Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Çöpten test de toplanıyormuş…
HABERİ PAYLAŞ

Çöpten test de toplanıyormuş…

Meslekte 32’nci yılım. Bunca yıldır pek çok şey öğrendiğimi sanıyordum, ama bazı şeyler eksik kalmış. Çöpten pet şişe, cam şişe, teneke, plastik toplandığını biliyordum, test toplandığını bilmiyordum. Öğrendiklerimin arasında bu yoktu!

***

Günlerden 1 Eylül 2010 Çarşamba. İşe gitmek için hazırlanıyorum, bir yandan da ayaküstü gazetelere göz atıyorum. Bir haber ilgimi çekti, bir solukta okudum. Çok hoşuma gitti, sabah sabah ilaç gibi geldi. Eşimi çağırdım, "Gel oku!" dedim. “Vay be, ne çocuklar var! Sadık, bu çocukları bulabilir misin?” dedi.

Haberin Devamı

***

İşe gidince muhabir arkadaşı aradım. Çocuklara nasıl ulaşabileceğimi sordum. “Hocam, gitmeden çocuklara ulaşamazsın, cep telefonları filan yok. Çocuklara ulaşmak için bir hayli mücadele etmen gerekir. Gidince, kokudan içeri giremezsiniz; barakanın içine çukur kazmışlar, tuvalet olmuş. Gazetedeki fotoğrafı çekmek için akla karayı çektim, çünkü üstünde oturdukları kanepe dengede durmuyor. Çöp yığınlarının arasında yaşıyorlar, fareler barakanın içinde cirit atıyor” dedi.

***

Recep ile Hamza, Urfalı iki arkadaş, kardeş gibiler. Yaz tatillerini beş yıldır Ankara’nın İskitler bölgesinde, çöp yığınları arasında geçiriyorlar. Yaz tatili dediğime bakmayın, Ankara’ya çöp toplamaya gidiyorlar. Çöplerin arasından kağıtları topluyorlar. Yıkık dökük bir barakada kalıyorlar.

Bu barakada elektrik ve su yok, birkaç tencere ve yatak var. Recep’in 7, Hamza’nın 11 kardeşi var. Her ikisinin de babaları rahatsızlıkları nedeniyle çalışamıyor. Kardeşlerine bakmak, evin geçimini sağlamak Recep ve Hamza’nın görevi olmuş. Günlük kazançları her akşam topladıkları kağıtlara göre değişiyor; bir akşam 17 lira kazanırken, diğer akşam bu 30 lira oluyor. Ayda en fazla 800 lira kazanıyorlar. Kazandıkları tüm parayı Urfa’ya, ailelerine gönderiyorlar. Bu kazanç, kış ayları için geçim kaynağı oluyor, bir kısmını da okumak için ayırıyorlar.

Recep’in dayısı çöpçü, çocuklar onun yanında kalıyor. Recep ile Hamza, bütün gün çöp topluyor, akşam üstü topladıkları kağıtları satıyorlar. Kağıtlar satılmadan önce eşeleniyor, bir şey arıyorlar. Atılan testleri arıyorlar! Kağıtlar satılıyor, testler çalışmak için ayrılıyor. Akşamları gaz lambası eşliğinde testler çözülüyor. Sabah yine çöp işine çıkılıyor. Çözülen testler atılmıyor, arkadaşlarına götürmek için saklanıyor.

Haberin Devamı

***

Recep, Ortaöğretim Kurumları Sınavı’nda 490 puanla Şanlıurfa’daki TOBB Fen Lisesi’ni kazandı. İl genelinde 213'üncü oldu. Hamza, Şanlıurfa Anadolu Lisesi’ni kazandı...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder