Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Görme engelliler kanser olmaz mı?
HABERİ PAYLAŞ

Görme engelliler kanser olmaz mı?

1998 yılında İsveçli üç bilim insanı Maria Feychting, Bill Österlund ve Anders Ahlbom tarafından yazılan ve sonrasında birçok makale ile desteklenen araştırmaya göre, görme engellilerde kansere yakalanma oranı, görme engelli olmayanlara göre çok daha düşük çıkmış!

***

Bunun nedeni, hipofiz bezinin salgıladığı melatonin adlı hormon olduğu varsayılıyor. Melatonin, ağırlıklı olarak uykuda salgılanıyor. Bu hormonun bağışıklık sistemini desteklemek, biyolojik saatimizi ve vücudun biyoritmini düzenlemek gibi görevleri var.

Haberin Devamı

***

Hücre yenileyici ve bağışıklık sistemini düzenleyici melatonin hormonu, gece karanlıkta 23.00 ila 03.00 saatleri arasında salgılanıyor, 02.00 ila 04.00 saatleri arasında ise tavan yapıyor, sabaha karşı etkisi azalıyor. Uzun, kesintisiz ve düzenli bir uyku bu salgıyı artırıyor. Dolayısıyla kansere karşı bağışıklık artıyor.

***

Melatonin denilen hormon aslında 24 saat salınıyor. Sanıldığı gibi sadece karanlıkta değil! Işık, bu salgının baskılayıcısı! Göze gelen ışık neticesinde melatonin salgısı baskılanıyor. İşte bu yüzden karanlık ortamda gece uykusu çok önemli!

***

Melatonin karanlık ortamda asıl salınımını yapıyor, ancak 24 saat karanlıkta kalmak, sürekli salgıya neden olmuyor! Melatonin belli bir orana kadar salgılanıyor, sonra duruyor!

***

Melatonin ışığa karşı son derece duyarlı! Yapılan deneylerde, uyuyan kişinin hormon salgısının ışık açıldığında azaldığı, karanlıkta yoğun salgılandığı bilimsel bir gerçek. ABD ve Avrupa’da ailelerden kanserli çocuklarını kesinlikle karanlık ortamlarda yatırmaları isteniyor! Karanlık, kanser ve melatonin arasındaki ilişki, birçok araştırmaya konu olmuş. Örneğin gece çalışan hemşirelerde meme kanserinin arttığı tespit edilmiş.

***

Karanlık ile kanser arasında ilişki olduğu aşikar, ancak görme engellilerde öyle çılgınlar gibi bir salınım söz konusu değil! Yine de görme engellilerde kanser riskinin düşük olması, salınımın düzenli olmasına bağlanıyor!

***

Melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etki yarattığı, hücresel hasarın onarımında önemli rol oynadığı, bağışıklık sistemini destekleyici etkisi olduğu, meme tümörlerinin büyümesini azalttığı, kalp ve damar hastalıklarını yavaşlattığı, üreme fonksiyonunu artırdığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış. Depresyonlu kişilerde melatonin salınımı düşük çıkıyor. İşte birtakım hastalıklara yakalanma riski direncin düştüğü bu anlarda ortaya çıkıyor!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder