Sadık Gültekin’le Doğru Tercih OECD raporu iç açıcı değil!
HABERİ PAYLAŞ

OECD raporu iç açıcı değil!

Eğitim tüm dünya için oldukça önemli bir yere sahip. Ülkenin geleceğini, iyi eğitim alan öğrenciler belirliyor. Eğitim, herkes için ayrı bir öneme sahip. İkokuldan üniversiteye kadar tam donanımlı öğrenciler yetiştirmek tüm ülkelerin esas amacı. Dünyanın her yerinde her öğrencinin eğitimi için harcanan para miktarı değişiyor. Her ülke yetiştirdiği öğrenci sayesinde kalkınma sağlıyor. Öğrenciler için yeterince para harcayan ülkeler, bunun geri dönüşlerini yine öğrenciler sayesinde alıyor.

***

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) sağlık, turizm, eğitim, ekonomi, küresel büyüme, cinsiyet ve buna benzer alanlarda ülkelerin durumlarını belirten raporlar yayınlıyor. Ancak OECD Raporu’na göre Türkiye’nin durumu çok da iç açıcı değil. OECD’nin yayınladığı yaklaşık 500 sayfalık eğitim raporunda, ne yazık ki Türkiye diğer ülkeler arasında öğrencilerin eğitimine en az para harcayan 3’üncü ülke…

Haberin Devamı

***

Türkiye, her öğrenciye ilkokuldan üniversiteye kadar yıllık 5 bin 633 dolar harcıyor. Bu miktar OECD ortalamasının yarısına denk geliyor. Yapılan bu harcamalar, ilkokuldan üniversiteye kadar bütün öğrencileri kapsıyor. Ancak bu rakamlar, öğrencilerin iyi bir eğitim alabilmelerini ne yazık ki tam manasıyla sağlamıyor. OECD Raporu’na göre her öğrenci için yıllık harcanması gereken miktar 10 bin 502 dolar. Türkiye’deki eğitim kaynakları artmasına rağmen Türkiye’deki özel fon, ilkokul ve ortaokuldaki öğrencilerin harcamalarının yalnızca yüzde 25’ini karşılıyor.

***

Raporun son sırasında ise eğitime yıllık harcadığı 3 bin 632 dolar ile Meksika var. Meksika’nın hemen üst sırasına, öğrencilere yıllık 3 bin 661 dolar harcayan Kolombiya yerleşiyor. Türkiye, yayımlanan raporda bu iki ülkenin hemen üzerinde yer alıyor.

***

Öğrencilere en çok para harcayan ülke Lüksemburg. Lüksemburg, her öğrenci için yılda 21 bin 470 dolar harcıyor ve bu miktar OECD genel ortalamasının iki katına denk geliyor. Listede Lüksemburg’tan sonra sırasıyla 16 bin 987 dolarla ABD ve 15 bin 806 dolarla Avusturya geliyor.

Haberin Devamı

***

Raporda, Türkiye’de 25-34 yaş grubundaki kişilerin sadece yüzde 43’ünün lise mezunu olduğu belirtildi. OECD genelinde lise eğitimine katılmayanların ortalama oranı yüzde 15. Bu oran, Türkiye’den üç kat daha düşük. Türkiye’de liseden mezun olanların oranı yüzde 75 iken OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 86. Lise çağına gelip de liseye kayıt yaptıranların oranı Türkiye’de yüzde 73, OECD ülkelerinde ise ortalama yüzde 84.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder