Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Eğitimin harika bir eleştirisi…
HABERİ PAYLAŞ

Eğitimin harika bir eleştirisi…

“Finlandiya gibi ülkeler eğitim alanında etkileyici şeyler yapıyor. Okul zamanları kısaltılmış, öğretmenler yeterli maaş alıyor, ev ödevi diye bir şey yok ve birlikte çalışma üzerine odaklanıyorlar.

Onların eğitim sistemi dünyadaki bütün sistemlerden daha iyi bir performans sergiliyor. Singapur gibi ülkelerde de başarı hızla yükseliyor. Robotlaşmış zombiler yetiştirmeye ihtiyacımız yok. Yaratıcı, yenilikçi, eleştirel ve bağımsız olarak düşünebilen ve birbiriyle bağlantı kurabilen insanlara ihtiyacımız var. Bütün bilim insanları, herhangi iki beynin birbiriyle aynı olmadığını söyler.

Haberin Devamı

İki ya da daha fazla çocuğu olan her ebeveyn de bu iddiayı doğrular. Şimdi, lütfen açıklayabilir misiniz, çocuklara neden kurabiye kalıbı gibi muamele gösteriyorsunuz, herkese tek beden saçmalığı neden? Bir doktor bütün hastalarına aynı reçeteyi yazarsa bunun sonuçları feci olur. Bir sürü insan daha hastalanır, ancak okul sistemine gelince yaşananlar tam anlamıyla bu!

Bu, eğitimde suistimaldir. 20 öğrencinin önünde sadece bir öğretmen, her bir öğrencinin farklı karakteri, istekleri, özellikleri ve hayalleri varken, siz hâlâ aynı şeyleri aynı yöntemlerle mi öğretiyorsunuz? Bu, dehşet verici! Bir doktor kalp ameliyatı yapıp bir çocuğun hayatını kurtarabilir, iyi bir öğretmen o çocuğun kalbine erişip, onun doğrulukla yaşamasına olanak sağlayabilir.

Öğretmenler birer kahramandır, ama çoğu zaman onlar suçlanır. Sorun onlarda değil! Seçme hakkı ve yetki vermeyen bir sistem içinde çalışıyorlar. Müfredatlar, hayatlarında bir kez bile ders vermemiş politikacılar tarafından hazırlanıyor.

Sadece standartlaştırılmış testlere kafayı takmışlar. Çoktan seçmeli test kağıdına karalanan yuvarlakların başarıyı ölçtüğünü sanıyorlar. Bu çok saçma! Aslında bu testler kullanılamayacak kadar ilkel, hepsinden vazgeçilmeli. Sadece benim söylediklerime bakmayın. Frederick J. Kelley’nin dediklerine bir bakın, çoktan seçmeli testleri bulan kişi, onun söylediklerinden alıntı yapıyorum:

‘Bu testler, kullanılamayacak kadar ilkel ve hepsinden vazgeçilmeli!’ diyor. Eğer bu yolda devam edersek, sonucu ölümcül olur. Ortak, herkese aynı eğitim sistemine artık son verilmeli. Bunun yerine her kalbin ve sınıfın özüne ulaşalım.”

Haberin Devamı

****

Yukarıdaki sözler, Richard Williams’a ait. YouTube’da ‘Eğitimin Harika Bir Eleştirisi’ adlı videoda okulu; yaratıcılığı ve özgünlüğü öldürmekle ve eğitimi kötüye kullanmakla suçlayan Williams, eğitim sistemini yerden yere vuruyor. Bu videoyu izlemenizi öneririm…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder