Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Neyi farklı yapıyorlar?
HABERİ PAYLAŞ

ABD Connecticut Eyaleti, The Taft School… Tarihi bir okul, yaklaşık 150 yıllık. 150 binası var, okul değil adeta bir kasaba. Müdür bizi tanıyor, huyumuzu suyumuzu biliyor. Gülümseyerek sordu, "Hocam, siz bu okula kaç öğrenci alırdınız?" Şakayla karışık yanıt verdim:

“Allah ne verdiyse alırdık, siz deyin 10 bin, ben diyeyim 20 bin.” Gülümseyerek "640 öğrencimiz var, bina başına 4 öğrenci düşüyor" dedi. "Neden bu kadar az, binalar boş kalmıyor mu?" diye sorduğumda, ilginç bir yanıt verdi: “Fazla öğrenci alırsak kalite bozulur!”

Haberin Devamı

***

"Kaçıncı müdürsünüz?" diye sordum. Sağ elini kaldırdı, "5’inci müdürüm" dedi! Şaşırdığımı anlayınca, ‘istikrar’ dedi. "Zaten biraz sonra bölüm başkanlarımızla tanışacaksınız, her biri en az 20 yıldır bu okulda görev yapıyor, 15 yıldan az görev yapan bir öğretmenimiz yok" dedi.

Okuldaki tüm öğretmenler doktoralı. Bir şey dikkatimi çekti, 20 yıllık bölüm başkanları ilk günkü şevklerini koruyor. Bana bir şey anlatmak için kendilerini parçalıyorlar; kimi anlattıklarını fotokopi çektirmiş, ‘akşam otele gidince incelersiniz’ diyor, kimi yaptıklarını tablette gösteriyor, adamlar çırpınıyor.

***

Okul, birkaç ABD Başkanı yetiştirmiş, mezunları arasında pek çok sanatçı ve film yıldızı var.

Okulun broşürlerine baktım, yukarıda saydıklarımın hiçbiri yok, ‘neden yok’ dedim. Aldığım cevap çok ilginçti:

Hocam, öğrencilerimizin arkasına mı sığınacağız, onlar bizden mezun oldu, siz de onun için bize gelin mi diyeceğiz?

***

Almanya, Baden-Württemberg Eyaleti… Bu eyalet, Almanya’nın teknoloji ve sanayi eyaleti. Dünya çapında meşhur olan pek çok markanın başkenti. Almanya’nın otomobil endüstrisinin büyük bir bölümünü oluşturan firmalar bu eyalette.

Ayrıca eğitim kalitesinin en yüksek olduğu eyaletlerden biri. Freiburg, Heidelberg, Tübingen, Hofenheim gibi prestijli ve meşhur üniversiteler bu eyalette bulunuyor.

Üniversitelerin akademik kalitesi çok yüksek, sanayi işbirliği en ileri düzeyde. Sadece üniversitelerle yetinmemişler, eyaletlerde araştırma merkezleri de kurmuşlar. Üniversite ile sanayi arasındaki köprüyü bu araştırma merkezleri sağlıyor. Bu merkezler robotik, mekatronik, yenilenebilir enerji vb. alanlarda ileri araştırmalar yapıyor.

Haberin Devamı

***

Güneş enerjisine çok önem veriyorlar. ‘Yenilenebilir enerji’ diyorlar, başka bir şey demiyorlar. Bu eyaletin tüm enerjisinin yüzde 80’ini güneşten sağlıyorlar; üstelik Almanya’da güneşin verimliliği yüzde 20 dolaylarında. Söyledikleri bir söz aklımdan çıkmıyor:

‘Sizdeki güneşin verimliliği yüzde 80, neden bunu değerlendirmiyorsunuz!”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder