Sadık Gültekin’le Doğru Tercih LGS’de vahim tablo!
HABERİ PAYLAŞ

LGS merkezi sınav sonuçları belli oldu. 2020-LGS’de öğrencilerin sınav performansı 2019 merkezi sınava göre kısmen değişim gösterdi.

Doğru cevap sayısı dağılımlarının 2019 yılına göre daha düşük olduğu görüldü. Öğrencilerin sınav başarısı, geçen yılın oldukça gerisinde.

Pandemi süreci ve uzaktan eğitimin bu başarısızlıkta önemli faktörler olduğu söylenebilir, ancak başarısızlığı sadece bu iki faktöre indirgemek doğru olmaz!

★★★

Öğrencilerin 6 testin 5’inde doğru yanıt ortalaması geçen yılın altında kaldı.

Haberin Devamı

Adayların hiçbir testte doğru yanıt ortalaması 10’un üzerine çıkamadı. Öğrencilerin en başarısız olduğu test, 20 soruda 4,9 doğru yanıtın verildiği Matematik testi olurken, Türkçe testinin doğru cevap ortalaması 10, Fen Bilimleri testinin doğru cevap sayısı ortalaması 10,2 oldu. Öğrencilere 10 sorunun sorulduğu Yabancı Dil testinde ise doğru cevap sayısı ortalaması 3,5 olarak gerçekleşti.

Adayların puan ortalaması geçtiğimiz yıla göre yüzde 11 geriledi! Matematik ve Fen Bilimleri testlerinde geçen yıla benzer bir sonuçla karşılaştık, ancak diğer testlerde 1,8’e varan kayıplar görüldü.

★★★

Bir şeye dikkat ettiniz mi, MEB’in açıkladığı sayısal verilerde ‘doğru yanıt ortalaması’ ifadesi geçiyor!

‘Bu ifade ne anlama geliyor’ derseniz, açıklayayım: Adayların sınavda sorulara verdikleri ‘doğru yanıtları’ açıklıyor, sınava katılan adayların sadece doğru yanıt ortalamasını açıklıyor. ‘Peki, bu adaylar sınavda hiç mi yanlış yapmadı, yaptıkları yanlışların sayısı ne kadar’ diye soracak olursanız, bunun yanıtı yok!

★★★

MEB burada kelime oyunu yapmış, gerçeğin üzerini örtmüş! Halbuki açıklanması gereken ‘doğru yanıt ortalaması’ değil, yanlışlar doğruları götürdükten sonra kalan ‘net ortalaması’dır! LGS’de 3 yanlış, bir doğru yanıtı götürüyor; işte, bu işlemin neticesinde kalana ‘net ortalaması’ denilir.

Peki, MEB ‘net ortalamasını’ neden açıklamadı? Bence bunun iki nedeni var:

- Şayet netler açıklansaydı, Matematik testinde doğru yanıt ortalaması 5’ten 1,5 nete, Türkçe’de 10 doğru yanıt ortalaması 7 nete, Fen Bilimleri testinde doğru yanıt ortalaması 10,2’den 8 nete düşecekti.

Haberin Devamı

Vahim durum ortaya çıkacaktı!

- Sınavla girilen okul hedefi olmayan öğrenciler dahi kendini denemek amacıyla bu sınava katılıyor, dolayısıyla başarı ortalaması düşük çıkıyor.

★★★

Bu sınavın verileri, irdelenmesi gereken başka bir noktaya dikkat çekiyor; okullarda verilen eğitim, sınavın isteklerini karşılamıyor.

Sınav ayrı telden, verilen eğitim başka makamdan çalıyor!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder