Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Hiçbir şey için geç değildir!
HABERİ PAYLAŞ

Hiçbir şey için geç değildir!

Sergei Parajanov, sinema yönetmeni, senaryo yazarı, çok yönlü bir sanatçı, sanat için yaratılmış bir insandır. Parajanov’un filmlerindeki kişiler hiç konuşmaz, adeta sağır ve dilsizdirler. “Resimde kişiler birbirine bakar, ama hiç konuşmazlar. Filmde de durum bundan farklı değildir. En iyi film, sağır ve dilsiz kişiler için yapılan filmdir. Çok fazla konuşuyoruz, çok fazla kelime var. Benim niyetim, konuşmanın ötesine geçen saf güzelliği bulabilmektir” diyor. Nedendir bilmem, ne zaman film izlesem ne zaman televizyon seyretsem, Parajanov’un bu sözü aklıma gelir.

Haberin Devamı

***

Geçenlerde bir belgesel kanalında ‘fit olma’ ile ilgili bir programa denk geldim. Konuşmanın az, araştırmanın yoğun olduğu Paradjanov’un deyimiyle saf güzelliği yakalayan bir programa şahit oldum. Baştan sona soluksuz izledim. Günde 2 dakikalık egzersiz ile fit olmanın yolunu gösteriyordu. Şayet düzenli olarak güç artırıcı egzersiz yapmazsak, her 10 yılda bir kas kütlemizin ortalama yüzde 5'ini kaybediyormuşuz. Bu, bilimsel bir gerçek! 35 yaşından sonra her 10 yılda bir kadınlar yaklaşık olarak 1 kg, erkekler ise 1.5 kg kas kaybediyor.

***

Kas hücreleri kalori yakarak aslında metabolik bir iş yapıyor. Yaş aldıkça kas hücrelerinin azalması, bizim eskisinden daha az kalori yaktığımız anlamına geliyor. Yani metabolik hızımız yavaşlıyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu, düzenli egzersiz yapmak. Kaslar, aslında yağ yakan fabrikalar olarak düşünülebilir. Kas kütlesi kemik erimesini yavaşlatıyor, kilo almayı önlüyor, insülin direncini azaltıyor, denge yeteneğini geliştiriyor vb. Fiziksel aktivite aynı zamanda kan şekerini de düşürüyor. Kas kütlesinin korunması her açıdan çok önemli. Bunun yolu fiziksel aktiviteden geçiyor. Erken yaşta başlanan aktivite programlarının kazanımı tabii ki çok daha fazla, ancak hiçbir zaman da geç kalmış sayılmayız!

***

Tolstoy, 67 yaşında iken 7 yaşındaki oğlu Vanichka’yı kaybediyor. Yaşadığı derin üzüntüden çıkması için yazara bisiklet hediye ediliyor. Tolstoy, günlük işlerini bitirir bitirmez her sabah düzenli olarak bisiklete biniyor. 67 yaşındaki adamın bisiklete binmesi, insanlara biraz tuhaf geliyor. Tolstoy, kendini eleştirenlere "Bir çocuk gibi kendinden memnun olmanın yaşı ve yanlış bir tarafı olamaz" yanıtını veriyor. Maria Cruie, 50’li yaşlarda yüzme öğreniyor. Kızları ona yüzmeyi öğretmiş. Yaşlı olmasına rağmen çok da güzel yüzüyormuş. Eisenhower 58 yaşında iken resim yapmaya başlamış. Karar verdiğimiz şeyleri bir an önce uygulamaya koymak, bence son derece önemli!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder