Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Eğitime dair ilginç bilgiler…
HABERİ PAYLAŞ

Eğitime dair ilginç bilgiler…

Haberin Devamı

  • Almanya’nın kimya, fizik, barış ve edebiyat dallarında toplamda 102 Nobel Ödülü bulunuyor. Bunda ülkedeki dünyanın en saygın ve kaliteli eğitim kurumlarına ev sahipliği yapmasının rolü büyük. Almanya özellikle bilim alanında dünyanın öncü araştırmalarına ve buluşlarına imza atmış bir ülke. Göttingen’de bulunan Georg-August Üniversitesi, kurulduğu 1734 yılından bu yana Nobel Ödülü alan 45 bilim insanı yetiştirmiş.
  • “Her öğrenciyi kapsayıcılık” prensiplerine dayalı olan Norveç eğitim sisteminde, öğrencilere rekabet öğretilmiyor. Norveçli öğrenciler, 8’inci sınıfa gelinceye kadar karne almıyor ve hiçbir dersten sınava girmiyor. Hiçbir veliye hangi öğrencinin derslerde daha başarılı olduğu açıklanmıyor. Her çocuğun başarılı olduğu kabul ediliyor ve bütün spor müsabakalarında bile bütün çocuklara birincilik madalyası veriliyor.
  • Finli yetkililer, klasik müfredatları okullardan tamamen kaldırmayı düşünüyor. Finlandiya Eğitim Bakanı Marjo Kyllönen, yapacakları değişikliği şöyle açıklıyor: “1900’lü yılların başında tasarlanan ve o zamanlar faydalı olan eski moda bir anlayış ile şu anda okullarda eğitim veriyoruz. Oysa günümüzde ihtiyaçlar aynı değil. Dolayısıyla 21. yüzyıl için uygun yeni bir eğitim modeli lazım. Matematik, tarih, coğrafya derslerini farklı şekillerde işleyeceğiz.” Peki bu ne anlama geliyor, nasıl bir eğitim modeli düşünülüyor? Klasik dersler yerine, olay ve olgular disiplinlerarası bir biçimde ele alınacak. Örneğin, İkinci Dünya Savaşı tarih, coğrafya ve matematik açısından birlikte incelenecek.
  • Japonya’da ulusal bütçenin yüzde 12’si eğitime ayrılırken, sadece yüzde 7.7’si askeri harcamalara ayrılıyor.
  • ABD’de 100 milyon kişi, sadece gazete okuyacak kadar temel okuma bilgisine sahip. Kelimelerin yüzde 65’ini bile doğru dürüst yazamazlar. Bu yetersizliğin ABD ekonomisine verdiği zarar yılda 200 milyar dolardır.
  • Dünyanın en eski üniversitesi, Hindistan’daki Nalanda Üniversitesi’dir. MS. 500’de kurulan bu üniversite, Fas’ın Fez kentindeki Karueein Üniversitesi ile Mısır’daki El-Ezher Üniversitesi’nden de eskidir. Karueein Üniversitesi’nin kuruluş tarihi MS. 859, El-Ezher’in kuruluş tarihi ise MS. 970’dir.
  • 1088 yılında kurulan Bologna Üniversitesi, günümüzün modern üniversitesinin temeli sayılan bir üniversitedir.
  • ABD’de öğretmenlerin yüzde 14’ü, daha birinci yılını doldurmadan istifa eder. Üç yılın sonunda istifa edenlerin oranı yüzde 33, beş yılın sonunda işi bırakanların oranı ise yüzde 50 dolayındadır.
  • En çok ev ödevi Çinli öğrencilere verilir. Öğrenciler, haftada 14 saatlerini ev ödevlerine ayırmak zorundadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder