Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Öğretmenler Günü kutlu olsun!
HABERİ PAYLAŞ

Öğretmenler Günü kutlu olsun!

Bir ülkede öğretmene verilen değer, o ülkenin ve toplumun gelişmişlik düzeyini gösterir. Japon eğitim felsefesinin temelini oluşturan şu sözler, öğretmene neden değer verilmesi gerektiğini net bir şekilde ortaya koyuyor: Yetiştirdiği her insanı yeniden kullanabilen toplum, akılcı, uygar ve ileri bir toplumdur. Yetişkin insanların en iyilerini öğretmenlik mesleğine seçebilen toplum, en güçlü toplumdur. Bugün etkili bir eğitim sitemine sahip olabilmek için nitelikli öğretmenler yetiştirmek zorunlu bir hale gelmiştir.

Haberin Devamı

***

Çalışanların verimliliğini ve iş doyumunu etkileyen önemli değişkenlerden biri, yapmış olduğu işin karşılığında almış olduğu ücrettir. Yapmış olduğu işin karşılığında yeterli bir ücret alması, çalışanın performansına olumlu katkı sağlar. Eğitim çalışanlarının en kalabalık grubunu oluşturan öğretmenlerin iş doyumuna yönelik yapılan araştırmaların çoğunda, Türkiye’de devlet kurumlarında görev yapan öğretmenlerin temel sorunlarının başında gelir yetersizliğinin yer aldığı görülüyor.

***

Türkiye’nin de üyesi olduğu OECD verileri, Türkiye’de öğretmen maaşlarının OECD ortalamasının çok altında olduğunu ortaya koyuyor. OECD verileri, Türkiye’nin öğretmen maaşları açısından 33 ülke arasında 27. sırada yer aldığını gösteriyor.

Listede Litvanya, 21 bin 84 dolarla son sırada yer alırken, Lüksemburg 108 bin 624 dolarla ilk sırada yer alıyor. OECD ülkeleri içinde öğretmenlerine en düşük maaşı veren 7 ülkeden biriyiz. Son 5 yılda Türkiye’de en yüksek öğretmen maaşı, dolar cinsinden yüzde 50 azaldı.

***

Türkiye’de şu an en üst kademeli öğretmen maaşı 6 bin 500 TL seviyesinde. Bu rakam güncel dolar/TL kuruyla 450 dolara denk geliyor. Temmuz 2015’te en yüksek öğretmen maaşı 2 bin 982 TL seviyesindeydi. O dönemki dolar/TL kuruyla bu rakam 1117 dolara denk geliyordu.

Nominal dolar cinsinden öğretmen maaşları 5 yılda yüzde 50 azaldı. Üstelik bu rakamlar, kadrolu öğretmen maaşları üzerinden hesaplanıyor. Türkiye’de giderek artan sayıda öğretmen, sözleşmeli statüde ve kadrolulara göre daha düşük maaşlarla çalışıyor.

Haberin Devamı

***

Ağustos ayında 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 10 bin lira olarak hesaplandı. Türkiye’de en yüksek öğretmen maaşı, ne yazık ki yoksulluk sınırının altında. 2021'de işe yeni başlayan bir ilkokul öğretmeni maaşı Türkiye’de 4 bin 500 TL dolayında, Almanya’da ise işe yeni başlayan bir ilkokul öğretmeni maaşı bin 363 Euro.

***

Geleceğimizi şekillendiren öğretmenlerimize çok şey borçluyuz, onlara minnettarız. Öğretmenler Günü’nü kutlayalım, ama yazının başında değindiğim ‘yeterli ücret ve iş doyumu’ verilerine de dikkat edelim!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder