Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Okulsuz eğitim nedir?
HABERİ PAYLAŞ

Mevcut eğitim sistemlerine tepki olarak doğan ve hızla yaygınlaşan bir kavram var ‘okulsuz eğitim’, yani orijinal adı ile 'unschooling’... Eğitimi belirli standartlara, okul binaları içerisine sığdırmaya karşı çıkıyor!

Okulsuz eğitim, Türkiye için oldukça yeni bir kavram. Altyapısal eksikleri bir hayli fazla. Bizim için yeni olan bu kavramı yakından tanımakta yarar var...

Bu sistem eğitimi belirli standartlara, okul binaları içerisine sığdırmaya karşı çıkıyor! Eğitimde kalıplaşmış ve günlük hayatta kullanılmayan bilgilerin hafızada depolanmasının bir anlamı olmadığını, bu durumun bireyi mutlu etmeyeceğini vurguluyor. ‘Okulsuz eğitim’ için önemli olan, bireyin ilgi duyduğu alanlara yönelmesidir. Okulsuz eğitim, beceri ve üretkenliğin en etkili biçimde ancak bu şekilde ortaya çıkacağını savunuyor.

Haberin Devamı

Okulsuz eğitim nedir

Bu eğitim modelinde önceden belirlenmiş müfredat, ders başlıkları, öğrenim saatleri, bireyselleşmemiş hedefler yok! Okulsuz eğitimde amaç, öğrendiklerinden keyif almayı sağlamak ve yönergelere sorgulamadan uyan bireyler yerine, düşünebilen gençler yetiştirmektir. Okulsuz eğitimde öğrenme her yerde olabilir; kitaplar, internet, aile, müzeler, geziler ve doğanın kendisi birer eğitim materyalidir aslında. Kısacası hayatın kendisi bir okuldur.

‘Okul ne işe yarar?’ diye sorduğumuzda, genelde “çocukları mesleklere ve hayata hazırlamaya” yanıtı verilir. Oysa kendi çocukluğumuzu bir sorgulayalım, kaçımız bundan 25 yıl önce şu anda var olan teknolojiyi ve değişen koşulları öngörebiliyorduk? Geleceğin nasıl olacağını tahmin bile edemezken, çocukların geleceğe hazırlanmak için neler öğrenmeleri gerektiğini bugünden nasıl öngörebiliyoruz ki?

Okulsuz eğitim nedir

Aslında biz onları yarının mesleklerine değil, bugünün mesleklerine hazırlıyoruz! Okullar çocuklara gelecekte ihtiyaç duymayacakları ve işlerine yaramayacak bilgi ve becerileri öğretiyor. Uzmanlara göre önümüzdeki 15-20 yıl içinde eğitimde çok büyük değişiklikler bekleniyor. Bu değişimlerden en önemlisi okulsuz eğitim alanında olacak. Gelecek dünyada okulsuz, öğretmenin olmadığı yeni bir eğitim modeli öngörülüyor. 2030 yılında okuldaki derslerin yüzde 90’ının internet üzerinden yapılması planlanıyor!

Haberin Devamı

Okulsuz eğitim birçokları için bir ütopya olabilir, ama bir distopya değil! Büyük yangınlar küçük bir kıvılcımla başlar!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder