Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Avukat Ross!
HABERİ PAYLAŞ

Dünya Ekonomik Forumu’na göre önümüzdeki 7 yıl içinde makineler ve otomatik yazılımlar (yapay zeka) işyerlerindeki işlerin yarısını yapıyor duruma gelecek… Amerikalı BakerHostetler adlı avukatlık bürosu, yapay zekalı avukat Ross’u işe aldı. IBM tarafından geliştirilen ROSS, hukuk alanında kullanılan ilk yapay zeka. Ross, icra-iflas alanında avukatlık yapıyor. ROSS Intelligence CEO’su Andrew M. J. Arruda, başka hukuk firmalarının da lisans anlaşması yaptığını, onların da yakınlarda anlaşmaları duyuracağını belirtiyor. Andrew M. J. Arruda, Ross’u geliştirmekteki amaçlarının, avukatların binlerce sayfalık dokümanları taramasına gerek kalmaksızın, gerekli verileri süzerek ve her türlü ilgili içtihatla ilişkilendirerek hukuki sürecin hızlandırılması olduğunu söylüyor…

Haberin Devamı

***

BakerHostetler Yönetim Kurulu Başkanı Steve Kestner, Ross sayesinde çalışmaların daha verimli hale geldiğini, maliyetlerin azaldığını ve daha sağlıklı sonuçlara ulaştıklarını belirtiyor. Böyle giderse, yapay zekalı avukatlar gerçek avukatların yerini alacak gibi gözüküyor…

***

Dünyanın ilk robot avukatı DoNotPay, cezalara itiraz etme ve izin talebi oluşturma gibi işlemleri chatbot (sohbet robotu) ile yapıyor. Stanford Üniversitesi’nde öğrenci olan Joshua Browder, iki yıl önce New York ve Londra’da park cezalarına itiraz eden bir chatbot geliştirdi. DoNotPay isimli chatbot, yüzde 64 başarı oranıyla 160 bin park cezasına başarıyla itiraz etti.

Chatbot, ABD’de 50 eyalette ve İngiltere’de farklı yasal konularda yardımcı oluyor. Chatbot size sorular sorarak bir mektup veya diğer yasal belgeleri bir araya getiriyor. Chatbot doğum izni talepleri, ev sahibi tartışmaları, sigorta talepleri ve taciz gibi konularda dilekçe yazmanıza yardımcı oluyor. Böylelikle avukat ile görüşmeye gerek kalmadan, gerekli dilekçeler internet üzerinden ayarlanabiliyor…

***

Law Geex isimli şirket de hukukla teknolojiyi birleştiren aktörlerden biri. Şirket, avukatlardan 153 paragraftan oluşan 5 farklı sözleşmeyi inceleyerek hukuki değerlendirmelerini sunmalarını istiyor. Aynı sözleşmeleri bir yandan da yapay zekaya verdiler.

Haberin Devamı

Verilen işi 20 avukattan en hızlısı 51 dakikada bitirirken en yavaşı 156 dakikada bitirdi. Yapay zeka sözleşmeleri 26 saniyede bitirdi. En başarılı avukat yüzde 6’lık hata oranıyla yüzde 94’lük başarı elde etti. Tüm avukatların başarı ortalaması yüzde 85 iken, yapay zekanın 26 saniyede incelediği sözleşmelerdeki başarı oranı ise yüzde 94 oldu…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder