Sadık Gültekin’le Doğru Tercih 160 yıllık bir aşkın öyküsü…
HABERİ PAYLAŞ

160 yıllık bir aşkın öyküsü…

Zeynep Kamil Hastanesi 1862’de kuruldu ve bulunduğu semte adını verdi. Çoğu insan Zeynep Kamil’i tek bir kişi sanır. Oysa bu hastane, Zeynep Hanım ile Kamil Bey'den kalan bir hatıradır. Bu hastane, ölümsüz bir aşka ev sahipliği yapıyor. Mısır’da filizlenen ve İstanbul’da sona eren bir aşkın hikayesini barındırıyor. 160 yıldır, bu hastanede doğan tüm kız bebeklerin göbek bağları Zeynep, erkek bebeklerin göbek bağları ise Kamil adıyla kesiliyor…

***

Küçük yaşta yetim kalan Yusuf Kamil’i amcası Osman Paşa okutur. Zeki, becerikli, dürüst ve çalışkan olan Yusuf, 21 yaşında Divan-ı Hümayun Kalemi’nde katip olur. Yaklaşık 5 yıl İstanbul’da çalıştıktan sonra Mısır'a Vali Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın sarayına atanır.

Haberin Devamı

***

Züheyla Zeynep, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın 3 kızından biridir. Züheyla ile evlenmek isteyen çoktur, ancak babası kızına layık birini bulamamıştır. Kader Yusuf Kamil ile Züheyla Zeynep’i Kahire’de buluşturur.

Katip Kamil, Hidiv Sarayı’nda işe başladıktan sonra Vali Mehmet Ali Paşa’nın gözüne girerek güvenini kazanır. Bir süre sonra Mısır Hazinesi’nin katibi olur. Yeni görevi nedeniyle sık sık valinin yanına çıkar, kızı Züheyla Zeynep'i görür. İkisi birbirinden etkilenir…

***

Yusuf Kamil, Vali Mehmet Ali Paşa’nın adeta evladı gibi olur. Bir gün Vali Mehmet Ali Paşa, Yusuf Kamil’i yanına çağırarak, “Zeynep ile birbirinize yakışıyorsunuz, kızımı sana nikahlıyorum” der. Ancak sarayda bu evliliğe karşı çıkanlar çok olur. Evlilik çok tepki alır, sarayın huzuru kaçar. Mehmet Ali Paşa, ortalık yatışsın diye Kamil’i İstanbul'a gönderir.

Sultan Abdülmecid’in kızı Adile Sultan ile Kamil arasında sıcak bir dostluk oluşur. Abdülmecid, Kamil’i mirimiranlık rütbesine yükseltir. Kamil Mısır’a geri döndüğünde herkes kendisine cephe alır. Önce Mehmet Ali Paşa, ardından yerine geçen oğlu İbrahim Paşa ölür. Yeni Vali Abbas Paşa, Kamil’e diş bileyenlerin başında gelir. Koltuğa oturur oturmaz Kamil’e ‘ya boşanacaksın ya da zindanı boylayacaksın’ der.

***

Kamil, tam zindanı boylayacakken, Zeynep’ten bir mesaj alır. Mesajda, “Hastasın, zindana girme. Seni ömrümün sonuna kadar bekleyeceğim” yazılıdır. Sürgünde üç ayını dolduran Kamil, Sultan Abdülmecid’i durumdan haberdar eder. Olaya çok sinirlenen Sultan Abdülmecid, Mısır Valisi Abbas Paşa’ya sert bir ferman gönderir.

Haberin Devamı

Sürgün biter, Kamil İstanbul’a döner. Sıra Zeynep’i getirmeye kalır. Derdini yine Sultan Abdülmecid’e açar. Abdülmecid, Abbas Paşa’ya yine bir ferman yollar, “Tez elden Züheyla Zeynep Hanım'ı İstanbul’a gönder” der. Yıllar sonra Kamil ile Zeynep nihayet birbirine kavuşur. Kamil, Zeynep’e ikinci kez nikah kıyar.

***

Kamil ile Zeynep, Üsküdar’da bir yalıya yerleşirler. Yıllar ilerler, ancak çocukları olmaz. Onlar da birçok yetime ana baba olur. Üsküdar Nuhkuyusu’nda 100 yataklı bir hastane kurarlar. Hastaları ücretsiz tedavi ederler.

Hastanede her şey en küçük ayrıntısına kadar düşünülür; bahçesi, külliyesi, camisi vb. Hatta zamanı geldiğinde yan yana yatacakları türbeyi bile unutmazlar. Bugün, Zeynep Kamil Hastanesi’nin bahçesindeki türbede Prenses Zeynep ile Kamil yan yana yatmaktadır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder