Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Veliler 3 aylık bedeli geri alabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Veliler 3 aylık bedeli geri alabilir mi?

Mart ayında koronavirüs salgınının ortaya çıkmasının ardından, öğrenciler yüz yüze eğitim göremedi.

Kayseri’den bir veli, geçen dönem koronavirüs salgını nedeniyle yüz yüze eğitim göremeyen çocuğu için 15 Mart'tan sonraki günler için ödediği ücretin iade edilmesini istedi. Özel okul, uzaktan eğitim yapıldığı gerekçesiyle ücreti iade etmedi.

***

Veli, peşin ödediği ücretin 9 bin lirasının iadesi için İl Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu. Veli başvurusunda, “15 Mart 2020 tarihinden sonraki günlerde okulların tatil edilmesinden dolayı okul ücretinin tarafıma iade edilmesini istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

İl Tüketici Hakem Heyeti, öğrenci velisinin talebini kısmen kabul ederek, okula gidilmeyen süreye karşılık gelen 7 bin 579 lira 20 kuruşun tüketiciye iadesine karar verdi.

***

İl Tüketici Hakem Heyeti’nin verdiği bu karar, emsal teşkil eder, ancak bağlayıcı olur mu, o tartışmaya açık bir konu. Koronavirüs salgını sürecinde velilerin önemli haklarının olduğunu da söylemekte yarar var.

Geçen eğitimöğretim döneminde özel okullarla yapılan sözleşmeler yüz yüze eğitimle ilgiliydi.

Bu sözleşmelerde uzaktan öğretim ile ilgili bir madde yoktu. Dolayısıyla yüz yüze eğitim verilmediği için geçen dönem itibarıyla veliler bu 3 aylık bedeli geri alabilirler, çünkü yüz yüze eğitimle uzaktan eğitim arasında kıyaslanmayacak kadar fark var.

***

Uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitim eşdeğer değil. Özel okullarla yapılan sözleşmede esas unsur yüz yüze eğitimle ilgili.

Yüz yüze eğitim yapılmamışsa bu durum uzaktan eğitimle telafi edilemez. Okul açılmadı, elektrik yanmadı, doğalgaz kullanılmadı, hiçbir şekilde masraf yapılmadı. Sonuçta sözleşmede söz edilen eğitim verilmediği için o ücretin iadesi gerekir.

***

Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan heyetlerdir.

Tüketici hakem heyetlerinin kararları tarafları bağlayıcı niteliktedir. Söz konusu kararlar yerine getirilmezse, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamında ilamların icrası hükümlerine göre kararın uygulanmasına yönelik işlemler için ilgili icra dairesine başvurulabilir.

Haberin Devamı

***

Özel okul ücretleri kurumdan kuruma değişiklik gösteriyor.

Tüketiciler, özel okul ücretleri birbirinden farklı olduğu için 10 bin 390 liraya kadar hakem heyetlerine, 10 bin 390 liradan sonra ise tüketici mahkemelerine gidip bu bedelin iadesini isteyebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder