Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Her derde deva bir yazı
HABERİ PAYLAŞ

Bazen moralimiz bozulur, umutsuzluğa kapılırız… Her şeyin bittiğini sanır, işin içinden çıkamayız ya... Bu yazının, bu durumlara iyi geleceğini sanıyorum!

★★★

1976 yılında Erivan’da bir troleybüs faciası yaşanır. Günlük seferini yapan bir troleybüs, 92 yolcusuyla birlikte göle yuvarlanır. 16 Eylül 1976’da kardeşiyle birlikte günlük koşusunu yapan bir sporcu, bir troleybüsün baraj duvarını yıkarak göle düştüğünü görür.

92 yolcusu olan troleybüs, kısa sürede gölün 10 metre derinliğine gömülür. Yorgun, terli ve 20 kilometre koşmuş olmasına rağmen hiç tereddüt etmeden suya atlar. Daha önce oğlunu boğularak kaybeden kardeşi de suya dalar. Su aşırı soğuktur. Dip kumunun kalkması ve kanalizasyon atıkları nedeni ile gölün dibindeki görüş mesafesi neredeyse sıfıra yakındır.

Haberin Devamı

★★★

Otobüsün arka camını ayakları ile kırar. Cam kesiklerinden ve vücudunda oluşan yaralardan daha sonra mikrop kapar. Yaklaşık 20 dakika içerisinde 40’ar saniyelik periyodlarla 10 metreye 30 dalış yapar. Troleybüsün içindeki yolculardan 20’sini tek başına kurtarır. Dalışlarından birinde, yorgunluktan ve bitkinlikten insan zannederek yanlışlıkla bir koltuk çıkarır.

Olaydan sonra kendisiyle yapılan bir röportajda “Çok fazla dalış yapamayacağımı biliyordum, sürem çok kısıtlıydı. Aşağısı çok karanlıktı ve hiçbir şey göremiyordum. O sıra yanlışlıkla yolcu yerine bir koltuk çıkarmışım. Koltuk yerine birini daha kurtarabilirdim. Aradan bunca zaman geçti, o koltuk hâlâ rüyalarıma giriyor” der.

★★★

Zatürreye yakalanır. Cam kesikleri nedeniyle kanına bulaşan şehrin kanalizasyon atıkları, mikrop kapmasına neden olur. Doktorlar yaşamından ümidini keserler. Komaya girer. 46 gün sonra komadan çıkar. Tıp dünyası şaşırır. Ancak ciğerleri artık eskisi gibi değildir. Sporunu bırakmak zorunda kalır.

★★★

Kapalı Sovyet sistemi nedeniyle, bu kahramanlık iki yıl boyunca gizli tutulur. Hayatta kalanlar kendilerini kimin kurtardığını uzun süre bilemez. Kendisi için bir rapor hazırlanırken bu olay ortaya çıkar. ‘For the Rescue of the drowning’ madalyası verilir. UNESCO’nun ‘Fair Play’ ödülünü alır. İsmi, keşfedilen bir gezegene verilir.

Haberin Devamı

★★★

19 Şubat 1985’te Moskova’da yanmakta olan bir binadan birçok kişiyi kurtarır. Ciddi yanıklar nedeniyle uzun süre hastanede yatar.

★★★

Shavarsh Vladimirovich Karapetyan, 1953 doğumlu Ermeni asıllı Sovyet yüzücü. 11 dünya rekoru, 17 dünya, 13 Avrupa, 7 Sovyet şampiyonluğu sahibi. Şu anda sade bir hayat yaşıyor. 1993’ten beri Moskova’da ayakkabıcılık yapıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder