim iş modelim olacak” deseydi, acaba ne denilirdi? Oysa bu model, günümüzün en popüler iş modellerinin başında geliyor.

Yapay zeka, bazı meslek gruplarının yerini alacak. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bundan 20 yıl sonra birçok iş otomatik olarak yapılacak. Yakın bir gelecekte taşımacılık, lojistik, ofis ve idari destek vb. birçok işin otomasyonla yapılacağı öngörülüyor. Hizmet endüstrisindeki meslekler de benzer akıbeti yaşayacak.

Yapay zeka, veri işleme, derin öğrenme birçok mesleğin otomatikleşmesini sağlayacak. Özellikle yapay zeka, robotik ile ilgili alt grup meslekler çok yaygınlaşacak. Veri madenciliği para yerine geçecek. Veri dedektifleri, veri ayıklayıcıları olacak. Drone programlayıcıları, drone filo yöneticileri olacak. Genetik modifikasyon tasarımcıları öne çıkacak. 3D baskı sistemleri çok farklı alanlarda kullanılacak.

Haberin Devamı

Yeni nesle düşünmeyi, yeni durumlara adaptasyonu, algoritmik düşünebilmeyi, sorgulamayı, farkındalığı, amaç arayışını, bütüne bakabilmeyi, kendini tanımayı, birlikte çalışmayı ve iletişimi öğretmeliyiz. Gelecekte gençler için en gerekli araçlar bunlar olacak!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder