Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Kayıp mektup!
HABERİ PAYLAŞ

Curtis LaFrance adında 10 yaşında Amerikalı bir çocuk, Saturday Evening Post gazetesinde Türk lideri Mustafa Kemal hakkında yayınlanan yazıdan çok etkilenir ve o çocuksu heyecanıyla Atatürk’e bir mektup yazar.

***

Atatürk’ün yaveri elinde bir zarfla odaya girer, “Paşam, bir mektubunuz var. Amerika’dan!” der. Zarftaki isme bakan Atatürk, ismi tanımaz. Mektubu merakla okumaya başlar. Mektup, Curtis LaFrance adlı birinden gelmiştir. “Sayın efendim, ben on yaşında Amerikalı bir çocuğum. Türkiye’ye ve yeni hükümetine büyük bir ilgi duyuyorum.

Haberin Devamı

Sizin hakkınızda bir röportaj okudum. Türkiye hakkında bir defterim var ve şimdiden sizin hakkınızda birçok yazı ve resim topladım. Lütfen Amerikalı bir çocuğa, bir küçük not ve bir imzalı fotoğrafınızı gönderin. Bir gün, Türkiye’yi görebileceğimi umut ediyorum. Saygılarımla, Curtis LaFrance.”

***

Mektubu okuyan Atatürk, bir hayli duygulanır ve hemen sonrasında “Türkiye Cumhuriyeti Başkanlığı” başlıklı bir kağıt alır. Bir cumhurbaşkanına yazarmışçasına, ciddi bir üslupla Amerikalı çocuğun mektubunu yanıtlar. “Bay Curtis LaFrance, mektubunuzu aldım. Türk yurdu hakkındaki ilgi ve iyi dileklerinize teşekkür ederim.

İsteğiniz üzere bir fotoğrafımı gönderiyorum. Amerika’nın zeki ve çalışkan çocuklarına biricik öğüdüm; Türkler hakkında her işittiklerine gerçekmiş gibi bakmayıp, kanılarını bilimsel ve esaslı incelemelere dayandırmaya önem vermelidir. Başarılar ve mutluluklar dilerim. Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal.”

***

Mektup İngilizce'ye çevrilerek, aslıyla birlikte Curtis LaFrance’a yollanır. LaFrance’in, gelen mektup sonrası Türkiye merakı ve Atatürk sevgisi daha da artar. Elinden geldiğince Türkiye’den gelen haberleri takip etmeye çalışır. LaFrance, Yale Üniversitesi’nde okuduktan sonra Columbia Üniversitesi’nde master yapar. Okulu bitince itfaiye araçları üreten aile firmasının başına geçer. Ankara’ya da satış yapar. Çok sonradan tanıştığı bir Türk’e mektuptan söz eder, kimseyi inandıramaz.

***

LaFrance, Atatürk’ten gelen mektubu yıllarca saklar. 1998’de 75. yıl kutlamaları için Türkiye’ye davet edilir. Ziyareti sırasında Atatürk’ün yolladığı fotoğraflı mektubu Kültür Bakanlığı’na bağışlar. Curtis LaFrance, 11 Kasım 2012’de, 99 yaşında vefat eder...

Haberin Devamı

***

Gelelim Kültür Bakanlığı’na bağışlanan mektubun akıbetine… LaFrance, bu mektubu Anıtkabir’de sergilenmek üzere bağışlar, ancak mektup daha sonra sırra kadem basar. Anıtkabir arşivinde ya da emanetinde böyle bir mektup yer almaz. 1998'den itibaren hiçbir yerde sergilenmeyen mektup, uzun araştırmalar neticesinde 2 Mart 2020'den itibaren Ulus’taki 2. Meclis binasında sergilenmeye başlanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder